Eroare de judecata

Discutii privind procedura civila
Post Reply
abalan

Eroare de judecata

Post by abalan » 22 Feb 2005, 09:00

Intr-o contestatie in anulare onorata instanta motiveaza ca motivele invocate nu sunt greseli materiale ci posibile erori de judecata, dupa cum urmeaza:
,,O parte din motivele invocate de contestatar reprezinta de fapt pretinse erori de judecata, inadmisibile ca motive de contestatie in lumina dispoz. art. 318 Cpc. Potrivit acestui art., doar greselile mat pot intemeia o contest in anulare, nu si greselile de judecata.
In aceasta situatie se afla la primul motiv referitor la tardivitatea formularii recursului.
Instanta de rec a decis ca termenul de formulare a recursului curge de la data comunicarii sentintei atacate la sediul partii, neavand relevanta nici comunicarea la un alt sediu si nici faptul ca inainte de comunicarea sent la sediul recurentei aceasta a fost citata intr-o cerere de indrept erori mat avand cunost de sent pronuntata. In masura in care aceste aprecieri ale trib nu sunt temeinice, ele ar putea constitui o eroare de judec necenzurabile pe calea contest in anulare.
In aceeasi sit se afla si cel de al II-lea motiv referitor la grsita aplicare a dispoz art. 14 din OG 21/1992. Este evident ca aplicarea unui text de legecare, potrivit afirm contestatorului, nu era incident in speta, ar putea reprezenta o greseala de judecata si in nici un caz o eroare mat care sa justifice anularea hotaririi.
In ceea ce priveste calitatea de vanzator a recurentului trib a aratat motivele pt care considera ca societ amendata nu avea aceasta calitate. Contest invoca faptul ca inst a luat in mod gresit in considerare un contract de distrib care expirase in momentul vanzarii Analizand decizia atacata, trib constata ca inst de recurs nu a tinut seama de acest contract de distrb, ci dimpotriva, l-a inlaturat din probatoriu, considerand ca intr-adevar nu ii era opozabil cumparatorului si si-a intemeiat concl in sensul ca recurentul nu avea cal de vanzator pe inopozabilitatea fata de recurent a mentiunii din contr de vanz-cumparare referitor la calitatea de mandatar a societ vanzatoare si pe inexistenta unui asemenea contract de mandat in baza caruia vanzarea sa se fi efectuat in numele si pe seama recurentului. In masura in care aceste consideratii ale inst sunt eronate, ele ar putea constitui doar o eroare de judecata, nu o eroare mat, astfel incat nici acest motiv nu este admisibil". NB apreciere grosolana a inst in contestatie. Cum se pot indrepta erorile de judecata? cum se sanctioneaza? mai este de facut ceva tinand cont ca este o contestatie in anulare?

va continua

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 22 Feb 2005, 12:50

Acun ce sa spun....
si mie tot erori de judecata mi se par si nu erori materiale

croc

Post by croc » 22 Feb 2005, 13:53

mda, si mie!
dar alta este problema mea!
erorile astea de judecata, nu sunt sanctionate in nici un fel??

adviser45

Post by adviser45 » 22 Feb 2005, 14:33

Ba da. Cazul cu eleronul de la Dacia.

croc

Post by croc » 22 Feb 2005, 14:37

nu stiu despre ce e vorba!

adviser45

Post by adviser45 » 22 Feb 2005, 15:00

Strasbourg.

croc

Post by croc » 22 Feb 2005, 15:02

bine

adviser45

Post by adviser45 » 22 Feb 2005, 15:25

Croc, mai si glumim. Nu trebuie sa te superi.
Se cheama haz de necaz. :cafea: :cafea:

croc

Post by croc » 22 Feb 2005, 16:31

:?

Luciann

Post by Luciann » 22 Feb 2005, 22:41

La Strasbourg se judeca incalcarile Conventiei Europene a Drepturilor Omului. CEDO nu este instanta de control pentru inst. nationale, doar daca prin hotararile acestora se incalca Conventia.

adviser45

Post by adviser45 » 23 Feb 2005, 08:14

Yo luciann, si pentru tine e valabil mesajul meu de mai sus.
-Erorile de fapt.
-Erorile materiale.
Cazul prezentat de abalan nu mi se pare a se incadra in nici una din erorile de mai sus.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 34 guests