Semnatura falsificata

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
sabinutza0

Semnatura falsificata

Post by sabinutza0 » 29 Jan 2005, 23:29

Stimati colegi de forum,

Probabil ca vi se va parea ceva minor ceea ce voi intreba eu, dar astept raspunsurile Dvs. cu mare interes, deoarece problema afecteaza integritatea profesionala si morala a persoanei mele.

Pe scurt:
Pentru aprobarea unui proiect de cercetare (stiintifica) cu finantare CNCSIS, se creaza o echipa si se cere semnatura fiecarui membru al acesteia, ca dovada a acordului de participare. Formularul cere inclusiv semnaturile rectorului, secretarului stiintific si contabilului sef ai Universitatii si stampila Universitatii.
La un astfel de proiect, semnatura mea - in calitate de membru al echipei -a fost falsificata (deoarece nu mi-am dat acordul de a lucra la acest proiect).
Problemele mele sunt:
- constituie proiectul (formularele ce il compun) act oficial?
- la ce infractiune se incadreaza acel fals?
- cui trebuie sa ma adresez pentru rezolvarea acestui conflict?

Cu multumiri,
sabinutza

norocel

Post by norocel » 30 Jan 2005, 12:56

Fapta ar putea constitui infractiune numai daca semnatura ta ar ar fi importanta, in sensul ca ar produce anumite consecinte juridice.
Cred ca proiectul ar putea fi considerat inscris oficial.
Te poti adresa cu o plangere politiei.

CORNEL2

Semnatura falsificata

Post by CORNEL2 » 20 Feb 2005, 23:21

Norocel wrote:Fapta ar putea constitui infractiune numai daca semnatura ta ar ar fi importanta, in sensul ca ar produce anumite consecinte juridice.
Cred ca proiectul ar putea fi considerat inscris oficial.
Te poti adresa cu o plangere politiei.

Articolul 288
Falsul material in inscrisuri oficiale
Falsificarea unui inscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui in orice mod, de natura sa produca consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.

sau

Articolul 290
Falsul in inscrisuri sub semnatura privata
Falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin vreunul din modurile aratate in art. 288, daca faptuitorul foloseste inscrisul falsificat ori il incredinteaza altei persoane spre folosire, in vederea procedurii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Dpvd penal, trebuie privit substratul acestei semnaturi, interesele colaterale ca de exemplu incasarea de bani in numele celui caruia i s-a falsificat semnatura ????
De ce trebuia neaparat acea semnatura care a fost falsificata?
Care sunt consecintele juridice?

"Formularul cere inclusiv semnaturile....... " nu formularul cere, anumite dispozitii (norme, regulamente) interne dispun si tot ele stabilesc ce se intampla in cazul in care nu se indeplinesc anumite conditii.
Inainte de a ne gandi la penal si a actiona in consecinta, ar trebui sa "ne uitam" la administrativ.

Post Reply