deci, tentativa se sanctioneaza cu o pedeapsa imediat inferioara categoriei de pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta consumata (art. 35, alin. 2). bine, dar care sunt categoriile de pedepse?
m-am gindit ca prin "categorii de pedepse" legiuitorul a inteles impartirea pedepselor in pedepse pentru crime si pedepse pentru delicte (art. 58 alin 2). Prin urmare, cetegoriile de pedepse ar fi: deteniunea pe viata, detentiunea severa, inchisoarea stricta, inchisoarea, amenda sub forma zilelor amenda si munca in folosul comunitatii.
In cazul in care pentru infr. consumata sunt prevazute pedepse alternative (in cazul de fata, detentiune pe viata/ detentiune severa de la 15-25) instanta trebuie sa opteze pentru una dintre cele 2 pedepse, si apoi sa opereze reducerea conform legii. Deci pentru tentativa la omor calificat s-ar aplica fie detentiunea severa 15-30 ani fie inchisoarea stricta de la 1-15 ani? Diferenta mi se pare cam mare in raport cu diferenta rezonabila intre cele doua pedepse prevazuta pentru infr. consumata.
Dar sa luam alt exemplu: infr. de lipsire de libertate in mod ilegal (201, alin 1): pedeapsa: inchisoare stricta de la 3 - 10 ani, fiind categorisita de lege ca delict. Aplicind acelasi principiu: tentativa = inchisoare 10 zile - 1 an? ori nu am inteles eu cum se sanctioneaza tentativa, ori noul cod penal e aberant&...sper ca e cea dintii