Contract de vanzare-cumparare in regula?
Contract de vanzare-cumparare in regula?
Buna ziua tuturor.
As vrea sa primesc un ajutor.
Pentru vanzarea unui caine , crescatorul intocmeste un contract de vanzare cumparare in care prinde o clauza :"daca cumparatorul nu mai poate tine cainele, este obligat sa il returneze crescatorului". Cum un astefel de caine este platit cu 500-700 euro , normal ca ii convine crescatorului sa bage aceasta clauza pentru a avea posibilitatea de a il vinde practic de doua ori. Va intreb pe cei care sunteti avocati, un astfel de contract de vanzare cumparare este corect? sta in picioare? multumesc
As vrea sa primesc un ajutor.
Pentru vanzarea unui caine , crescatorul intocmeste un contract de vanzare cumparare in care prinde o clauza :"daca cumparatorul nu mai poate tine cainele, este obligat sa il returneze crescatorului". Cum un astefel de caine este platit cu 500-700 euro , normal ca ii convine crescatorului sa bage aceasta clauza pentru a avea posibilitatea de a il vinde practic de doua ori. Va intreb pe cei care sunteti avocati, un astfel de contract de vanzare cumparare este corect? sta in picioare? multumesc
Un contract reprezinta vointa partilor.
Daca dvs nu sunteti de acord cu aceasta clauza, negociati o alta. Daca vanzatorul nu este de acord, cumparati din alta parte catelul.
Vanzatorul ce v-a motivat cand l-ati intrebat de aceasta clauza?
Mie mi se pare "relativ corecta" intrucat se exprima : " daca, cumparatorul nu-l mai poate tine este obligat sa-l returneze vanzatorului. Este crescator autorizat? ....ma gandesc sa nu fie vreo conditie pe lege speciala de protectie a animalelor.
Daca dvs nu sunteti de acord cu aceasta clauza, negociati o alta. Daca vanzatorul nu este de acord, cumparati din alta parte catelul.
Vanzatorul ce v-a motivat cand l-ati intrebat de aceasta clauza?
Mie mi se pare "relativ corecta" intrucat se exprima : " daca, cumparatorul nu-l mai poate tine este obligat sa-l returneze vanzatorului. Este crescator autorizat? ....ma gandesc sa nu fie vreo conditie pe lege speciala de protectie a animalelor.
contractul de vazare cumparare a avut loc intre crescator si alta persoana. Este un crescator dar care nu elibereaza chitanta la momentul vanzarii pe suma oferita pentru caine. Cumparatorul mi-a facut mie un act de donatie pentru acest caine si vreau sa stiu cum si daca pot fi atacata. Eu am sarcina de a gasi un stapan catelului, vechii proprietari plecand in strainate
Asa ar trebui sa fie, insa vanzatorul nu mentioneaza acest lucru. Nici vorba de restituirea pretului contractului :(Tom wrote:Clauza instituie o conditie rezolutorie.
Daca aceasta se realizeaza, dobanditorul trebuie sa restituie cainele, iar cel care l-a instrainat trebuie sa restituie cei 500 euro.
Deci inseamna ca contractul de donatie facut mie nu prea sta in picioare?angel wrote:Asa ar trebui sa fie, insa vanzatorul nu mentioneaza acest lucru. Nici vorba de restituirea pretului contractului :(Tom wrote:Clauza instituie o conditie rezolutorie.
Daca aceasta se realizeaza, dobanditorul trebuie sa restituie cainele, iar cel care l-a instrainat trebuie sa restituie cei 500 euro.
In momentul in caream facut referire la chitanta, eventuala existenta a unei chitante avea legatura cu Contractul de vanzare -cumparare.angel wrote:nu exista contract de vanzare-cumparare fara pret.
contractul de donatie este cu titlul gratuit. N-are cum sa va dea chitanta in baza acestui contract. Se presupune ca vi l-a dat gratis.
Deci haideti sa recapitulez putin:
Xvinde cainele cu contract de vanzare cumparare dar fara chitanta lui Y. Valoare de vanzare 500 Euro
X mentioneaza in contractul de vanzare cumparare ca daca Y este in imposibilitatea de a creste cainele, este obligat sa i-l returneze lui X fara sa mai aiba vre-o pretentie de a isi recupera banii.
Y incearca sa i-l returneze in disperare de cauza (eu nu pot verifica asta) si in final incearca sa ii gaseasca orice stapan.
Eu Z il iau in plasament ca urmare unui contract de donatie-adoptie.
Deci contractul de donatie -adoptie are loc intre YsiZ.
Urmeaza doua intrebari:
1. Contractul de vanzare cumparare intre xsiY este unul legal? adica se poate spune in urma unei plati :"da-mi pomana innapoi ca a inviat tata"?
si
2. Exista posibiitatea clara ca contractul de adoptie intre YsiZ sa fie atacat ?[/b]
Mai are cineva un raspuns pentru mine va rog?sasha wrote:In momentul in caream facut referire la chitanta, eventuala existenta a unei chitante avea legatura cu Contractul de vanzare -cumparare.angel wrote:nu exista contract de vanzare-cumparare fara pret.
contractul de donatie este cu titlul gratuit. N-are cum sa va dea chitanta in baza acestui contract. Se presupune ca vi l-a dat gratis.
Deci haideti sa recapitulez putin:
Xvinde cainele cu contract de vanzare cumparare dar fara chitanta lui Y. Valoare de vanzare 500 Euro
X mentioneaza in contractul de vanzare cumparare ca daca Y este in imposibilitatea de a creste cainele, este obligat sa i-l returneze lui X fara sa mai aiba vre-o pretentie de a isi recupera banii.
Y incearca sa i-l returneze in disperare de cauza (eu nu pot verifica asta) si in final incearca sa ii gaseasca orice stapan.
Eu Z il iau in plasament ca urmare unui contract de donatie-adoptie.
Deci contractul de donatie -adoptie are loc intre YsiZ.
Urmeaza doua intrebari:
1. Contractul de vanzare cumparare intre xsiY este unul legal? adica se poate spune in urma unei plati :"da-mi pomana innapoi ca a inviat tata"?
si
2. Exista posibiitatea clara ca contractul de adoptie intre YsiZ sa fie atacat ?[/b]
Re: Contract de vanzare-cumparare in regula?
Deci, clauza se refera la faptul ca " daca cumparatorul nu mai poate tine cainele este obligat sa-l returneze crescatorului". Nu zice ca nu-l poate da spre adoptie sau sa-l doneze.sasha wrote: Pentru vanzarea unui caine , crescatorul intocmeste un contract de vanzare cumparare in care prinde o clauza :"daca cumparatorul nu mai poate tine cainele, este obligat sa il returneze crescatorului"
Deci, in mod normal, daca cumparatorul ar returna catelul in potrivit clauzei, autnci si vanzatorul ar trebui sa fie obligat la returnarea sumei.
IN SPETA DATA EU NU VAD NICI O INCALCARE A CONTRACTULUI DE V-C INTRE X SI Y
PRIMUL CONTRACT FIIND OK, SI CEL DE DONATIE INTRE Y SI Z, IN SPETA DVS. ESTE OK.
nu cred ca in contractul de donatie, Y a stipulat faptul ca il doneaza lui z pt. ca nu-l mai poate tine. Poate l-a donat de placere

Cam asa stau lucrurile in speta prezentata de dvs. daca aceasta este clauza care va nedumereste.Daca mai sunt si alte clauze?!..formulate altfel?!...dvs stiti.
poate alti colegi au o alta parere.
Re: Contract de vanzare-cumparare in regula?
Multumesc Angelangel wrote:Deci, clauza se refera la faptul ca " daca cumparatorul nu mai poate tine cainele este obligat sa-l returneze crescatorului". Nu zice ca nu-l poate da spre adoptie sau sa-l doneze.sasha wrote: Pentru vanzarea unui caine , crescatorul intocmeste un contract de vanzare cumparare in care prinde o clauza :"daca cumparatorul nu mai poate tine cainele, este obligat sa il returneze crescatorului"
Deci, in mod normal, daca cumparatorul ar returna catelul in potrivit clauzei, autnci si vanzatorul ar trebui sa fie obligat la returnarea sumei.
IN SPETA DATA EU NU VAD NICI O INCALCARE A CONTRACTULUI DE V-C INTRE X SI Y
PRIMUL CONTRACT FIIND OK, SI CEL DE DONATIE INTRE Y SI Z, IN SPETA DVS. ESTE OK.
nu cred ca in contractul de donatie, Y a stipulat faptul ca il doneaza lui z pt. ca nu-l mai poate tine. Poate l-a donat de placere![]()
Cam asa stau lucrurile in speta prezentata de dvs. daca aceasta este clauza care va nedumereste.Daca mai sunt si alte clauze?!..formulate altfel?!...dvs stiti.
poate alti colegi au o alta parere.

@sasha: totusi sa tii cont si de faptul ca incalcarea unei clauze, duce la rezilierea contractului( asta presupunand, returnarea catelului de catre Ysi...plata pretului de catre X). insa, formularea apararii ( in ipoteza in care, crescatorul afla de " incalcare clauzei stipulate in V-C")pe aceasta clauza, este cea susenuntata de mine. De placere l-a donat, ca... atunci cand l-a vazut noul proprietar, in speta dvsZ, a inceput sa se indragosteasca subit de animalut si...Y-cumparatorul , n-a rezistat sa i-l ofere cadou....Y, n-a incalcat clauza, pt. ca nu l-a donat(pe animal) pt. ca nu putea sa-l mai tina. El ar fi putut , dar ce sa faci cu Z care...l-a rugat atat de frumos si de atatea ori ca n-a rezistat sa i-l dea
, cu titlu gratuit bineanteles