Contract de vanzare-cumparare in regula?

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
sasha

Contract de vanzare-cumparare in regula?

Post by sasha » 11 Jul 2009, 15:17

Buna ziua tuturor.
As vrea sa primesc un ajutor.
Pentru vanzarea unui caine , crescatorul intocmeste un contract de vanzare cumparare in care prinde o clauza :"daca cumparatorul nu mai poate tine cainele, este obligat sa il returneze crescatorului". Cum un astefel de caine este platit cu 500-700 euro , normal ca ii convine crescatorului sa bage aceasta clauza pentru a avea posibilitatea de a il vinde practic de doua ori. Va intreb pe cei care sunteti avocati, un astfel de contract de vanzare cumparare este corect? sta in picioare? multumesc

sasha

Post by sasha » 11 Jul 2009, 15:34

Va rog, ma poate ajuta cineva cu un sfat?

angel

Post by angel » 11 Jul 2009, 15:42

Un contract reprezinta vointa partilor.

Daca dvs nu sunteti de acord cu aceasta clauza, negociati o alta. Daca vanzatorul nu este de acord, cumparati din alta parte catelul.

Vanzatorul ce v-a motivat cand l-ati intrebat de aceasta clauza?

Mie mi se pare "relativ corecta" intrucat se exprima : " daca, cumparatorul nu-l mai poate tine este obligat sa-l returneze vanzatorului. Este crescator autorizat? ....ma gandesc sa nu fie vreo conditie pe lege speciala de protectie a animalelor.

Tom

Post by Tom » 11 Jul 2009, 15:49

Clauza instituie o conditie rezolutorie.

Daca aceasta se realizeaza, dobanditorul trebuie sa restituie cainele, iar cel care l-a instrainat trebuie sa restituie cei 500 euro.

sasha

Post by sasha » 11 Jul 2009, 16:03

contractul de vazare cumparare a avut loc intre crescator si alta persoana. Este un crescator dar care nu elibereaza chitanta la momentul vanzarii pe suma oferita pentru caine. Cumparatorul mi-a facut mie un act de donatie pentru acest caine si vreau sa stiu cum si daca pot fi atacata. Eu am sarcina de a gasi un stapan catelului, vechii proprietari plecand in strainate

angel

Post by angel » 11 Jul 2009, 16:13

Tom wrote:Clauza instituie o conditie rezolutorie.

Daca aceasta se realizeaza, dobanditorul trebuie sa restituie cainele, iar cel care l-a instrainat trebuie sa restituie cei 500 euro.
Asa ar trebui sa fie, insa vanzatorul nu mentioneaza acest lucru. Nici vorba de restituirea pretului contractului :(

sasha

Post by sasha » 11 Jul 2009, 16:15

angel wrote:
Tom wrote:Clauza instituie o conditie rezolutorie.

Asa ar trebui sa fie, insa vanzatorul nu mentioneaza acest lucru. Nici vorba de restituirea pretului contractului :(
Deci inseamna ca contractul de donatie facut mie nu prea sta in picioare?

angel

Post by angel » 11 Jul 2009, 16:31

...sa ne intelegem .Este vorba despre un contract de donatie sau de vanzare-cumparare?

sasha

Post by sasha » 11 Jul 2009, 16:34

angel wrote:...sa ne intelegem .Este vorba despre un contract de donatie sau de vanzare-cumparare?
Dupa contractul de vanzare cumparare descris mai sus, cumparatorii mi-au facut mie act de donatie

angel

Post by angel » 11 Jul 2009, 17:01

nu exista contract de vanzare-cumparare fara pret.

contractul de donatie este cu titlul gratuit. N-are cum sa va dea chitanta in baza acestui contract. Se presupune ca vi l-a dat gratis.

sasha

Post by sasha » 11 Jul 2009, 17:11

angel wrote:nu exista contract de vanzare-cumparare fara pret.

contractul de donatie este cu titlul gratuit. N-are cum sa va dea chitanta in baza acestui contract. Se presupune ca vi l-a dat gratis.
In momentul in caream facut referire la chitanta, eventuala existenta a unei chitante avea legatura cu Contractul de vanzare -cumparare.
Deci haideti sa recapitulez putin:
Xvinde cainele cu contract de vanzare cumparare dar fara chitanta lui Y. Valoare de vanzare 500 Euro
X mentioneaza in contractul de vanzare cumparare ca daca Y este in imposibilitatea de a creste cainele, este obligat sa i-l returneze lui X fara sa mai aiba vre-o pretentie de a isi recupera banii.

Y incearca sa i-l returneze in disperare de cauza (eu nu pot verifica asta) si in final incearca sa ii gaseasca orice stapan.

Eu Z il iau in plasament ca urmare unui contract de donatie-adoptie.

Deci contractul de donatie -adoptie are loc intre YsiZ.

Urmeaza doua intrebari:
1. Contractul de vanzare cumparare intre xsiY este unul legal? adica se poate spune in urma unei plati :"da-mi pomana innapoi ca a inviat tata"?

si

2. Exista posibiitatea clara ca contractul de adoptie intre YsiZ sa fie atacat ?[/b]

sasha

Post by sasha » 11 Jul 2009, 20:46

sasha wrote:
angel wrote:nu exista contract de vanzare-cumparare fara pret.

In momentul in caream facut referire la chitanta, eventuala existenta a unei chitante avea legatura cu Contractul de vanzare -cumparare.
Deci haideti sa recapitulez putin:
Xvinde cainele cu contract de vanzare cumparare dar fara chitanta lui Y. Valoare de vanzare 500 Euro
X mentioneaza in contractul de vanzare cumparare ca daca Y este in imposibilitatea de a creste cainele, este obligat sa i-l returneze lui X fara sa mai aiba vre-o pretentie de a isi recupera banii.

Y incearca sa i-l returneze in disperare de cauza (eu nu pot verifica asta) si in final incearca sa ii gaseasca orice stapan.

Eu Z il iau in plasament ca urmare unui contract de donatie-adoptie.

Deci contractul de donatie -adoptie are loc intre YsiZ.

Urmeaza doua intrebari:
1. Contractul de vanzare cumparare intre xsiY este unul legal? adica se poate spune in urma unei plati :"da-mi pomana innapoi ca a inviat tata"?

si

2. Exista posibiitatea clara ca contractul de adoptie intre YsiZ sa fie atacat ?[/b]
Mai are cineva un raspuns pentru mine va rog?

angel

Re: Contract de vanzare-cumparare in regula?

Post by angel » 11 Jul 2009, 20:50

sasha wrote: Pentru vanzarea unui caine , crescatorul intocmeste un contract de vanzare cumparare in care prinde o clauza :"daca cumparatorul nu mai poate tine cainele, este obligat sa il returneze crescatorului"
Deci, clauza se refera la faptul ca " daca cumparatorul nu mai poate tine cainele este obligat sa-l returneze crescatorului". Nu zice ca nu-l poate da spre adoptie sau sa-l doneze.

Deci, in mod normal, daca cumparatorul ar returna catelul in potrivit clauzei, autnci si vanzatorul ar trebui sa fie obligat la returnarea sumei.

IN SPETA DATA EU NU VAD NICI O INCALCARE A CONTRACTULUI DE V-C INTRE X SI Y

PRIMUL CONTRACT FIIND OK, SI CEL DE DONATIE INTRE Y SI Z, IN SPETA DVS. ESTE OK.

nu cred ca in contractul de donatie, Y a stipulat faptul ca il doneaza lui z pt. ca nu-l mai poate tine. Poate l-a donat de placere :grin:

Cam asa stau lucrurile in speta prezentata de dvs. daca aceasta este clauza care va nedumereste.Daca mai sunt si alte clauze?!..formulate altfel?!...dvs stiti.

poate alti colegi au o alta parere.

sasha

Re: Contract de vanzare-cumparare in regula?

Post by sasha » 11 Jul 2009, 20:58

angel wrote:
sasha wrote: Pentru vanzarea unui caine , crescatorul intocmeste un contract de vanzare cumparare in care prinde o clauza :"daca cumparatorul nu mai poate tine cainele, este obligat sa il returneze crescatorului"
Deci, clauza se refera la faptul ca " daca cumparatorul nu mai poate tine cainele este obligat sa-l returneze crescatorului". Nu zice ca nu-l poate da spre adoptie sau sa-l doneze.

Deci, in mod normal, daca cumparatorul ar returna catelul in potrivit clauzei, autnci si vanzatorul ar trebui sa fie obligat la returnarea sumei.

IN SPETA DATA EU NU VAD NICI O INCALCARE A CONTRACTULUI DE V-C INTRE X SI Y

PRIMUL CONTRACT FIIND OK, SI CEL DE DONATIE INTRE Y SI Z, IN SPETA DVS. ESTE OK.

nu cred ca in contractul de donatie, Y a stipulat faptul ca il doneaza lui z pt. ca nu-l mai poate tine. Poate l-a donat de placere :grin:

Cam asa stau lucrurile in speta prezentata de dvs. daca aceasta este clauza care va nedumereste.Daca mai sunt si alte clauze?!..formulate altfel?!...dvs stiti.

poate alti colegi au o alta parere.
Multumesc Angel :floare:

angel

Post by angel » 11 Jul 2009, 21:52

@sasha: totusi sa tii cont si de faptul ca incalcarea unei clauze, duce la rezilierea contractului( asta presupunand, returnarea catelului de catre Ysi...plata pretului de catre X). insa, formularea apararii ( in ipoteza in care, crescatorul afla de " incalcare clauzei stipulate in V-C")pe aceasta clauza, este cea susenuntata de mine. De placere l-a donat, ca... atunci cand l-a vazut noul proprietar, in speta dvsZ, a inceput sa se indragosteasca subit de animalut si...Y-cumparatorul , n-a rezistat sa i-l ofere cadou....Y, n-a incalcat clauza, pt. ca nu l-a donat(pe animal) pt. ca nu putea sa-l mai tina. El ar fi putut , dar ce sa faci cu Z care...l-a rugat atat de frumos si de atatea ori ca n-a rezistat sa i-l dea :grin: , cu titlu gratuit bineanteles :grin:

Post Reply