Rugaminte - abuz din partea firmei de leasing

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
mihaits

Rugaminte - abuz din partea firmei de leasing

Post by mihaits » 09 Jun 2009, 09:50

Salut,

Am o rugaminte daca ma poate ajuta cineva cu un sfat, referitor la o problema pe care o am cu Volksbank Leasing.
In luna martie am luat o amenda, pentru ca nu aveam rovinieta.
Masina este pe leasing, asa ca procesul verbal cu amenda a mers direct la firma de leasing.
Eu am solicitat procura, am contestat procesul verbal in instanta, in termenul legal, insa firma de leasing mi-a facturat suma integrala a amenzii, respectiv 1000 Lei + TVA si de atunci imi trimite mereu instiintari de plata cu penalitati
Ei mi-au luat dreptul de a plati in 48 de ore, jumatate din minimul amenzii, respectiv 250 lei si nici nu au respectat legea, dat fiind ca pe toata durata litigiului, se suspenda executarea procesului verbal.
Mentionez ca procesul a avut loc, nu am castigat, insa am recastigat cele 48 de ore. Eu am platit 250 Lei + TVA la firma de leasing, reprezentand amenda, inainte ca ei sa primeasca cumunicarea de la proces

Rugamintea mea este sa-mi spuneti cum sa procedez in aceasta situatie, astfel incat sa nu le platesc restul banilor, pt ca e greseala lor ca au platit suma integrala.
Sa le trimit o notificare prin care le spun ca nu le platesc si sa ma duc sa ma cert cu ei sau sa-i dau direct in judecata?
Daca trebuie sa-i dau in judecata, cum trebuie sa procedez?

Va multumesc,

maxxim

Re: Rugaminte - abuz din partea firmei de leasing

Post by maxxim » 09 Jun 2009, 10:46

mihaits wrote:Salut,

Am o rugaminte daca ma poate ajuta cineva cu un sfat, referitor la o problema pe care o am cu Volksbank Leasing.
In luna martie am luat o amenda, pentru ca nu aveam rovinieta.
Masina este pe leasing, asa ca procesul verbal cu amenda a mers direct la firma de leasing.
Eu am solicitat procura, am contestat procesul verbal in instanta, in termenul legal, insa firma de leasing mi-a facturat suma integrala a amenzii, respectiv 1000 Lei + TVA si de atunci imi trimite mereu instiintari de plata cu penalitati
Ei mi-au luat dreptul de a plati in 48 de ore, jumatate din minimul amenzii, respectiv 250 lei si nici nu au respectat legea, dat fiind ca pe toata durata litigiului, se suspenda executarea procesului verbal.
Mentionez ca procesul a avut loc, nu am castigat, insa am recastigat cele 48 de ore. Eu am platit 250 Lei + TVA la firma de leasing, reprezentand amenda, inainte ca ei sa primeasca cumunicarea de la proces

Rugamintea mea este sa-mi spuneti cum sa procedez in aceasta situatie, astfel incat sa nu le platesc restul banilor, pt ca e greseala lor ca au platit suma integrala.
Sa le trimit o notificare prin care le spun ca nu le platesc si sa ma duc sa ma cert cu ei sau sa-i dau direct in judecata?
Daca trebuie sa-i dau in judecata, cum trebuie sa procedez?

Va multumesc,
Ce scrie in contractul de leasing privitor la suportarea amenzilor?

mihaits

Post by mihaits » 09 Jun 2009, 13:17

La contract am o anexa in care scrie :

"Utilizatorul se angajeaza sa suporte in totalitate, fata de terti, toate daunele si obligatiile care survin pe parcursul contractului si in perioada folosirii bunului. Utilizatorul nu va avea drept de regres fata de locator pentru vreo dauna si/sau obligatie.
In cazul in care numele locatorului se va emite, in legatura cu bunul si/sau cu fapta utilizatorului, vreun proces verbal de constatare a contraventiei/ alt document care ar obliga locatorul la plata vreunei amenzi si/ sau alte masuri, toate acestea vor fi integral suportate de utilizator. Contravaloarea acestora va fi facturata de locator catre utilizator, iar acesta din urma le va achita locatorului in maxim 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii "

Asta e tot ce scrie in contract referitor la amenzi.

Multumesc,

mihaits

Post by mihaits » 12 Jun 2009, 09:11

Salut,

Ma poate ajuta si pe mine cineva cu un sfat referitor la problema mea? As vrea sa stiu cum ar fi mai bine sa procedez.

Va multumesc,

mikcez

Post by mikcez » 13 Jun 2009, 22:24

Tinand cont de termenii contractuali, societatea de leasing a procedat corect. Am insa o nelamurire, cum ati recastigat termenul de 48 ore in care puteati plati jumatate din minimul amenzii? Instanta in hotararea data a precizat asa ceva? Este adevarat ca pe perioada litigiului se suspenda executarea, insa ar fi fost foarte bine sa puteti plati in termenul de 48 ore apoi sa introduceti plangere impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei. Spun asta deoarece termenul de introducere a plangerii este de 15 zile, timp in care daca nu ati platit efectiv jumatate din minimul amenzii, din a 49-a ora (nu chiar asa, vezi calculul termenelor) ati pierdut acest termen. Nu stiu ce ati mai putea face acum (ma mai gandesc la ceva solutii) dar pe viitor va sugerez sa instiintati in cel mai scurt timp (inainte de 48 ore) societatea de leasing cu privire la intentia dvs. de a plati in 48 ore, pentru ca aceasta sa plateasca la jumatate si sa va factureze deasemenea la jumatate.

mihaits

Post by mihaits » 15 Jun 2009, 15:44

Salut,

Multumesc pentru raspuns. Situatia a fost in felul urmator: am primit amenda, procesul verbal a mers direct la firma de leasing, firma de leasing a facut plata dupa termenul de 48 ore, catre bugetul de stat, iar mai apoi mi-a facturat suma integrala.
Eu am contestat procesul verbal in termenul legal de 15 zile, dupa care am asteptat sa fie procesul; in tot acest timp procesul verbal legal trebuia sa fie suspendat, insa firma de leasing mi-a tot trimis somatii de plata.
Procesul a fost pe 30 aprilie, pe 25 mai a fost redactata comunicarea, iar pe 1 iunie a ajuns la firma de leasing. Eu am platit minumul amenzii cam pe 15 mai, pt ca din ziua cand a sosit comunicarea timp de 48 ore eu puteam plati minumul amenzii, insa amenda era deja platita catre stat.
E vina lor ca mi-au calculat penalizari si au facut plata.
Eu vreau sa-i dau in judecata sa-mi faca factura de storno si sa-mi recuperez banii dati in plus.

As vrea sa stiu ce ar trebui sa fac, care sunt taxele ca sa pot depune o astfel de plangere?

mikcez

Post by mikcez » 15 Jun 2009, 16:56

Cred ca nu ati inteles!!!
Termenul de 48 ore l-ati pierdut:
1. deoarece societatea de leasing nu a platit in 48 ore de la comunicarea p-v;
2. deoarece dvs. nu ati platit in 48 ore de la constatarea p-v (deoarece nu ati avut procura).
Cat timp s-a derulat procesul in fata instantei executarea amenzii (in totalitate, nu la jumatate) a fost suspendata. Dar termenul de 48 ore oricum tot l-ati pierdut. Acest termen de 48 ore ar fi fost suspendat si s-ar fi reluat dupa comunicarea hotararii numai in situatia cand ati fi introdus plangerea impotriva p-v in primele 48 ore de la constatarea contraventiei (nu din a 3-a pana in a 15-a zi) adica exact perioada cand ati fi putut plati jumatate din minimul amenzii.

Post Reply