necorespundere profesionala

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
croc

Post by croc » 17 Feb 2005, 17:08

pentru greseli in exercitarea atributiilor de serviciu, ne incadram la necorespundere profesionala, asa-i?

am urmatoarea problema: s-a decis reimpartirea atributiilor unui departament;
s-au modificat fisele de post; atributiile sunt in aceeasi sfera de pana acum, s-au redistribuit intre angajati, dar in sfera lor de activitate;
vor fi trimisi la un curs de formare profesionala (fara nici o obligatie din partea lor);
intrebare: pot sa-i oblig sa mearga la curs?
ca nu vor toti;
daca dupa curs, gresesc in continuare lucrarile, ma incadrez la necorespundere profesionala?

ce parere aveti?

12345

Post by 12345 » 17 Feb 2005, 18:05

cursurile de formare profesionala sunt obtionale chiar si in cazul in care firma plateste costul lor.

croc

Post by croc » 17 Feb 2005, 18:06

:lol:

aliosha

Post by aliosha » 17 Feb 2005, 23:46

parerea mea este ca prin refuzul de a participa la un curs de formare profesionala reusesti cu mai mare usurinta sa desfaci un CIM pe motivul invocat. conform fisei postului, salariatul are niste atributii; daca nu este corespunzator din punct de vedere profesional cu respectivun post si refuza si sa participe la cursuri propuse de conducerea societatii in acest scop, inseamna ca esti nevoit sa il schimbi . . . cu altun mai doritor :)

adviser45

Post by adviser45 » 18 Feb 2005, 09:06

Conform art.193 Codul muncii, daca salariatul nu incheie un aditional la contractul individual de munca, nu prea vad cum l-ai putea obliga sa mearga la cursuri.
Art.190 prevede obligativitatea angajatorului de a asigura...accesul periodic la formare profesionala, nu si obligativitatea salariatului. Cat despre parearea lui aliosha :-? :-? :-? :-? :-? . Refuzul salariatului de a merge la curs nu face ca sa atarne balanta in favoarea societatii la o eventuala desfacere. Eu m-am lasat pagubas la capitolul desfacere pentru necorespundere profesionala. Croc daca spargi gheata da-mi de stire.

croc

Post by croc » 18 Feb 2005, 12:39

stiu ca ai dreptate adviser, dar nu pot accepta asa ceva; eu sunt chiar de buna credinta, chiar vreau sa investesc in oameni, sa-i tin tot timpul la curent cu transformarile din firma noastra, si sa-i ajut sa faca fata; dar daca ei nu vor sa invete, si gresesc lucrarile, ce sa le fac?
nu este necorespundere profesionala?
ce sa fac, sa inventez motive disciplinare sau reorganizari, sau sa-l platesc degeaba si sa-mi angajez altii care fac fata?
nu pot sa cred ca asta e "litera si spiritul" codului muncii, motiv pentru care cercetez de zor!
va tin la curent, si imi sunt folositoare orice idei!

EllaB

Post by EllaB » 18 Feb 2005, 12:56

Sfatul meu este sa pui la punct un sistem clar de evaluare a performantelor profesionale in unitate, cu criterii de evaluare, punctaje etc. Daca ai o atfel de fisa de evaluare din care sa reiasa, de preferat timp de 2 ani consecutivi, ca el sta prost la capitolul calitatea activitatilor, ai o justificare pentru a sustine ca nu corespunde profesional. nu cred ca te poti trezi asa brusc ca salariatul nu corespunde profesional, ci trebuie sa ai o constatare ca situatia a durat mai mult timp.

alrofa

Post by alrofa » 18 Feb 2005, 13:44

sa admitem ca in societate se pune la punct un sistem de evaluare asa cum a spus EllaB si timp de doi ani salariatul obtine evaluari proaste, iar dupa doi ani i se desface cim pt necorespundere profesionala si in instanta societatea aduce ca probe cele doua evaluari. Apararea salariatului poate fi urmatoarea: eu nu am fost de acord cu evaluarile facute insa nu am avut nici o posibilitate legala de a le contesta si de a face dovada ca evaluarile au fost facute cu rea credinta tocmai pt ca n-am vruut sa merg la nu stiu care curs de pregatire (va rog sa ma corectati daca exista cumva prin codul muncii vreun articol care sa-i ofere posibilitatea salariatului de a contesta evaluarile facute intr-o societate privata - exista exceptia functionarilor publici dar cred ca nu e cazul in situatia de fata). Instanta mai mult ca sigur nu va lua in considerare evaluarile. Deci nu cred ca tine chestia asta cu sistemul de evaluare. Ca teorie e frumoasa si ar fi bine sa se aplice, dar in instanta tim cu totii cum se intampla mai ales in cazul desfacerii cim pt necorespundere profesionala.

croc

Post by croc » 18 Feb 2005, 14:39

are cineva vreo sentinta pe acest temei?
puteti sa mi-o dati si mie?
mi-ar folosi practica pe codul in prezent in vigoare!

aeliasentia

Post by aeliasentia » 18 Feb 2005, 16:36

CROC, eu zic sa-l toci marunt pe salariat cu sanctiuni mai usoare, aplicate in concret, pe cazuri clare de neglijenta, ori de cate ori nu-si indeplineste corespunzator sarcinile curente de serviciu (daca salariatul e atat de inapt profesional, e imposibil sa nu iti "ofere" temeiuri de sanctionare). mai multe sanctiuni de asemenea natura caracterizeaza elocvent, dar nu eo ipso, necorespunderea profesionala. am scris ca respectivele sanctiuni nu pot fundamenta doar ele,singure, sanctionarea pentru necorespundere profesionala, deoarece s-ar putea interpreta ca incalci "non bis in eadem".
zic: la ultima gogoasa pe care o face, da-l afara, facand vorbire si de sanctiunile mai usoare aplicate anterior, insa nu pune un accent principal pe ele in decizia de sanctionare - vor vorbi instantei de la sine.

EllaB

Post by EllaB » 21 Feb 2005, 08:35

Alrofa, ai dreptate cu privire la aplicabilitatea acestui sistem de evaluare in societatile private, eu lucrand in sectorul bugetar. Dar daca ai consfinti acest sistem prin contractul colectiv de munca, ca modalitate de de stabilire a salariilor in functie de performante, cred ca ai avea unele sanse. Dar trebuie sa stabilesti si o cale de contestare a evaluarii, atat pe plan intern cat si in fata instantei, astfel incat sa arati ca el a avut posibilitatea de a se opune evaluarii facute, dar n-a procedat astfel, acceptand evaluarea respectiva.

adviser45

Post by adviser45 » 21 Feb 2005, 11:21

Intrebarea lun croc a fost destul de clara : ma incadrez la necorespundere profesionala?
Stiu ca e neprofesional ca un c.j. sa-i spuna sefului ca nu se poate, dar in cazul tau asta e solutia. Se probeaza cel mai greu(si nu e numai o parere personala) . Daca tii neaparat sa-i desfaci cim-ul omului deschidem un nou subiect si ai sa vezi opinii.

Post Reply