fondul de garantare pt plata creantelor salariale

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
demonica

fondul de garantare pt plata creantelor salariale

Post by demonica » 09 Jun 2009, 13:34

Societatea in faliment, cu drepturile salariale restante, dar salariatii nu au fost insrisi din oficiu la masa credala pentru ca nu s-au predat actele contabile. Dar la masa credala este inscris ITM-ul care a atasat si un raport de inspectie finala in care se specifica faptul ca la data intrarii in faliment mai erau x CIM-uri in vigoare pt care nu s-a depus act de incetare.
Intrebari:
1. daca a fost acceptat la masa credala ITM-ul cu aceasta creanta ar fi trebuit ca lichidatorul sa desfaca CIM-urile la data cand a acceptat ITM-ul?
2. legea falimentului prevede ca salariatii sunt inscrisi din oficiu la masa credala,e vreo sanctiune pentru lcichidator daca nu-i inscrie?
3. Parte din angajati au depus cereri de inscriere la masa credala iar lichidatorul i-a notificat ca nu-i inscrie ( nu cunosc motivul) iar telefonic le-a confirmat ca nu sunt bunuri pe soc falita si deci nu-i rost ca sa se mai agite. E deontologic ?
4. Stie cineva care-i procedura in acest caz, cu legea 200/2006 fondul de garantare pt plata creantelor salariale?

PS: Informatiile sunt utile pentru salariatii de la una din firmele mele in faliment si cum citesc zilnic despre ceea ce ma intereseaza am gasit acest art. 167 codul muncii si mi-ar placea sa-i pot ajuta sa-si recupereze macar parte din salariile neachitate de societate. :floare:

dusterXXX

Post by dusterXXX » 13 Jun 2009, 20:03

dar fondul acesta - de când s-a înfiinţat şi până acum - a dat vreo sumă de bani la vreun ex-salariat? ştiţi voi vreun caz?

razman

Post by razman » 13 Jun 2009, 23:16

Norme metodologice privind Fondul de garantare a creantelor salariale
Art. 17. - (1) Creanţele salariale suportate din Fondul de garantare se vor achita în lei, într-o singură tranşă, prin sistemul de plată general utilizat pentru plata drepturilor reprezentând indemnizaţia de şomaj.
(2) Plata creanţelor prevăzute la alin. (1) se va face salariaţilor angajatorului în stare de insolvenţă sau persoanelor împuternicite de aceştia, stabilite prin procură specială, autentificată potrivit legii.

Bun nu s or dat acte contabile, dar nici alea de la art.28 daca nu ma insel (ultima balanta ,bilant etc)?, ca se vede in cr. la 421 de mai e sau nu ceva de plata la salarii

demonica

Post by demonica » 14 Jun 2009, 10:22

Nu stiu de fel de acte s-au dat dar cred ca sunt si cele mentionate de tine, ca am vazut ceva vreme in urma nista date financiare intr-un tabel la raportul adm jud (nu stiu ce fel de raport), am vazut ca si ITM-ul este , acceptat la masa credala dar salariati ioc. Unul din salariatii neplatiti a sunat la lichidator (intre timp s-a prounutat falimentul) iar acesta l-a informat ca nu aerost sa faca nici o cerere la masa credala ca societatea nu are bunuri pe care sa le valorifice si ca oricum tabelul e definitiv.

Abuzeza lichidatorul? Sau nu vrea sa mai prelungeasca procedura - am inteles ca vrea s-o inchida.
Ce sa faca salariatul daca face cerere de inscrierea la masa credala in faliment cu tabel definitiv consolidat poate sa fie respinsa cererea de jude? sau il exclude lichidatorul.
In cerere sa solicite ca sa-i fie platite aceste salarii prin fondul de garantare? E mai bine sa formuleze o actiune pe dr muncii si sa solicite plata restantelor ? :floare:

razman

Post by razman » 14 Jun 2009, 12:13

ART. 19 Legea 200/2006
(1) Stabilirea cuantumului creanţelor salariale cuvenite salariaţilor şi efectuarea plăţii acestora se realizează de agenţiile teritoriale, la cererea scrisă a administratorului sau lichidatorului angajatorului în stare de insolvenţă.
(2) Agenţia teritorială poate proceda la stabilirea cuantumului creanţelor salariale cuvenite salariaţilor şi la efectuarea plăţii acestora şi în baza cererii formulate de către salariaţii angajatorului în stare de insolvenţă sau de organizaţiile legal constituite ce reprezintă interesele acestora.
(3) Cererile prevăzute la alin. (1) şi (2) vor fi însoţite de documente care să ateste că împotriva angajatorului a fost pronunţată o hotărâre judecătorească definitivă de deschidere a procedurii insolvenţei şi a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.
(4) Înainte de a se adresa agenţiei teritoriale, salariaţii sau organizaţiile legal constituite ce reprezintă interesele acestora trebuie să notifice în scris administratorul sau lichidatorul angajatorului în stare de insolvenţă, în vederea efectuării demersurilor necesare pentru plata creanţelor salariale potrivit alin. (1). O copie a notificării se va ataşa la cererea adresată agenţiei teritoriale, potrivit alin. (2).

Poate ne ajuta si machedon din experienta lui. :cafea:

demonica

Post by demonica » 14 Jun 2009, 15:10

Deci sa vad daca am inteles bine:
1. salariatii se adreseaza lichidatorului sa-i inscrie din oficiu la masa credala in temeiul cim-urilor
2. in aceeasi notificare ii arata si cum pot fi platite salariile - prin fondul de garantare si indica articolele mentionate de tine;
3. este in legea 200 o obligatie sau e la fel ca in legea 85 adm jud/lichidatorul poate deschide actiune de a anula diverse acte ale adm social bla, bla....

Daca lichidatorul nu reactioneaza in 30 zile ce fac salariatii cerere de inscriere la masa credala? Poate lichidatorul sa se opuna la a fi trecuti in tabel pe motiv ca e tardiva cererea sau ca nu sunt bunuri sau ce stiu ce fel de alte mii de motive pot exista sau se pot inventa

demonica

Post by demonica » 14 Jun 2009, 15:11

Deci sa vad daca am inteles bine:
1. salariatii se adreseaza lichidatorului sa-i inscrie din oficiu la masa credala in temeiul cim-urilor
2. in aceeasi notificare ii arata si cum pot fi platite salariile - prin fondul de garantare si indica articolele mentionate de tine;
3. este in legea 200 o obligatie sau e la fel ca in legea 85 adm jud/lichidatorul poate deschide actiune de a anula diverse acte ale adm social bla, bla....

Daca lichidatorul nu reactioneaza in 30 zile ce fac salariatii cerere de inscriere la masa credala? Poate lichidatorul sa se opuna la a fi trecuti in tabel pe motiv ca e tardiva cererea sau ca nu sunt bunuri sau ce stiu ce fel de alte mii de motive pot exista sau se pot inventa

razman

Post by razman » 14 Jun 2009, 15:43

ART. 19
(1) Stabilirea cuantumului creanţelor salariale cuvenite salariaţilor şi efectuarea plăţii acestora se realizează de agenţiile teritoriale, la cererea scrisă a administratorului sau lichidatorului angajatorului în stare de insolvenţă.

Deci lichidatorul angajatorului in stare de insolventa va cere in scris agentiei teritoriale sa stabileasca si sa efectueze plata creantelor salariale, care sunt garantate la plata din fond si care se inscriu din oficiu in tablou prin dispozitie legala expresa.

(2) Agenţia teritorială poate proceda la stabilirea cuantumului creanţelor salariale cuvenite salariaţilor şi la efectuarea plăţii acestora şi în baza cererii formulate de către salariaţii angajatorului în stare de insolvenţă sau de organizaţiile legal constituite ce reprezintă interesele acestora.
(3) Cererile prevăzute la alin. (1) şi (2) vor fi însoţite de documente care să ateste că împotriva angajatorului a fost pronunţată o hotărâre judecătorească definitivă de deschidere a procedurii insolvenţei şi a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare
(4) Înainte de a se adresa agenţiei teritoriale, salariaţii sau organizaţiile legal constituite ce reprezintă interesele acestora trebuie să notifice în scris administratorul sau lichidatorul angajatorului în stare de insolvenţă, în vederea efectuării demersurilor necesare pentru plata creanţelor salariale potrivit alin. (1). O copie a notificării se va ataşa la cererea adresată agenţiei teritoriale, potrivit alin. (2).

Angajatii, daca vad ca lichidatorul nu se misca, il vor notifica sa efectueze demersurile necesare stabilirii si efectuarii plati salariilor. Daca nici atunci acesta nu percuteaza, acestia, cu dovada notificarii facute lichidatorului, se pot adresa direct AJOFM sa efectueze stabilirea si plata conform legii.

Deci lichidatorul POATE sa solicite in scris......, angajatii in prealabil il vor notifica..... si daca tot nu ,,poatenn...angajatii AU DREPTUL DE A SOLICITA DIRECT.

demonica

Post by demonica » 14 Jun 2009, 15:53

Am inteles
:cafea:

demonica

Post by demonica » 14 Jun 2009, 15:58

Am inteles
:cafea:

vali02

Re: fondul de garantare pt plata creantelor salariale

Post by vali02 » 26 May 2013, 16:52

eu am fost la agentia teritorialiata si intr-adevar mi s-a spus ca acum pot depune eu actele in calitate de simplu salariat. dar problema mea este ca trebuie depuse o serie de documente care se afla la lichidator, dar pe care acesta refuza sa mi le dea. ce pot face in acest sens? ca am ajuns la disperare cu atata nepasare si nesimtire!

Post Reply