Lichidare voluntara versus lichidare judiciara.

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
simba

Lichidare voluntara versus lichidare judiciara.

Post by simba » 02 Apr 2009, 20:53

Seara buna tuturor!
Propun in discutie urmatarea speta.
In 2006, AGA decide intrarea in dizolvare a societatii si desemneaza lichidatori, ulterior, un creditor al societatii debitoare introduce cerere prin care solicita judecatorului sindic sa dispuna deschiderea procedurii insolventei. Cererea este admisa de judecatorul sindic, se dispune deschiderea procedurii insolventei si este desemnat lichidator judiciar.
Poate unul dintre lichidatorii desemnati de AGA sa-si dea demisia si sa solicite desemnarea unui reprezentant al societatii in relatia cu judecatorul sindic si cu lichidatorul judiciar. Daca da, care este procedura de urmat?

mihutcami

Post by mihutcami » 03 Apr 2009, 10:05

Legea nr.85/2006 prevede ca dupa deschiderea procedurii, actionarii/asociatii vor desemna o persoana care sa reprezinte interesele societatii si ale asociatilor si sa participe la procedura pe seama debitorului. ( se numeste administrator special)

SECTIUNEA a 4-a
Administratorul special

ART. 18
(1) Dupa deschiderea procedurii, adunarea generala a actionarilor/asociatilor debitorului, persoana juridica, va desemna, pe cheltuiala acestora, un reprezentant, persoana fizica sau juridica, administrator special, care sa reprezinte interesele societatii si ale acestora si sa participe la procedura, pe seama debitorului. Dupa ridicarea dreptului de administrare, debitorul este reprezentat de administratorul judiciar/lichidator care ii conduce si activitatea comerciala, iar mandatul administratorului special va fi redus la a reprezenta interesele actionarilor/asociatilor.
(2) Administratorul special are urmatoarele atributii:
a) exprima intentia debitorului de a propune un plan, potrivit art. 28 alin. (1) lit. h), coroborat cu art. 33 alin. (2);
b) participa, in calitate de reprezentant al debitorului, la judecarea actiunilor prevazute la art. 79 si 80;
c) formuleaza contestatii in cadrul procedurii reglementate de prezenta lege;
d) propune un plan de reorganizare;
e) administreaza activitatea debitorului, sub supravegherea administratorului judiciar, dupa confirmarea planului;
f) dupa intrarea in faliment, participa la inventar, semnand actul, primeste raportul final si bilantul de inchidere si participa la sedinta convocata pentru solutionarea obiectiunilor si aprobarea raportului;
g) primeste notificarea inchiderii procedurii.

in practica, desemnarea administratorului special se face prin hotarare AGA.

machedon

Post by machedon » 03 Apr 2009, 11:33

Mandatul lichidatorilor desemnati de societate in cadrul lichidarii voluntare( care si-au depus specimen de semnatura la ORC), inceteaza in momentul numirii unui administrator judiciar/lichidator judiciar de catre judecatorul sindic. Altfel, ne-am gasi in situatia inedita in care am avea mai multi lichidatori pentru o singura societate, lucru care nu e interzis de lege dar nici prea agreat de sindici.
Societatea poate fi reprezentata de administratorul special in baza unui contract de mandat ( desemnat de hotararea adunarii generale). Salariul acestuia este platit de catre asociati sau actionari si nu din averea debitoarei

simba

Post by simba » 06 Apr 2009, 19:21

Multumesc frumos pentru solicitudine si acuratete.
As mai avea o nelamurire.
Urmare a intrarii SC in procedura voluntara de lichidare este desemnat lichidator de catre AGA. Acesta isi indeplineste atributiile fara nici un fel de remuneratie.
Ulterior, judecatarul sindic, la solicitarea unuia dintre creditori dispune deschiderea procedurii insolventei, desemnand lichidator judiciar.
Societatea debitoare functiona intr-un spatiu inchiriat, intre timp expirand termenul de inchiriere, s-alege cu toata arhiva pe cap plus obiecte de inventar, mijloace fixe, ...
Lichidatorul judiciar, remunerat regeste din dispozitia judecatorului sindic face presiuni :-? asupra celui desemnat de AGA desi, acesta din urma nu are efectiv nici o posibilitate, nici financiara nici logistic vorbind, sa dea curs solicitarilor lichidatorului judiciar.
Ce-i de facut, poate lichidatorul desemnat de AGA sa-si dea demisia din calitatea pe care o are si sa solicite AGA sa desemneze un admin. special, in conformitate cu disp. L 85?

machedon

Post by machedon » 06 Apr 2009, 23:05

Lichidatorul desemnat de AGA isi retrage mandatul astfel:
1. depune adresa de retragere a mandatului la dosarul de insolventa
2. o copie dupa adresa de mai sus cu data certa de la sectia falimente a tribunalului o notifica lichidatorului judiciar desemnat de sindic . Odata cu notificarea, fostul lichidator il invita pe actualul (stabilind locul si ora)pentru a-i preda scriptele si pe baza de proces verbal active inventar etc.
3.mentiune la ORC.

simba

Post by simba » 08 Apr 2009, 14:35

multumesc frumos, Machedon. :cafea:

homereg

Post by homereg » 02 Jun 2009, 11:36

D-nu Machedon, sau altul priceput ,
.....daca tot sunteti priceputi la asa ceva ,... spune-mi , te rog , cum trebuie scrisa Hoatarirea AGA , de dizolvare-lichidare a unei societati cu 2 asociati , prin diyolvare-lichidare voluntara , FARA lichidator !_????...legea permite asta , insa trebuie scris ceva in hotarire , si nu stiu exact cumtrebuie formulat .
Merci

razman

Post by razman » 02 Jun 2009, 13:35

Sincer, eu de lichidare, chiar pe L31, fara lichidatori eu nu am auzit.
De obicei se numeste ,in conditiile art.252 si urmatoarele din L31,un lichidator, care, daca constata starea de insolventa, solicita declansarea procedurii, urmand a prelua lichidarea in procedura prevazuta de L85., daca nu ,lichideaza activul societatii cf L31.

homereg

Post by homereg » 02 Jun 2009, 13:52

for razman
vezi art. 235 si 236 din L 31 / 90 republicata ( la zi ). Se poate si fara lichidator cu declar pe proprie raspundere si PV de repartizare ( amiabila si in consens ) a activelor si pasivelor , ( si stingerea tot amiabila, a acestora cu creditorii/ daca exista / )

kinga

Post by kinga » 02 Jun 2009, 14:15

236 e abrogat de legea 441/2006

machedon

Post by machedon » 02 Jun 2009, 16:51

gresit se poate pe art.235 LSC ( fara lichidator), intra pe site-ul orc si gasesti toata documentatia necesara. Acum ori te adresezi unui lichidator ca sa iti de aun model sau la un expert contabil destupat si le platesti onorariile.
Etapa I dizolvare si lichidare
Etapa II radiere
aveam pe undeva prin calculator si un link , daca ai rabdare il caut si il postez.

machedon

Post by machedon » 02 Jun 2009, 16:56

machedon

Post by machedon » 02 Jun 2009, 16:59

pentru modele moka, cautati in Monitorul Oficial Partea a IV-a ,numai de la inceputul anului eu am publicat cateva.Succes.

homereg

Post by homereg » 02 Jun 2009, 18:30

OK , machedon, merci pt amabilitate ....procedura , pasii ORC de dizolvare si lichidare o cunosc...eu doar vroiam sa stiu cum pun in pagina repartizarea activului si pasivului ( pt ca trebuie trecut in Hotar AGA) , practic capitalul social si rezervele constituite cf legii , in rest e pe zero .
Si vroiam o bunavointa , o colaborare , etc....si daca astea inseamna MOKA , atunci da, de-a MOKA. Dar le am obtinut deja de la un lichidator binevoitor ( ca in Ardeal se mai poarta si asa ceva ...nu numai pe CASH !!!!

machedon

Post by machedon » 02 Jun 2009, 20:19

asa o fi prietene cum zici, dar apropo de ARDEAL si cumsecadenia si bunavointa ardelenilor, Saptamana trecuta am fost la Tribunalul Cluj la sectia de falimente, am ajuns in sala si constat ca nu aveam doua timbre judiciare de 0,15 lei la mine. Aveam numarul 3 pe lista si sindicul intrase deja in sala, scria dosarele la amanare. Il solicit si pe al meu pentru lipsa procedura.In prima banca mai multi colegi avocati ardeleni; unul avea in fata o agenda din care discret iesea o coala de timbre judiciare.Ma adresez colegilor din fata si le cer contra cost 2 amarate de timbre judiciare. M-au privit, au dat din umeri si mi-au spus in frumosul grai ardelenesc ca nu au, inclusiv cel cu agenda din care iesea afara coala de timbre judiciare. Se face apelul partilor in dosarul 3 si sunt nevoit sa solicit lasarea dosarului la ordine ca sa ma duc sa cumpar timbre. Am mai stat in sala vreo 2 ore total aiurea sa imi vina randul la ordine.
Daca colegul ardelean, ar fi dat dovada de un pic de bunavointa, de un pic de colaborare ar fi deschis agenda si mi-ar fi dat din solidaritate 2 amarate de timbre.
Cred si imi doresc sa fi fost un caz izolat. Nu am nimic cu ardelenii, dimpotriva ii respect si ii admir pentru felul lor de a fi.

Sunt convins ca si cu ajutorul meu sau al amicului tau lichidator si fara, tot te-ai fi descurcat sa redactezi inscrisurile pentru ORC, numai ca ne-am obisnuit sa alergam dupa modele, sa incercam sa ni se dea mura-n-gura solutiile gata facute.
S-ar putea sa te judec gresit, daca este asa imi cer scuze anticipat :floare: :floare: :floare: :floare: :floare: :floare: :floare:

Post Reply