Salariat disponibilizat fara preaviz?

Discutii privind litigiile de munca
merishor

Salariat disponibilizat fara preaviz?

Post by merishor » 01 Jun 2009, 08:00

Un articol din CCM al unitatii prevede:
"(1)- Concedierea salariaţilor pentru motive neimputabile lor va fi precedată de o perioadă de preaviz de 30 de zile calendaristice.
(2)- În perioada de preaviz salariaţii au dreptul să absenteze 4 ore pe zi de la programul normal de lucru al societăţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul în condiţiile stabilite de angajator.
(3)- În cazul în care unei persoane i se desface contractul de muncă fără să i se acorde preavizul de la alin.2 aceasta are dreptul la o indemnizaţie egală cu salariul de bază pe o lună avut la data desfacerii contractului.
(4)- La disponibilizarea salariatilor din motive neimputabile lor,unitatea va acorda o compensatie de cel putin un salariu lunar , in afara drepturilor cuvenite la zi."
Este aplicabil alin.3 al acestui articol?
Multumesc.

dusterXXX

Post by dusterXXX » 01 Jun 2009, 09:19

nu prea este bine, ... aliniatul pe care îl indici intră în coliziune cu Art. 74. alin. (2) din CCMUNN 07/10. dacă, să zicem, angajatorul uzează de prevederea din ccm-ul vostru, face o economie de 1 salariu la fiecare om concediat, pe când minimul la nivelul ţării zice de 2 salarii: unul aferent celor 20 de zile lucrătoare ale preavizului, şi al doilea cu titlul de compensaţie (pentru disponibilizări pentru motive neimputabile salariaţilor).

dar mai pune şi o precizare-două: ccm-ul vostru e înregistrat la direcţia muncii, sau este o formă în curs de negociere, formă propusă de angajator?

Art. 74. alin. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.

merishor

Post by merishor » 01 Jun 2009, 09:39

Ideea era sa se inlocuiasca acordarea preavizului cu acordarea unui salariu compensatoriu. SI bineinteles ca se acorda si cel de-al doilea salariu compensatoriu. Insa nelamurirea mea era legata de inlocuirea preavizului de o luna calendaristica cu acordarea salariului compensatoriu pentru acea perioada. In opinia mea, in cazul concedierii salariatului din motive neimputabile lui, preavizul reprezinta un drept al acestuia. Chiar daca se acorda compensarea cu un salariu pe o luna, eu consider ca aceasta nu compenseaza neacordarea preavizului. Prin neacordarea preavizului si acordarea unui salariu compensatoriu, salariatul ramane privat de anumite drepturi (vechimea in munca pentru luna preavizului, concediul de odihna aferent lunii preavizului s.a.m.d.).
Da, CCM-ul a fost inregistrat la ITM.
Cunoasteti prevederi similare in alte CCM-uri cu ale acestui CCM, sunt legale, sau chiar mai mult, ITM preia decizii de incetare CIM prin concedierea salariatului din motive neimputabile acestuia cu acordarea unui salariu compensatoriu, dar fara acordarea preavizului?
Multumesc.

dusterXXX

Post by dusterXXX » 01 Jun 2009, 10:10

acordarea preavizului este un drept al salariatului (drept încălcat prin ccm-ul vostru). văd ca anulabile deciziile de concediere date "sărindu-se" peste preaviz.
dar cu ce l-ar ajuta pe angajator această formulă?

merishor

Post by merishor » 01 Jun 2009, 12:28

Angajatorul scapa de concediile medicale fictive luate de salariati in perioada de preaviz.

dusterXXX

Post by dusterXXX » 01 Jun 2009, 13:05

nu e un motiv rezon; orice concediu medical apreciat drept "fictiv" se poate contesta la CAS judeţean, ...

frezie

Post by frezie » 04 Jun 2009, 13:29

Art. 79 alin 7 din Codul muncii spune ca angajatorul poate sa renunte la preaviz "total sau partial". Trebuie retinut ca in cazul contractelor colective de munca, prevederile art 241 din CM spune cui ar trebui sa se aplice aceste contracte colective de munca. CCMUN a fost intocmit tocmai ca sa protejeze drepturile salariatilor, dar nu este o lege, ci este legea partilor (art. 236 alin. 4), asa ca majoritatea angajatorilor nu il respecta sau daca il respecta nu il respecta in totalitate.
Si CCM nu se inregistreaza de catre ITM, ci de Directiille generale, iar oameni care sunt acolo presteaza un serviciu. Nu sunt obligati sa acorde asistenta juridica. Cel mult poate sa atraga atentia angajatorului ca nu respecta prevederile legale, iar daca angajatori sunt corecti se duc acasa si il modifica astfel incat sa respecte legislatia in vigoare.
Daca nu suntem corecti si inregistram totusi CCM-ul, salariatul are singura posibilitate sa se adreseze instantei de judecata competenta, singura care poate sa constate si sa anuleze o prevedere care nu este legala.

kinga

Post by kinga » 04 Jun 2009, 13:44

frezie wrote:Art. 79 alin 7 din Codul muncii spune ca angajatorul poate sa renunte la preaviz "total sau partial". .
ia nu mai spune :lol: :lol:
da cumva art. 79 nu reglementeaza demisia????

nu de alta.. da aci se vorbeste despre concediere.. din initiativa angajatorului...

frezie

Post by frezie » 04 Jun 2009, 13:57

draga Kinga
stiu foarte bine legea. Si da este pentru demisie. Dar tu ca un jurist bun, si banuiesc ca un angajator isi permite sa intrebe un jurist, poti sa interptrezi legea cum vrei, adica in favoarea ta. Si asta va face si angajatorul. Unde scrie in alin 7 termenul "demisie" :grin:
Salariatul trebuie sa stie absolut totul ca sa poate sa stie la ce sa se astepte. Binenteles ca putem sa interpretam in favoarea noastra ca acel capitol este dedicat demisiei, si el vine si te contrataca, atunci ce mai spui???
Si inca ceva, din pacate pentru legislatia noastra, atat preavizul pentru concedierea din vina angajatoprului, cat si preavizul in cazul demisiei, este acelasi cuvant - preaviz.

kinga

Post by kinga » 04 Jun 2009, 14:04

o my goodddddddddddddddd :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

sa nu sfatuiesti asa angajatoru.. te rog eu frumos....
. scuze ...dar cam debitezi tampenii cu interpretarea legilor..

ai spune asta si in instanta ???
ar murii juzii de ras... :-x :-x

am vaga impresie ca nu prea stii ce-i ala norma imperativa.. si un jurist bun zau ca ar trebui sa stie... :evil: :evil: :evil:

frezie

Post by frezie » 04 Jun 2009, 14:10

nu am zis ca sunt un jurist. Eu doar am interpretat legea. Sioricine poate sa o interpreteze, ca doar nu e batutata in cuie.

frezie

Post by frezie » 04 Jun 2009, 14:15

Si in final, cina castiga nu stabilim nici tu nici eu, ci instanta de judecata. Si daca un angajator nu vrea sa respecte o norma sau un contract coletiv, nu respecta si punct.
Si daca tu zici ca aia e o norma imperativa, poate ai dreptate, dar nimic nu ma obliga sa o respect. Nu exista o institutie in tara asta care sa ma oblige sa respect o norma.
Ghici cine se poate pronunta referitor la litigiile de munca?? mai citeste un pic codul muncii. :-D

kinga

Post by kinga » 04 Jun 2009, 14:17

frezie wrote:nu am zis ca sunt un jurist. Eu doar am interpretat legea. Sioricine poate sa o interpreteze, ca doar nu e batutata in cuie.
da.. asta-i problema la noi
toata lumea are senzatia ca stie drept

frezie

Post by frezie » 04 Jun 2009, 14:26

pai normmal ca noi toti o putem interpreta, daca legiuitorul permite... :-D

kinga

Post by kinga » 04 Jun 2009, 14:35

frezie wrote:pai normmal ca noi toti o putem interpreta, daca legiuitorul permite... :-D
te inseli amarnic..

chiar ce vroiai tu sa interpretezi..sunt dispozitii imperative
nesocotirea lor se sanctioneaza cu nulitatea absoluta...

nu always mere interpretatu... :mrgreen: :mrgreen:
da noa..
si bade Ioan cu oile stie drept... si Tantza maturatoarea de pe colt..
ca doar stiu carte... si interpreteaza..

Post Reply