eu nu m-as grabii sa spun ca nu exista culpa deloc, pentru ca asta depinde de mai multi factori... (de ex. si de faptul daca exista vreo scoala prin imprejurimi.. sau vreun indicator cu atentie copii, etc!)
Eu as merge pe lipsa raspunderii penale din cauza lipsei vinovatiei; insa daca exista sau nu vinovatie... asta se constata in functie de toate imprejurarile concrete!
Accident cu vatamare corporala
Cazul fortuit exclude vinovatia persoanei si caracterul penal al faptei deoarece actiunea care a produs vatamarea a intrat in concurs cu o actiune straina de cunostiinta si vointa persoanei, si a dat nastere unui rezultat pe care faptuitorul nu l-a conceput si nu l-a urmarit.
nu am inteles ce ai vrut sa zici mirelle
daca nu exista ce am scris aici intram pe formele prevazute in art 19cp , si c p mai prevede si vatamarea corporala din culpa( cu cond de acolo)
nu am inteles ce ai vrut sa zici mirelle
daca nu exista ce am scris aici intram pe formele prevazute in art 19cp , si c p mai prevede si vatamarea corporala din culpa( cu cond de acolo)
sunt perfect de acord cu tine johei(cazul fortuit era o portita pt el daca demonstra tot ce am scris anterior), dar sa zici ca nu exista vinovatie asa radical mi se pare puin exagerat
Nu sunt întrunite condiţiile prevăzute în art. 47 C. pen. dacă soferul, nu a respectat regulile de circulaţie pe drumurile publice în vederea evitării oricărui pericol, având pregătirea şi experienţa necesară,si daca putea şi trebuia să prevadă rezultatul socialmente periculos, şi anume producerea unui accident de circulaţie,
condiţia imprevizibilităţii absolute tb indeplinita in cazul fortuit
Nu sunt întrunite condiţiile prevăzute în art. 47 C. pen. dacă soferul, nu a respectat regulile de circulaţie pe drumurile publice în vederea evitării oricărui pericol, având pregătirea şi experienţa necesară,si daca putea şi trebuia să prevadă rezultatul socialmente periculos, şi anume producerea unui accident de circulaţie,
condiţia imprevizibilităţii absolute tb indeplinita in cazul fortuit
Din cate am inteles eu din speta citita pe graba, soferul nu a fost deloc in culpa. A respectat regulile de circulatie, fetita i-a sarit in fata masinii. Cu toate acestea, a reusit sa nu o accidenteze grav. Nu vad VINOVATIE pur si simplu. Si mi se pare mai avantajos pt el sa dovedeasca lipsa totala a vinovatiei, decat sa invoce o cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Asa cum pui tu problema, in orice accident de circulatie, intotdeauna conducatorul e vinovat, ceea ce e absurd. Parerea mea.
nu am spus niciodata ca "in orice accident de circulatie, intotdeauna conducatorul e vinovat", insasi explicatia mea contrazice spusele tale
cazul fortuit inlatura vinovatia, iar inexistenta vinovatiei duce la inlaturarea caracterului penal al faptei( deci nu va exista infractiune)--deci nu intotdeauna soferul e vinovat
in schimb pt a exista caz fortuit tb ca rezultatul produs sa nu fi fost conceput si nici urmarit si sa se datoreaze unei energii a carei interventie nu a putut fi prevazuta(rezultatul socialmente periculos al faptei sa fie consecinta interventiei unei imprejurari straine de vointa si constiinta faptuitorului, iar acesta sa fi fost in imposibilitatea de a prevedea interventia imprejurarii care a produs rezultatul)
cazul fortuit inlatura vinovatia, iar inexistenta vinovatiei duce la inlaturarea caracterului penal al faptei( deci nu va exista infractiune)--deci nu intotdeauna soferul e vinovat
in schimb pt a exista caz fortuit tb ca rezultatul produs sa nu fi fost conceput si nici urmarit si sa se datoreaze unei energii a carei interventie nu a putut fi prevazuta(rezultatul socialmente periculos al faptei sa fie consecinta interventiei unei imprejurari straine de vointa si constiinta faptuitorului, iar acesta sa fi fost in imposibilitatea de a prevedea interventia imprejurarii care a produs rezultatul)