Discutii privind procedura civila
-
miri
in sfarsit apare scar,referitor la faptul ca taxarea se poate invoca in orice faza a procesului de catre parat este acceptabila,deoarece din nestiinta poate nu a solicitat aceasta la prima zi de infatisare.
ceea ce scar spune este foarte interesant si demn de luat in considerare,in sensul ca taxa de timbru trebuie achitata anticipat,netimbrarea fiind o cauza de respingere a actiuinii.
faptul ca in interesul legii s-a dispus timbrarea tuturor actiunilor de chemare in judecata pt.anularea actelor juridice,este o chestie deosebit de buna si ar trebuii aplicata tuturor cererilor cu drept patrimonial,astfel s-ar descuraja toti justitiabili care pt.o taxa de 2o llei,te poarta pana in apel si culmea din prost noroc mai si castiga.
pt.scar

-
razman
Nu uita de facilitatile de ajutor, acordat mai nou chiar si pers. jur. , de CEDO ca pierdem pe rupte pt taxe, si una buna pt dati de stire, am citit o sentinta a unei judecatorii, in care se stabileste cautiune de 500 lei(aplicabila neevaluabilelor) pt suspendarea executarii silite chiar daca valoarea era ceva de genul a zeci de mii, invocand tocmai jurisprudenta CEDO care sanctioneaza Romania pt taxe aberante,sentinta chiar bine motivata sub aspectu asta, comparativ cu ce-i pe piata, si pe care ca sa fac pe smecheru chiar vreau sa o invoc la prima ocazie, ca-i gratis asa cum am stabilit.
-
scar
netimbrarea nu duce la respingerea cererii.
-
razman
Nu, ca-i dilatorie, in baza rolului activ, prin incheiere,, instanta dispune timbarea actiunii cu suma de...nn, pana la urmatorul termen, dupa care,daca nu te conformezi ,devine pereemtorie si dirimanta, iar in consecinta ,,instanta respinge actiunea pentru netimbrarenn
-
scar
anularea este sanctiunea care intervine.
-
razman
Corect scar, dar, ca sanctiune, tot respingere aduce
-
razman
PS Ce-i fain ca nu-i cu lucru judecat si... cand avem bani.., alta frate
-
miri
este vb.de OUG 51,dar am verificat si justitiabilul meu,nu se incadreaza,la timbrarea anularii cvc,a invocat,ca este grav bolnav si nu are bani,ca are nevoie de medicamante,dar judele a dispus timbrarea pt.urmatorul termen,motivand ca legea invocata de aparatorul recl;amantului este abrogata.
Acum vreau sa invoc ce am vb.adica timbrarea actiunii de anulare a testamentului,cu atat mai mult cu cat el a cerut un certificat de grefa asupra imobilului,am si certificatul de atestare fiscala,poate mai fac rost de ceva acte,si asa poate judele accepta si timbrarea acestei actiuni,iar e ma rog pana atunci sa renunte,daca vede valoarea taxei.
In schimb pana atunci as vrea sa fac rost cel putin de o speta in care s-a dispus timbrarea unei astefel de actiuni.
-
ariam
Mie mi se pare ca ordonanta cu timbrarea din decembrie 2008 este o mare greseala.
Se ingradeste liberul acces la justitie.
Pe termen scurt poate ca instantele vor avea mai putin de lucru, anuland cereri ca netimbrate. In plus, justitiabilii care nu au bani nu se vor mai adresa instantei (poate ca nu stiu sau nu vor sa ceara ajutorul judiciar).
In conditiile astea ilegalitatile se vor inmulti, va creste sentimentul de insecuritate in randul populatiei.
Si pana la urma o parte dintre cei prejudiciati tot se vor adresa instantelor. Procentul acesta, chiar mic raportat la numarul de situatii care ar fi reclamat interventia instantei, va duce pana la urma tot la supraaglomerarea instantelor, pentru ca numarul de situatii in care s-ar impune anularea/rezolutiunea va fi tot mai mare.
Miri, in cazul tau poti intr-adevar sa-l descurajezi pe fiu sa mai ceara anularea actelor mamei sale, obligandu-l sa timbreze la valoare. Dar sa nu uitam ca pana nu sunt administrate probele nu stim care-i adevarul (ala judiciar, ca pe celelalt nu-l mai cauta nimeni...). E posibil ca totusi fiul sa aiba dreptate (eu sunt aproape sigura ca la vanzarea aceea mama nu a incasat nici un pret).
-
miri
Mama a incasat banii,de aceea nici reclamantul nu face nici o referire la pret sau la incasare,cumparatorul nu avea nici o legatura de rudenie cu vanzatorul(mama).Aici e vb.mai mult de faptul ca mama reclamantului l-a considerat nedem sa o succeada,fapt dovedit prin insasi actiunea invocata,putea cere reductiunea,atunci era vb.de cu totul altceva,nu crezi..
Pt.ca tu sa-ti faci o parere de ansamblu,exista putere de lucru judecat,faptul ca reclamantul a abandonat vanzatoarea si a ramas nepasator la nevoile ei.Tu cum ai fi procedat in locul vanzatoarei,mureai de foame ca sa nu cumva sa-i diminuezi mostenirea fiului inuman.
-
ariam
Daca e asa cum spui, nu aveti de ce sa va temeti.
Totusi, va trebui sa va pregatiti foarte bine apararea.
-
miri
ariam,tu spui "adevarul judiciar",vezi asta este marea problema in justitie,adevarul trebuie sa fie unul singur,in care sa fie reflectata dreptatea,ori tu insasi recunosti ca sunt doua tipuri,total diferite in opinia justitiei.
-
demonica
Cum se taxeaza un recurs pentru care in instanta de fond i-a admis reclamantului cererea de ajutor judiciar in sensul scutirii de la plata taxei de timbru si a timbrului judiciar?
Nu taxez si vad cum citeaza instanta de recurs?

-
miri
cine cere recursul? Reclamantul care a beneficiat de scutire sau paratul?
-
Bety
Dar daca reclamatul a platit taxa de timbru fara ajutor judiciar , paratul face recurs.Cum va plati taxa de timbru , poate cere ajutor judiciar daca reclamantul pe fond nu a cerut ?