Incep sa ma indoiesc ca scar ar fi ignite.
Scar a scris:
“
Reclamantii ab si ef cheama in judecata pe MB solicitant instantei sa constate caracterul simulat, pentru fictivitate al contractului de imprumut incheiat de parti la data de 5.06.2006. S a aratat ca potrivit actului secret, respectiv declaratia semnata de MB si SO la 08.07.2006 este negata existenta actului public. S-au depus la dosar cele doua inscrisuri mentionate. La interogatoriul luat paratul M.B. a recunosctu ca a semnat impreuna cu SO declaratia din 08.07.2006. Ce va face instanta?”
si
“
Problema este la partile inscrisului secret. Nu sunt aceleasi parti. De aceea nu este simulatie.”
Din speta prezentata eu nu vad nici o problema cu partile.
AB si EF, reclamantii, pot fi creditorii lui MB, care in executarea silita a lui MB li s-a opus contractul de imprumut, prin care MB a pretins ca suma imprumutata de la reclamanti i-a imprumutat-o, la randul lui, celeilalte parti semnatare a contractului de imprumut SO.
AB si EF, s-au considerat indreptatiti sa promoveze actiunea in simulatie, in temeiul art. 975 cod civil, pentru a dovedi faptul ca acest contract de imprumut, actul public, este simulat, in fapt MB pastrand si folosind el insusi banii, si astfel ei putând sa-l execute silit pe acesta.
Dupa parerea mea personala actiunea a fost promovata inutil, deoarece nu se putea admite, pentru cele prevazute in art. 973 si 1175 cod civil, creditorii fiind terti carora nu li se putea opune actul secret, actul public fiind perfect valabil, si care puteau sa promoveze alte actiuni pentru recuperarea creantei.
Ai mai scris:
“
Te ai exprimat fara voia ta foarte bine: "Intelegerea" pentru ca actul secret este inteles ca NEGOTIUM, iar nu ca instrumentum.”
In primul rand nu m-am exprimat “
fara voia” mea asa, ci m-am exprimat conform celor invatate, "
Intelegerea" fiind termenul utilizat intotdeauna in asemenea cazuri.
Ai mai scris:
“
Mai mult sustinem sus si tare o balarie. Aia cu data inscrisului.”
In al doilea rand, are importanta data actului secret, deoarece daca acesta nu ar fi fost datat se putea invoca anterioritatea si incheierea lui la momentul perfectarii “intelegerii” secrete, fiind posibila astfel dovedirea existentei acestei intelegeri secrete.
Dar asa, nu poate face dovada unei intelegeri verbale secrete anterioare incheierii actului public, “actul secret” avand o data certa, ulterioara incheierii actului public, si astfel, conform art. 1175 cod civil nu poate modifica cele inscrise in actul public, nefiind opozabil tertilor, actiunea in simulatie fiind inadmisibila.
Astfel data actului secret are o foarte mare importanta in speta prezentata, tocmai mentionarea ei indicand motivul legal de respingere a actiunii, pe 1175 si 973 Cod civil.
Imi pare rau daca ai o alta opinie, dar, dupa umila mea parere,

aceasta era rezolvarea legala a spetei prezentate, si eu, de regula, nu ma exprim "fara voia" mea, acest lucru putand insemna ca nici mai are rost sa mai raspund la spetele prezentate, daca "fara voia" mea as putea exprima si tampenii.
Mai bine, sa tac, nu !?.
