acte premergatoare urmaririi penale

Discutii privind procedura penala
geogeo

acte premergatoare urmaririi penale

Post by geogeo » 05 May 2009, 12:59

Buna ziua!
In legea 678/2001 scrie f clar ca urmarirea penala trebuie facuta in mod obligatoriu de catre procuror.
In faza de dinaintea inceperii urmaririi penale adica vreo 2 ani de zile sau strans declaratii de martor si parti vatamate de catre organe de politie judiciara, repectiv D.I.I.C.O.T.Dupa vreo 2 ani sa declansat urmarirea penala care a durat vreo 5 luni, unde procurorul nu a luat nici o declaratie de martor sau parte vatamata, doar a facut perchezitii inculpatilor si a intocmit rechizitoriul cu propunere de trimitere in judecata pe baza declaratiilor de dinaintea declansarii urmaririi penale.
In faza de ACTE PREMERGATOARE URMARIRII PENALE se poate constitui cineva parte vatamata sau martor? Sunt valabile acele declaratii luate in faza de dinaintea inceperii urmaririi penale?
Nu trebuia procurorul sa ia acele declaratii dupa ce a declansat urmarirea penala?
Multumesc!

lipici

Post by lipici » 06 May 2009, 23:28

actele premergatoare sunt efectuate in vederea inceperii urmaririi penale....se strang dovezi care sa justifice inceperea/neinceperea ei .Dovezi care sa "ciupa" imprejurarea in care s-a comis infractiunea si faptuitorul inainte de strangerea probelor"serioase" pe care se intemeiaza trimiterea in judecata sau celelalte solutii ce pot fi date odata terminata urmarirea penala.Solutia ce poate fi data exclusiv pe baza probelor stranse in cadrul actelor premergatoare este neinceperea u.p.-parerea mea.
Numai procesul-verbal prin care se constată efectuarea unor acte premergătoare poate constitui mijloc de probă.Alte mijloace de proba valabile nu pot fi facute inainte de inceperea urmaririi penale. Am citit despre asta undeva pe net, da si tu un google.
Iar cat despre constituirea de p.vat/p. civila nici nu poate fi vorba....se poate face in cadrul urmaririi penale sau in faza judecatii. Actele premergatoare..premerg urmarirea penala.

scar

Re: acte premergatoare urmaririi penale

Post by scar » 11 May 2009, 01:09

geogeo wrote:Buna ziua!
In legea 678/2001 scrie f clar ca urmarirea penala trebuie facuta in mod obligatoriu de catre procuror.
In faza de dinaintea inceperii urmaririi penale adica vreo 2 ani de zile sau strans declaratii de martor si parti vatamate de catre organe de politie judiciara, repectiv D.I.I.C.O.T.Dupa vreo 2 ani sa declansat urmarirea penala care a durat vreo 5 luni, unde procurorul nu a luat nici o declaratie de martor sau parte vatamata, doar a facut perchezitii inculpatilor si a intocmit rechizitoriul cu propunere de trimitere in judecata pe baza declaratiilor de dinaintea declansarii urmaririi penale.
In faza de ACTE PREMERGATOARE URMARIRII PENALE se poate constitui cineva parte vatamata sau martor? Sunt valabile acele declaratii luate in faza de dinaintea inceperii urmaririi penale?
Nu trebuia procurorul sa ia acele declaratii dupa ce a declansat urmarirea penala?
Multumesc!
Punem pariu ca daca te pun acum sa imi spui ce contine fiecare fila din dosar (la ce se refera) vom vedea ca nu e adevarat ce spui tu aici?

Ia sa ne detaliezi putin...ca sa vedem pe ce vorbim.

scar

Post by scar » 11 May 2009, 01:16

lipici...ce faci mazgalici?

punem si pariu

carmemel

Post by carmemel » 11 May 2009, 07:44

dupa cate stiu eu pt a avea calitatea de martor tb inceputa urmarirea penala, pt ca in faza actelor premergatoare se iau simple declaratii, marturia implicajuramant..etc( art78 si urm, o procedura intreaga), cat despre constituira ca parte vatamata exclus total in faza actelor premergatoare. procesul penal cuprinde faza urm pen si judecata(art2ccp) nu si faza actelor premergatoare iar calitatea de parte poate fi dobandita in timpul proc penal
proc tb sa ia declaratii dupa inceperea urm penale

atentie mare daca legea prevede ca urmarirea penala se face in mod oblig de procuror nu inseamna ca toate actele tb facute de acesta( art213ccp)
este de vazut si infractiunea de marturie mincinoasa (art 260cp) pt ca din cate stiu eu infractiunea se savarseste doar dupa inceperea procesului penal, cioclei parca asa zicea, ramane sa verificam

scar

Post by scar » 11 May 2009, 10:56

pai...de aia ceea ce se spune in mesajul de inceput nu este real.

alta este situatia de fapt. Pun pariu.

geogeo

Post by geogeo » 11 May 2009, 11:39

SCAR!!!
De unde esti asa de sigur ca situatia de fapt nu este cea relatata in priam faza? Crezi ca cineva are timp sa inventeze povesti pentru a te intreba tu daca situatia este reala sau nu????
Trezestete...

demonica

Post by demonica » 11 May 2009, 14:19

Pai daca procurorul nu a luat declaratii are o relatie buna cu cel ce a facut actele premergatoare - adica politistul de la SIF, o fi ruda , prieten ceva apropiat. - este o presupunere a mea
Este posibil si sa se dipuna inceperea urmaririi penale de procuror si sa nu fie comunicata, in tara noastra e posibil ORICE. ma bazez pe faptul ca un amic de-al meu - a primit citatie de la parchetul ICCJ ca invinuit, s-a dus dar n-a gasit procurorul, a vorbit la telefon si i-a fost comunicat prin telefon ca la parchetul tribunalului s-a dispus UP dar ca din dosar reiese ca nu i-a fost comunicata si ca de asemenea tot din dosar rezulta ca s-au luat declaratii in faza premergatoare si apoi nimic.
Deci e nelegal dupa putina mea pricepere cum s-a instrumentat dosarul, dar cei cu experienta in penal pot sa-mi argumenteze daca e sau nu legal. :cafea:

scar

Post by scar » 11 May 2009, 14:53

geogeo wrote:SCAR!!!
De unde esti asa de sigur ca situatia de fapt nu este cea relatata in priam faza? Crezi ca cineva are timp sa inventeze povesti pentru a te intreba tu daca situatia este reala sau nu????
Trezestete...
prietene...eu nu spun ca inventezi, ci ca ai perceput din start gresit.

Eu nu cred ca exista vreun procuror, oricat de prost ar fi care sa fi facut ce ai spus tu mai sus.

Ma bazez pe experienta mea si pe ceea ce inseamna acte premergatoare si mi se pare mai logic ca tu sa fi gresit decat situatia sa fie cea prezentata de tine.

pai tu ai idee ce ar putea sa pateasca un astfel de procuror? daca ar proceda asa? Se fac totusi niste controale. Se fac sezizari. Exista un control ierarhic.

tu ai o situatie, nu intelege gresit. Insa mi se pare ca o redai gresit.

Ai putea sa ne prezinti cazul in detaliu sa vedem daca am dreptate sau nu.

E bine stiut ca se intocmeste un proces verbal cu privire la aceste acte. Doar acel proces poate servi ca mijloc de proba. Si de aici intrebarea: ce procuror s ar folosi de declaratii de martor, de constituiri de parte civila fara a se incepe urmarirea penala? Se intampla multe, insa imi vine greu a crede ca o sa tina cineva seama de o constituire de parte civila in conditiile astea. Se eludeaza toate garantiile procesuale. Eu nu cred asa ceva.

Si inca ceva: tu sa nu te ratoi la mine! Ai inteles? Ca nu ti am facut nimic. Mi am exprimat o parere. Salbaticule! ca sa nu ti spun altfel...ca ma baneaza astia. Dar poti sa ti ichipui ce ti as face daca am fi face to face. Poti sa insumezi toate injuraturile din tara asta si sa ti le adresezi.

scar

Post by scar » 11 May 2009, 14:58

sa i spui matale lu mamicuta ta sa se trezeasca!

Eu ti am vorbit in limitele decentei. Si nu am spus ceva fara logica.

Tu vii ca narodul si urli pe aici. Cred ca ai multa minte in calcaie.

Ce naiba rechizitoriul ala mai este vazut si de prim procuror. Nu cred ca este posibil asa ceva. Nu mi se pare credibil. Ce nu se intelege?

Ca daca e real ce spui...atunci nu stiu la ce dracu iti trebuie un raspuns... ca vad ca ti l dai singur.

Vai de steaua ta! Daca te as prinde...dracul ar fi al tau in acest moment.

carmemel

Post by carmemel » 11 May 2009, 15:44

cred ca ati intrecut masura, eu zic sa o lasati mai moale aici nu ne balacarim , spune si noi cate o parere , mai buna mai rea , ne consultam asa cum putem , NIMENI NU-I PERFECT

miri

Post by miri » 11 May 2009, 18:06

Pai dosarul este clar instrumentat,altfel nu s-ar fi propus UP,nu specifici infractiunea,altfel ne-am da seama daca s-a efectuat la plangerea prealabila si deci exista parte vatamata iar martori e firesc sa fie ,atata timp,cat s-a instrumentat dosarul,chiar tu recunosti ca ancheta a durat 2 ani.

geogeo

Post by geogeo » 12 May 2009, 10:08

Nici macar nu au existat plingeri prealabile, anchetatorii sau autosesizat si au inceput ei sa caute persoanele respective sa le faca parti vatamate martori......
Legea 678/2001, spune clar ca urmarirea penala trebuie facuta obligatoriu de procuror.In respectivul dosar sunnt cca 30 de parti vatamate.....
Din 2002 pina la sfirsitul anului 2006 organele de cercetare penala au strins declaratii de parti vatamate si martori.La sfirsitul anului 2006 sa declansat urmarirea penala si pe baza acelor declaratii luate inainte de inceperea penala ,in martie 2007, rechizitoriul era deja intocmit si inregistrat la Tribunal. Totusi in faza de urmarire penala sau mai luat 4 declaratii din 30 dar sau luat de organele de cercetare penala nu de procuror asa cum cere legea speciala. Aceste 4 declaratii nu au mai fost sustinute in instanta de persoanele respective.
Cam asa sta treaba.......

carmemel

Post by carmemel » 12 May 2009, 10:12

atentie mare daca legea prevede ca urmarirea penala se face in mod oblig de procuror nu inseamna ca toate actele tb facute de acesta( art213ccp

demonica

Post by demonica » 12 May 2009, 10:14

Totusi care-i fapta pentru care esti inculpat?

Post Reply