Citare in strainatate (iar!!)

Discutii privind procedura civila
Post Reply
chihiro

Citare in strainatate (iar!!)

Post by chihiro » 24 Mar 2009, 11:25

Din seria: Citarea paratului in strainatate, sursa nesfarsita de divertisment.

Am parat in Italia, i stiu adresa, s-a facut citarea prin MJ cu toate actili traduse in italiana (ca asa a considerat onor instanta, chiar daca paratul e cetatean roman). In fine, vine termenul, descopar fericita ca s-a intors avizul postei si deci totul ar trebui sa fie ok, dar instanta obiecteaza: avizul nu e semnat de catre parat, drept care nu avem procedura de citare legal indeplinita. Nu conteaza ca e semnat de catre lucratorul postal, cu tot cu stampila. Nu conteaza ca plicul nu s-a intors, deci a fost cumva livrat. Nici un argument nu ajuta, ne obliga sa reluam procedura de citare (alti bani, alta distractie).
Obtin acordul de a-l cita si eu pe parat separat, prin curier. Contactez firme; nici una nu vrea sa livreze la persoane fizice. Ajung tot la posta romana, care foloseste acelasi formular de aviz, susceptibil de a creea exact aceeasi problema: daca nu apare semnatura paratului, o luam de la capat.

Asa ca, fratilor, ce naiba fac in continuare? Stiti vreo firma de curierat care sa livreze la persoane fizice si vina macar cu confirmarea de livrare? Cum naiba conving eu instanta sa accepte indeplinirea procedurii? Daca paratul nu semneaza sau mai stiu eu ce lipseste, cum il pot cita (am gasit vreo trei legi, nici una nu m-a lamurit)? Help, ca imi face clienta infarct (are si vreo 80 de ani...) daca iar amanam cu trei luni sau, si mai rau, suspendam judecata.

johei

Post by johei » 24 Mar 2009, 13:07

cum a fost efectuata citarea?
coform Regulamentului EU 1348/2000?

agenda

Post by agenda » 24 Mar 2009, 19:13

intre timp am apucat sa ma documentez putin si se pare ca totusi au dreptate restul. si daca nu eram sigura raspunsul asta al tau ma face sigura.

ma intreb acum, avand incredere in intelepciunea ta, daca ai putea sa iti ceri scuze tuturor colegilor care au fost jigniti de tine pe acest forum...

si poate atunci ai putea ramane si impartasi cu noi cunostintele tale de drept (si melodiile). ramane invitat...evident...nu cum procedezi acum

kinga

Post by kinga » 24 Mar 2009, 21:57

ok.. ceva imi scapa...

Agenda.. tu ai citat pe cine???
:x :x :x

agenda

Post by agenda » 24 Mar 2009, 22:07

ce pimp nu e ignite?

agenda

Post by agenda » 24 Mar 2009, 22:11

kinga wrote:ok.. ceva imi scapa...

Agenda.. tu ai citat pe cine???
:x :x :x
8O a fost..... pe cuvant.... nu am halucinatii......

kinga

Post by kinga » 24 Mar 2009, 22:21

te credddddddd

01: vulpacris
02: PIMP
03: sara78
04: kinga
05: agenda
06: cyclop

johei

Post by johei » 25 Mar 2009, 14:19

daaa... PIMP a fost pe aici.. insa a disparut...

In fine...
am intrebat despre regulamentul 1348 pentru ca, in cazul citarii facuta potrivit acestui regulament nu este necesara semnatura celui citat!
Exista un formular (Anexa 6) care este completat si basta!
Si citatia nici nu se face prin MJ (autoritatea centrala) ci direct intre instante...

chihiro

Post by chihiro » 27 Mar 2009, 15:23

Da, citarea am vazut ca s-a facut cf Regulamentului 1348/2000, cu trimiterea documentelor de la instanta romana catre Curtea de Apel din Roma (de fapt un birou cu un titlu mai lung :) de pe langa Curtea de Apel din Roma, in calitate de Autoritate Primitoare). Documentele au fost trimise, nu asta e problema. Problema pare a fi timpul de procesare de catre autoritatile din Italia (parca se mai plangea cineva de pe forum de Italia) - dureaza mult trimiterea documentelor in teritoriu si apoi a dovezii indeplinirii procedurii de citare catre instanta romana. Invariabil dovada asta ajunge muult DUPA termen, din cate am vazut in dosar, si pana una-alta, la termen te trezesti ca trebuie sa o refaci. Apoi, chiar daca rezulta ca paratul ar sti de proces, nu stie termenul urmator, cu privire la care trebuie musai sa fie citat, si tot asa. Solutia ar fi termene mai lungi, de 6 luni, probabil, dar, LA NAIBA!! imi moare clienta pe parcurs, plus refacerea citarii A TREIA OARA!!
De aceea intrebam de solutii - idei alternative, daca are cineva.

johei

Post by johei » 27 Mar 2009, 16:22

Aha... deci problema nu era faptul ca lipseste semnatura ci faptul ca citarea a durat prea mult...
Regulamentu spune: in cel mai scurt termen...
Insa chiar si in procedura asta tot dureaza cateva luni... In majoritatea cazurilor pe care le cunosc a durat cam 2-3 luni, insa cunosc si cazuri in care in mai putin de 3 saptamani citatia a ajuns!
Ce-i drept nu cu Italia! :grin:

Solutia... mda...
art 14 din regulament permite citarea prin posta insa nu-i chiar asa de simplu: Statele sunt libere sa efectueze comunicarea/citarea direct prin posta..."

Din cate stiu eu in Romania inca nu exista o concretizare a acestui art 14...
Insa, in raport de art 76 alin 3 cpc cred ca e posibil!

mai exista si art 15... comunicarea directa prin intermediul unor autoritati din statul de destinatie!

Post Reply