problme faliment

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
akas

problme faliment

Post by akas » 23 Mar 2009, 18:50

Am o societate si am niste datori de platit la furnizori din cauza ca am luat o tapa mare si nu am cum sa o platesc , daca se incepe procedura de faliment si eu am comform bilantului 6000 lei dar fizic nu ii am

interbare :ce repercusiuni pot avea asupra mea aceasta lipsa de bani .

himera

Post by himera » 23 Mar 2009, 18:53

Dar cum de ai acest plus virtual?! Ai falsificat actele contabile?

observer

Post by observer » 23 Mar 2009, 22:08

Depinde de la caz la caz.

Se poate merge pana la atragerea raspunderii patrimoniale a administratorului .

Modul concret in care s-a ajuns la faliment il va stabili lichidatorul. Orikum tu fa toate demersurile sa iti recuperezi banii ( chemare in judecata, plangeri penale daca e cazul etc) ca vine vreun lichidator si zice ca ai fost pe mana cu teparul.

machedon

Post by machedon » 25 Mar 2009, 10:27

Pana la faliment, ai grija sa nu te calce Garda Financiara si sa constate pe Legea disciplinei contractuale ca nu ai depus nici o diligenta pentru a recupera debitul. Asadar, promoveaza si tu o somatie de plata si o plangere penala ca sa fii acoperit.
Daca se ajunge la faliment, lichidatorul in raportul sau o sa tina cont de toate diligentele facute de tine pentru recuperarea banilor.
De ce nu dizolvi tu singur societatea pe legea 31 ????

raduvalenaru

Post by raduvalenaru » 25 Mar 2009, 16:37

In cazul in care o societate nu mai are sediul social si punct de lucru unde sa-si desfasoare efectiv activitatea (le-a avut in baza unui contract de comodat, dar comodantul l-a reziliat...nu s-a facut nicio mentiune la RC), dar in acelasi timp a ramas si cu debite la comercianti (avea un magazin alimentar si nu a mai reusit sa-si achite toate facturile) cum e mai bine (si legal) sa introduca cerere de deschidere a procedurii insolventei simplificate sau sa mearga pe aceasta dizolvare prev. de legea 31 ?

Multumesc! :cafea:

machedon

Post by machedon » 25 Mar 2009, 16:57

datorii la stat are firma ???
daca nu si are 1000 euro asociatul(asociatii) onorariu lichidator sa o dizolve pe legea 31,apoi lichidare si radierea si PA.
Daca are datorii la stat ,asteapta sa solicite ORC dizolvarea si dute pe la biserica sa te rogi sa nu desemneze ORC-ul un lichidator care face treaba ca la carte ca altfel te-ai ras.

raduvalenaru

Post by raduvalenaru » 25 Mar 2009, 17:09

Nu are datorii la stat!
Chiar si la comercianti sunt foarte mici.

machedon

Post by machedon » 25 Mar 2009, 17:15

OK atunci dizolvare pe 31 pentru imposibilitatea de desfasurare a activitatii.

raduvalenaru

Post by raduvalenaru » 25 Mar 2009, 17:20

Ok, si care este riscul (daca pot spune asa), daca sc merge pe insolventa simplificata?

machedon

Post by machedon » 25 Mar 2009, 17:31

Riscuri si inconveniente:
daca debitorul formuleaza cerere de deschidere a procedurii trebuie sa depuna odata cu cererea si pe mama si pe tata (aprox. toate scriptele contabile)
le poti da idei creditorilor si chiar lichidatorului sa cotrobaie prin actele contabile ale societatii
Chiar daca ai propus prin cerere desemnarea unui anumit lichidator, unul din creditori vine si solicita schimbarea cu lichidatorul lui ,mai rau poate sa fac misto de tine si sa propuna un plan de reorganizare.
Nu este mai ieftin ,onorariul tot debitorul il plateste si creditorii pot solicita cheltuieli de judecata. Se poate antrena raspunderea org. de conducere.
Statul isi poate actualiza nu stiu ce creanta bugetara, etc. etc.
De ce sa te legi la cap fara sa te doara si sa le dai idei sindicului,creditorilor, lichidatorului ?[/b]

scar

Post by scar » 25 Mar 2009, 21:02

Buna seara!

Lichidatorul isi face treaba "ca la carte" de cele mai multe ori, in sensul ca el va face absolut totul, chiar si o cerere de atragere a raspunderii patrimoniale a dvs., toate astea pentru a si justifica onorariul in fata instantei care de cele mai multe ori in desemneaza tocmai pentru ca il agreeaza.

Dar cererea de atragere se admite numai daca sunt motive serioase, iar nu pentru simplul motiv ca exista datorii. Trebuie sa alegeti o varianta cat mai ieftina pentru dvs. cum s a subliniat. Puteti sa nu le dati documentele contabile, pentru a nu si da seama ce s a intamplat, dar in anumite situatii va poate face mai mult rau decat bine acest sfat. Renteaza cand se fac invarteli cu sume mari, dar la dvs. nu stiu.

Post Reply