Avocat oficiu. Inlocuirea acestuia?
Avocat oficiu. Inlocuirea acestuia?
In situatia in care inculpatul constata ca in rejudecarea unui dosar, i se da din oficiu acelasi avocat care l-a avut la judecarea fondului (tot din oficiu), si l-a aparat formal (de ex. acesta nu a observat ca procedura de citare cu inculpatul nu a fost legal indeplinita, dar nu a atras atentia instantei asupra acestui fapt, trecand la dezbateri) lipsind de la dosar de fond inclusiv delegatia acestuia, poate cere instantei de rejudecare inlocuirea aparatorului din oficiu ?
bineinteles ca se poate solicita alt avocat din oficiu intrucat apararea trebuie sa fie efectiva nu formala vezi jurisprudenta CEDO etc.
insa eu nu am inteles cum faci dovada ca el l-a aparat pe X - formal de altfel - in dosar daca avocatul asta nu a avut delegatie la dosar; poate in fapt a fost lipsa de aparare...sau apare numele lui in incheiere...insa tot trebuia si delegatie.. sau poate asta e motivul rejudecarii...
Oricum poti cere si obtine inlocuirea lui intrucat o aparare deficienta echivaleaza cu lipsa de aparare; vezi decizii in acest sens pe art. 6 par. 3 lit. c din Conventie
insa eu nu am inteles cum faci dovada ca el l-a aparat pe X - formal de altfel - in dosar daca avocatul asta nu a avut delegatie la dosar; poate in fapt a fost lipsa de aparare...sau apare numele lui in incheiere...insa tot trebuia si delegatie.. sau poate asta e motivul rejudecarii...
Oricum poti cere si obtine inlocuirea lui intrucat o aparare deficienta echivaleaza cu lipsa de aparare; vezi decizii in acest sens pe art. 6 par. 3 lit. c din Conventie
eu am citit intr o carte scrisa de NICOLAE JIDOVU (APARATORUL IN PROCESUL PENAL SAU DREPTURILE APARATORULUI...CEVA DE GENUL NU O AM LA INDEMANA)...ca in orice situatie poti solicita schimbarea avocatului din oficiu...in sensul ca ti l poti alege chiar tu...chiar daca e din oficiu. e o alegere care tine de persoana avocatului.
in rest...pe speta...se poate aplica chestia asta ... pentru ca e mai cuprinzatoare decat ipoteza data...plus argumentele aratate de voi...care sunt pertinente.
in rest...pe speta...se poate aplica chestia asta ... pentru ca e mai cuprinzatoare decat ipoteza data...plus argumentele aratate de voi...care sunt pertinente.