De ce furt 208C.P. in concurs cu 209 C.P.?

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
MedEx

De ce furt 208C.P. in concurs cu 209 C.P.?

Post by MedEx » 12 Mar 2009, 10:45

Stiti cumva din ce motiv in cazul savarsirii unui furt calificat, incadrarea faptei facuta de practicieni este 208 si 209 C.Penal (retinandu-se si aliniatul calificarii). Din ce motiv este retinuta si forma simpla a furtului?
Eu cred ca aceasta incadrare se datoreaza enunturilor din textul legilor!
Exista un alt motiv? Sunt practicieni care fac o alta incadrare? Am gasit teste grila care retin doar furt calificat! Din ce motiv stiti?

cyclop

Post by cyclop » 12 Mar 2009, 11:09

Pentru ca se sancţionează fapta prevăzută de art. 208 Cp (furtul), săvârşită în împrejurările de la art. 209 Cp (împrejurările agravante).
Definitia furtului e data la art. 208 Cp. Art. 209 nu defineşte furtul, face o trimitere implicită la art 208 Cp, după care arata agravantele. E normal să fie arătate ambele articole la încadrare. Practic, e vb de o coroborare a articolelor respective, nu de un concurs.

KKK

Post by KKK » 12 Mar 2009, 13:34

chestii de penalisti. nu-ti bate prea mult capul cu ele. doar retine ca, de multe ori la efectuarea incadrarii in drept, nu inseamna concurs atunci cand un articol pedepseste o fapta pe care nu o defineste ci doar foloseste denumirea ei (aceeasi situatie si cand vezi mai multe aliniate ale aceluiasi articol).

PS: cand te uiti la incadrarea in drept, vei sti ca este concurs numai daca se face trimitere si la art.33 c.p.

MedEx

Post by MedEx » 12 Mar 2009, 14:56

Cam asa am gasit in carti! Dar tot nu pricep, vorba unui coleg, din ce motiv nu se face incadrarea la talharie a formei agravate astfel: art.211C.P. alin1. raportat la 211 alin2 lit.a ci doar 211 alin2 lit.a(spre exemplu).
O colega, fosta judecatoare, actualmente avocat pensionar spunea ca existau candva...... decizii de indrumare ale Tribunalului Suprem care explicau incadrarile de care vorbesc eu! nnAcele indumari sunt vechi si foarte greu mai intri in posesia lor!nn Tot ea mi-a spus ca unele incadrari din ziua de azi se fac pe baza acelor decizii nnuitatenn iar practicienii s-au invatat sa nu mai puna intrebari prea multe, le aplica si gata... ca de unde, ce, si cum....pe nimeni nu mai intereseaza azi!
Oricum eu am depistat greseala mea din grila respectiva!
Puneam 208 in concurs cu 209 numai datorita faptului ca intre ele era pus unnnsinn in loc de nnraportatnn ! Am stat doua ore sa incerc sa inteleg! Initial am crezut ca-i o gresala de tipar si grila e cea gresita, nu judecata mea!
Asta e!

KKK

Post by KKK » 12 Mar 2009, 16:05

nu-s asa greu de gasit vechile decizii de indrumare ale TS.

iti recomand cu caldura culegerea asta de jurisprudenta relevanta in materie penala. are si hotarari de indrumare ale fostului TS.
cunosc cele 2 autoare. sunt profesionisti adevarati.

http://www.ujmag.ro/Lavinia-Lefterache- ... i-supreme/

MedEx

Post by MedEx » 12 Mar 2009, 18:29

Multumesc mult! Cat de mult inseamna sa ai o librarie de soi in oras! La noi,doar ce aduc cei din subsolul tribunalului se cumpara! Si cum drumul in capitala implica timp.....n-ai carte n-ai parte!
Pe net daca nu iti spune cineva de vre-o carte.... n-ai sanse sa afli de ele!

Post Reply