Piorel wrote:Eu personal lucrez frecvent cu onorariu de succes, pe care îl combin cu unul fix. Am lucrat şi exclusiv pe onorariu de succes şi a meritat. Mai am acum un caz numai pe onorariu de succes şi onorariul este gras. Atenţie însă: onorariul stabilit ca procent, fracţie etc. din virtualul câştig reprezintă pact de quota litis care poate atrage diverse sancţiuni, parcă şi penale.
Noapte bună!
Art 135 din Statut spune un pic altfel ...
Art. 135.
(1) Este interzis avocatului sa-si fixeze onorariile in baza unui pact „de quota litis”.
(2) Pactul "de quota litis" este o conventie incheiata intre avocat si clientul sau, inainte de solutionarea definitiva a unei cauze, conventie care fixeaza exclusiv totalitatea onorariilor avocatului, in functie de rezultatul judiciar al cauzei, indiferent daca aceste onorarii constau intr-o suma de bani, un bun sau orice alta valoare.
(3) Onorariile reprezentand dobandirea, sub orice forma, a unor „aporturi din afacere” (activitatea juridica realizata de catre avocat) sunt interzise.
Eu inteleg de aici ca pactul de quota litis este onorariul fixat numai in functie de rezultatul cauzei, indiferent daca este in procente, suma fixa, oi sau altceva...
Diferenta o face termenul "totalitatea onorariilor". Nerespectarea art. 135 atrage raspunderea disciplinara a avocatului (art 70 din Legea 51/1995)... si probabil nulitatea respectivei clauze!
Sau inteleg eu gresit?