Admitere în magistratura cu 5 ani vechime. Noiembrie
va fi cu siguranta, este una din modalitatile de intrare in magistratura, alaturi de INM, avand in vedere deficitul de magistrati existent la unele instante si iesirile masive la pensie. sper sa nu le mai bubuie vreo idee si pentru aceste examen. fata de faptul ca au interzis codurile, puteau macar sa nu creasca gradul de dificultate. spetele de procedura penala ne-au incurcat pe multi, au fost interpretabile si concepute de asa natura incat sa te bulverseze, sa-ti abata in mod intentionat atentia de la raspunsul corect. Succes tuturor!
daca in cazul unei promisiuni unilaterale de vanzare, promitentul nu isi respecta obligatia de a vinde, beneficiarul promisiunii are dreptul sa ceara in instanta sa se dea o hotarare care sa tina loc de contr de vanzare-cumparare sau este indreptatit numai la daune interese pntru nerespectarea oblig de a face?
in cazul promisiunii unilaterale de vanzare daca promitentul vinde lucrul unei alte persoane sau refuza sa il mai vanda beneficiarului promisiunii, acesta din urma se poate adresa instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contr de vanzare cumparare sau are dreptul sa ceara numai daune interese pt nerespectarea unei obligatii de a face?
[quote="elle_cv"]daca in cazul unei promisiuni unilaterale de vanzare, promitentul nu isi respecta obligatia de a vinde, beneficiarul promisiunii are dreptul sa ceara in instanta sa se dea o hotarare care sa tina loc de contr de vanzare-cumparare sau este indreptatit numai la daune interese pntru nerespectarea oblig de a face?[/quote]
Uite ce-am gasit eu:
Antecontractul, de vânzare-cumpărare a unui imobil, este o promisiune bilaterală de a contracta; în caz de neexecutare a obligaţiei asumate, răspunderea este contractuală, iar executarea silită în natură, a obligaţiei de a face, se asigură prin acţiunea personală având ca obiect pronunţarea unei hotărâri care ţine loc de act de vânzare-cumpărare, supusă termenului de prescripţie prevăzut de art. 3 din Decretul nr. 167/1958.
Termenul prescripţiei curge din momentul încheierii contractului, însă atunci când promitentul cumpărător a preluat imobilul, deţinerea lui, cu acordul promitentului-vânzător, echivalează cu recunoaşterea dreptului acestuia, în sensul art. 16 lit. a din decret.
Prescripţia dreptului la acţiune începe să curgă în momentul în care promitentul-vânzător se manifestă expres în sensul negării dreptului promitentului-cumpărător.
Î.C.C.J., secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr.1212 din 17 februarie 2005
Uite ce-am gasit eu:
Antecontractul, de vânzare-cumpărare a unui imobil, este o promisiune bilaterală de a contracta; în caz de neexecutare a obligaţiei asumate, răspunderea este contractuală, iar executarea silită în natură, a obligaţiei de a face, se asigură prin acţiunea personală având ca obiect pronunţarea unei hotărâri care ţine loc de act de vânzare-cumpărare, supusă termenului de prescripţie prevăzut de art. 3 din Decretul nr. 167/1958.
Termenul prescripţiei curge din momentul încheierii contractului, însă atunci când promitentul cumpărător a preluat imobilul, deţinerea lui, cu acordul promitentului-vânzător, echivalează cu recunoaşterea dreptului acestuia, în sensul art. 16 lit. a din decret.
Prescripţia dreptului la acţiune începe să curgă în momentul în care promitentul-vânzător se manifestă expres în sensul negării dreptului promitentului-cumpărător.
Î.C.C.J., secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr.1212 din 17 februarie 2005
pai promisiunea unilaterala este un antecontract ,nu un act unilateral de vointa.
la promisiune bilaterala se poate cere instantei sa pronunte o hot care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare, asta daca bunul nu a iesit din patrimoniul promitentului sau daca a iesit prin frauda
....pana la urma, din cate am inteles de pe forum , acest lucru nu e posibil si la promisiune unilaterala...desi nu inteleg de ce...inca mai caut o explicatie
la promisiune bilaterala se poate cere instantei sa pronunte o hot care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare, asta daca bunul nu a iesit din patrimoniul promitentului sau daca a iesit prin frauda
....pana la urma, din cate am inteles de pe forum , acest lucru nu e posibil si la promisiune unilaterala...desi nu inteleg de ce...inca mai caut o explicatie
eu asa am gasit in contracte civile si comerciale de Deak si Carpenaru - -editura Lumina Lex 1993 - Promisiunea de vanzare este un antecontract, care da nastere la un drept de creanta, una dintre parti fiind obligata (obligatie de a face) fata de cealalta sa vanda in viitor un anumit bun, beneficiarul promisiunii putand opta in sensul de a-l cumpara sau nu. Daca beneficiarul va opta in sensul cumpararii bunului, dar promitentul, prin incalcarea obligatiei asumate, va refuza vanzarea - eventual a si vandut lucrul altei persoane - contractul proiectat nu se va mai incheia, beneficiarul avand dreptul la daune interese, potrivit regulilor aplicabile obligatiilor de a face (art. 1075 c.civ.).
Nu scrie nicaieri de pronuntarea unei hot care sa tina loc de contract de v-c.
Sper ca ti-am fost de folos.
Nu scrie nicaieri de pronuntarea unei hot care sa tina loc de contract de v-c.
Sper ca ti-am fost de folos.
Daca am considera ca o promisiune unilaterala de vanzare acceptata este un antecontract si nu doar un act unilateral de vointa..nu s-ar putea solicita pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract?
Nu inteleg de ce complici atat de mult lucrurile?? Reglementarea data de lege este exacta si nu vad complicatia... deja s-a raspuns corect mai sus de catre un forumist!
Promisiunea unilaterala de vanzare prespune un raport simplu, o persoana care prezinta un eventual interes pentru a dobandi proprietatea unui bun, primeste promisiunea proprietarului acelui bun de a vinde, ezervandu-si , insa, facultatea de a-si manifesta ulterior - de obicei in interiorul termenului prevazut de parti - consimtamantul de a-l cumpara.
O promisiune de vanzare acceptata cu aceasta rezerva constituie un contract si nu un act unilateral de vointa , DAR NU CONSTITUIE VANZARE!!! si prin urmare nu produce efectele unei vanzari. Promisunea este un ANTECONTRACT care da nastere la un drept de creanta, una din parti fiind obligata [ Deci o OBLIGATIE DE A FACE, asa cum s-a mai spus si in alt post mai sus ] fata de cealalta parte sa vanda in viitor un anumit bun, beneficiarul promisiunii putand opta in sensul de a-l cumpara ori nu.
Un aspect ce merita mentionat este acela ca Obligatia aceasta de a instraina [ intentia ] un bun imobil poate fi inscrisa la cererea proprietarului pentru informare, prin notare, in C.F.
Revenind , daca beneficiarul promisiunii va opta in sensul cumpararii bunului, dar promitentul, prin incalcarea obligatiei asumate, va refuza vanzarea sau eventual a si vandut lucrul altei persoane , Contracul proiectat nu se va mai incheia, Beneficiarul avand dreptul la daune interese portivit regulilor aplicabile obligatiilor de a face (art. 1075 C.civ.)
Deci promisunea de vanzare este un contract unilateral, intrucat creeaza obligatii numai pt una dintre parti - promitentul -. Exista totusi situatii in care in schimbul dreptului de optiune ce i se confera, beneficiarul promisiunii sa se oblige la plata unei sume de bani [ dar el plateste dreptul de optiune , deci atentie !!! ] caz in care promisiunea de a vinde va fi un antecontract sinalagmatic, dar fara a fi transformata intr-o promisune bilaterala de vanzare-cumparare, caci beneficiarul nu isi asuma obligatia de a cumpara, ci numai aceea de a plati pretul optiunii ce i se ofera.
Este adevarat ca atat promisiunea unilaterala cat si bilaterala de vanzare-cumparere reprezinta un antecontract, cu singura deosebire ca la promisiunea Bilaterala oricare dintre parti poate cere incheierea contractului.
La promisiunea Bilaterala ambele parti se obliga sa incheie contractul desi s-au inteles in privinta lucrului si in privinta pretului. In sarcina lor se naste obligatia de a incheia contractul in viitor.
Daca promitentul-vanzator nu isi rescpecta obligatia si vinde lucrul unei alte persoane, beneficiarul-cumparator nu poate cere predarea lucrului [ pentru ca vanzatorul nu a vandut si nici cumparatorul nu a cumparat, ci ambii s-au obligat sa incheie contractul ] Beneficiarul nedevenind proprietar iar vanzarea incheiata cu alta persoana este - sub rezerva fraudei - valabila. Prin urmare beneficiarul-cumparator nu poate cere decat daune-interese. Daca insa lucrul se mai gaseste in patrimoniul vanzatorului si nu exista alte impedimente legale pe langa posibilitatea acordarii daunelor-interese Oricare dintre Partile Antecotractului de V-C poate cere instantei, in lumina principiului executarii in natura a obligatiilor si repararii in natura a pagubelor, sa pronunte in baza art. 1073 si art. 1077 C.civ. o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare si care va avea caracter constitutiv de drepturi, operand transferul proprietatii de la data cand ramane definitiva.
P.S: am expus mai pe larg ceea ce colegii ti-au raspuns punctual si de altfel corect. Sper ca acum lucrurile sunt mai clare. Spor la invatat.