Ultraj sau nu?

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
cyclop

Post by cyclop » 06 Jan 2009, 17:18

mariusms wrote: "In cazul in care functionarul isi depaseste atributiile de serviciu, le incalca sau le exercita in mod abuziv, actele sale nu mai pot fi considerate ca acte ale autoritatii, iar el nu se mai poate bucura de protectia speciala acordata de legiuitor".
De acord, aspectul ăsta îmi scăpase, din păcate. În condiţiile astea nu e ultraj, dacă fapta se săvârşeşte după program.
Dar dacă văzând poliţistul dormind, îmbrăcat fiind în uniformă, ştiind că e în timpul orelor de lucru, îl iei la bătaie, atunci, acolo, când doarme, pe motiv că doarme pe banii tăi?

mariusms

Post by mariusms » 06 Jan 2009, 17:40

Explicatia din citat este data de autori pentru prima teza, deci, daca suntem de acord cu ea, atunci trebuie sa admitem ca nu este ultraj nici in ipoteza din intrebarea ta.
Somnorici ala se va bucura de protectia legii penale, dar ca orice cetatean, pentru ca un somn bun nu inseamna exercitarea unor atributii de serviciu si, deci, nici un act care sa reprezinte autoritatea de stat.
PS: stiam ca vei reveni. :cafea:

MedEx

Post by MedEx » 06 Jan 2009, 17:48

Aho aho copii si frati!
Fapta inculpatului se pedepseste dupa intentia acestuia. Inculpatul a batut politistul pentru o fapta nnindeplinita in exercitiul functiuniinn. Adica ala dormea in timpul serviciului si nu isi facea datoria, adica fapta de a nu face ceva cand trebuia sa faca.
E ultraj chiar daca nu era in momentul lovirilor in timpul serviciului.
Nu va mai uitati la filme americane!
Sorcova vesela! de aia nu luam examenele.
Eu ca avocat i-as spune inculpatului sa declare ca l-a confundat cu un amic cu care avea ceva de impartit, asa ca sa schimb incadrarea. :o

mariusms

Post by mariusms » 06 Jan 2009, 17:52

MedEx wrote:Aho aho copii si frati!
Fapta inculpatului se pedepseste dupa intentia acestuia. Inculpatul a batut politistul pentru o fapta nnindeplinita in exercitiul functiuniinn. Adica ala dormea in timpul serviciului si nu isi facea datoria, adica fapta de a nu face ceva cand trebuia sa faca.
E ultraj chiar daca nu era in momentul lovirilor in timpul serviciului.
Nu va mai uitati la filme americane!
Sorcova vesela! de aia nu luam examenele.
Eu ca avocat i-as spune inculpatului sa declare ca l-a confundat cu un amic cu care avea ceva de impartit, asa ca sa schimb incadrarea. :o
Very sweet. Dar nu din cauza asta nu iei (si nu nu ne luam) examenele. Pupici.

MedEx

Post by MedEx » 06 Jan 2009, 18:02

Hiiiiiiiiiiii! Te risti asa? Si daca sunt barbat cu pupicii cum ramane? :roll:

mariusms

Post by mariusms » 06 Jan 2009, 18:03

Pai sunt la figurat. De ce, ii si simtisi? :-D

MedEx

Post by MedEx » 06 Jan 2009, 18:05

Ai noroc! :aplauze:

mariusms

Post by mariusms » 06 Jan 2009, 18:10

Da-mi un citat dintr-o carte in care se spune ca ar fi ultraj intr-un caz similar. Din ale mele nu reiese asa ceva, fie ca sunt de teorie, fie ca sunt culegeri de spete comentate. Ma rog, o sa le dau si la o firma de citit spete in prealabil, ca sa nu mi se mai reproseze ca am citit subectiv. :grin:

mazgalici

Post by mazgalici » 06 Jan 2009, 18:13

mariusms wrote:o sa le dau si la o firma de citit spete in prealabil, ca sa nu mi se mai reproseze ca am citit subectiv. :grin:
Exista? Ca mai am si eu vreo cateva interpretabile. Nu le mai postez, dar contra cost, le duc la interpretat :-P

MedEx

Post by MedEx » 06 Jan 2009, 18:15

Caut si dau!

MedEx

Post by MedEx » 06 Jan 2009, 18:33

Tudorel Toader Drept penal roman editia 2008 pag.225
Latura subiectiva presupune vinovatia sub forma intentiei, care poate fi directa sau indirecta. Este necesar ca faptuitorul sa aiba o dubla reprezentare- pe de o parte, privind calitatea victimei, de functionar public ce indeplineste o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, iar pe de alta parte , ca acel functionar se afla in exercitiul functiei sau ca ofensa ce i se aduce este in legatura cu o fapta indeplinita in exercitiul functiei.

...... pag.225 alin.1 nu are importanta faptul ca respectiva atributie de serviciu este indeplinita in timpul sau in afara orelor de program la sediul unitatii sau in afara acestuia.
.....Lucratorul de politie este considerat in timpul serviciului.(dec 452/1981 trib suprem.

rationamentul e normal vezi uniforma trebuie sa te abtii. In realitate politistul sav infractiunea de neglijenta in serviciu deoarece dormea atunci. iar inculpatul ultraj pedepsindu-l dupa.

mariusms

Post by mariusms » 06 Jan 2009, 18:42

MedEx wrote:Tudorel Toader Drept penal roman editia 2008 pag.225
Latura subiectiva presupune vinovatia sub forma intentiei, care poate fi directa sau indirecta. Este necesar ca faptuitorul sa aiba o dubla reprezentare- pe de o parte, privind calitatea victimei, de functionar public ce indeplineste o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, iar pe de alta parte , ca acel functionar se afla in exercitiul functiei sau ca ofensa ce i se aduce este in legatura cu o fapta indeplinita in exercitiul functiei.
...... pag.225 alin.1 nu are importanta faptul ca respectiva atributie de serviciu este indeplinita in timpul sau in afara orelor de program la sediul unitatii sau in afara acestuia.
.....Lucratorul de politie este considerat in timpul serviciului.(dec 452/1981 trib suprem.
rationamentul e normal vezi uniforma trebuie sa te abtii. In realitate politistul sav infractiunea de neglijenta in serviciu deoarece dormea atunci. iar inculpatul ultraj pedepsindu-l dupa.
Irelevant, nu te supara. Autorul tau s-a limitat la copy-paste din cod. O opinie care sa combata ce au spus autorii citati de mine, te-am rugat. Aia, si sunt multi, au nuantat ce inseamna a fi in exercitiul functiei. Al tau, nu.

"...... pag.225 alin.1 nu are importanta faptul ca respectiva atributie de serviciu este indeplinita in timpul sau in afara orelor de program la sediul unitatii sau in afara acestuia."
Daca e in afara orelor de job, poate fi subiect pasiv, daca indeplineste o sarcina de serviciu, corect. Dar autorul tau nu spune nimic nou.

MedEx

Post by MedEx » 06 Jan 2009, 19:08

Text extras din: Decizie nr. 26/1999 - referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 239 alin. 1 din Codul penal
Autorul exceptiei mai sustine ca reglementarea art. 239 alin. 1 din Codul penal creeaza o situatie privilegiata functionarilor de stat în comparatie cu ceilalti cetateni, pentru care, în cazul comiterii acelorasi fapte, tratamentul penal este diferit. Prin aceasta se încalca principiul egalitatii în drepturi prevazut la art. 16 alin. (1) si (2) din Constitutie.
Examinând aceasta sustinere, Curtea constata ca art. 205 si 206 din Codul penal incrimineaza insulta si, respectiv, calomnia, fapte care apartin categoriei de infractiuni contra demnitatii unei persoane, iar art. 193 din Codul penal prevede amenintarea în cadrul acelor infractiuni care aduc atingere libertatii persoanei. Spre deosebire de acestea, obiectul juridic al infractiunii de ultraj nu vizeaza în exclusivitate insulta, calomnia si amenintarea. De aceasta data, valoarea sociala ocrotita prin incriminarea faptelor de insulta, calomnie ori amenintare o reprezinta exercitarea autoritatii de stat. Între acceptiunile notiunii "autoritate de stat" este si aceea de persoana investita cu anumite atributii si care se afla în exercitiul functiunii. În cazul acestei autoritati nu poate exista o disociere. între autoritatea ca atare si persoana care o reprezinta si în numele careia îsi îndeplineste atributia legala. Aceasta justifica situarea infractiunii de ultraj în cadrul titlului V din Codul penal, intitulat "Infractiuni contra autoritatii". Protectia penala asigurata autoritatii reprezinta o garantie a exercitarii atributiilor ce îi revin si nicidecum un privilegiu, iar legitimitatea sa deriva din însasi legitimitatea existentei autoritatii. Prin urmare, tratamentul juridic diferit aplicat unor conditii diferite este justificat si admisibil tocmai de necesitatea ca egalitatea în fata legii sa nu creeze stari privilegiate sau discriminatorii. Acestea sunt argumentele care stau la baza constitutionalitatii prevederilor art. 239 alin. 1 din Codul penal.
3. O alta critica formulata în sustinerea exceptiei consta în faptul ca persoanele care savârsesc infractiunea de ultraj prin insulta sau calomnie nu pot face proba veritatii afirmatiilor sau a imputatiilor, conform art. 207 din Codul penal.
Examinând aceasta sustinere, Curtea constata ca art. 239 din Codul penal califica drept infractiune de ultraj insulta, calomnia ori amenintarea savârsita, împotriva unui functionar public care îndeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat în exercitiul functiunii, ori pentru fapte îndeplinite în exercitiul functiunii. Rezulta deci ca pentru a se putea retine existenta acestei infractiuni trebuie stabilite trei împrejurari esentiale, si anume:
a) Daca s-a comis infractiunea de insulta, de calomnie ori de amenintare, aceasta implica verificarea si stabilirea tuturor elementelor definitorii ale fiecarei infractiuni în parte. Când ultrajul se savârseste prin insulta sau calomnie, urmeaza sa fie examinata, evident, si incidenta prevederilor art. 207 din Codul penal, asadar daca este sau nu admisibila proba veritatii, aplicându-se, dupa caz, dispozitia din teza a doua a acestui articol, potrivit careia "Fapta cu privire la care s-a facut proba veritatii nu constituie infractiunea de insulta sau calomnie".
b) Calitatea subiectului pasiv al infractiunii, si anume: daca este functionar public si daca îndeplineste o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.
c) Împrejurarile concrete în care a fost savârsita fapta: în timpul exercitarii functiunii de catre functionarul public lezat ori în afara acestui timp, dar în legatura cu faptele îndeplinite în exercitiul functiunii.
Toate aceste elemente constituie situatii de fapt a caror stabilire, apartine competentei organelor de urmarire penala si, dupa caz, a instantelor de judecata, neavând nici o implicatie în privinta constitutionalitatii textului de lege.

Tu vrei o interpretare a unei situatii de fapt ; realitatea este ca trebuie sa te raportezi la fapta inculpatului si nu la ceea ce trebuia sa faca functionarul.

mazgalici

Post by mazgalici » 06 Jan 2009, 19:09

MedEx wrote:Tudorel Toader Drept penal roman editia 2008 pag.225
Tocmai ai sustinut prin asta ce spune Marius.
Este necesar ca faptuitorul sa aiba o dubla reprezentare:
1.privind calitatea victimei, de functionar public ce indeplineste o functie care implica exercitiul autoritatii de stat
2ca acel functionar se afla in exercitiul functiei

Deci, nu e suficient ca respectivul sa poarte doar uniforma, ca sa te indreptateasca pe tine sa consideri ca el e si in exercitiul functiunii, ci trebuie sa faca si acte din care sa reiasa acest lucru.

MedEx

Post by MedEx » 06 Jan 2009, 19:41

Pai tocmai aici e problema. Inculpatul il ia la bataie pe politist deoarece l-a vazut o data in timpul programului dormind.
Daca tu esti procuror si dormi in timpul programului si vine unul si te vede si dupa ce termini programul te gaseste si te bate ca el plateste impozite ca sa-ti plateasca tie leafa iar tu dormi cum e ?
Dupa unii nu e ultraj e doar asa..... o lovire.
Daca la dosar sunt probe declaratii de martori prin care cel care te-a lovit mai si spunea : EU TE PLATESC SA DORMI!!!!! BANII MEI SE DUC LA TINE???timp in care pac pac iti mai carpeste una. nu e ultraj ci doar lovire nu?
nnpentru fapte indeplinite in exercitiul functiuniinn deci inculpatul stie ca esti procuror sau politist sau ce vreti voi, va bate pentru ca dormeati intr-o zi cand el avea nevoie de voi ...... si bun nu e ultraj .
inculpatul l-a batut pe politist ca nu isi facea datoria pentru ca faptele pe care trebuia sa le indeplineasca in exercitiul functiunii nu le-a indeplinit.
Pentru ca un judecator dormea in loc sa ii motiveze hotararea. ESTE SAU NU ULTRAJ CA M-ATI INNEBUNIT DE CAP SI AM MAI CITIT SI 96 DE SPETE! Concluzia mea este urmatoarea : depinde de fiecare judecator in parte cum analizeaza speta si depinde foarte mult ce dovezi sunt la dosar.
O seara buna!

Post Reply