ce forma de vinovatie

Discutii privind Dreptul Penal
samssara

ce forma de vinovatie

Post by samssara » 01 Dec 2008, 23:26

buna,
am si eu o intrebare referitoare la o speta care suna cam asa:
Un barbat de profesie betonist isi roaga mama bolnava de parkinson sa il trezeasca la o anumita ora. Femeia uita acest lucru si fiul, enervandu-se, ii aplica lovituri de intensitate medie in zona toracelui si a coloanei vertebrale, Femeia se dezechilibreaza si se loveste de coltul unei mobile, cazand. Barbatul,dupa cateva ore de asteptare o suna pe sora sa careia ii spune ca mama iar se preface moarta si sa propuna ea o solutie.Aceasta il intreaba daca este sigur ca se preface si el ii raspunde afirmativ. Desi femeia il sfatuieste sa cheme o ambulanta, acesta nu efectueaza apelul considerand ca este un joc de al mamei sale, Dupa cateva ore, vazand ca nu se trezeste apeleaza serviciul de urgenta si la scurt timp medicii constata decesul survenit in urma loviturii.
Ce forma de vinovatie este?
multumesc

mariusms

Post by mariusms » 01 Dec 2008, 23:38

Nu cred ca lovitura de coltul mobilei este cauza mortii si nici nu vreau sa cred asta pentru a nu (edit) se pleda pentru praeterintentie, pentru ca, pe cineva care isi loveste mama bolnava, l-as spanzura de propriile-i mate. :-x

gavril

Post by gavril » 02 Dec 2008, 17:04

omor calificat, intentie indirecta.

mariusms

Post by mariusms » 02 Dec 2008, 17:47

Se pune problema intre lovituri cauzatoare de moarte (praeterintentie) si omor (calificat) cu intentie indirecta. Parerea mea.

sah

Post by sah » 02 Dec 2008, 18:02

eu tind spre lovituri cauzatoare de moarte.

mariusms

Post by mariusms » 02 Dec 2008, 18:03

Da, asa se pare ca ar fi, dupa cum a fost expusa speta. Dar ar fi pacat sa scape javra asa usor. :-x

sah

Post by sah » 02 Dec 2008, 18:05

stiu, astfel de oameni ar trebui pusi pe scaunul electric

ursu

Post by ursu » 02 Dec 2008, 18:44

lcm..si nu scapa chiar asa usor...macar dpdv..moral!

gavril

Post by gavril » 02 Dec 2008, 21:32

povestea este trasa de par.
nu tragi 2 pumni la o persoana in varsta si apoi suni pe sora ta sa intrebi ce sa faci ... pt. ca tu crezi ca persoana se preface?

persoanele in varsta, la fel ca si copiii, pot fi raniti grav relativ usor.
o persoana bolnava de parkinson are probleme in a-si mentine echilibrul datorita acestei boli.
fiul stia de acest aspect. parerea mea este ca a prevazut situatia in care ceva fatal se poate intampla.

da. sunt de acord ca aici ne aflam in fata spetei clasice de lcm.
in anumite cazuri speciale se poate califica fapta ca fiind omor cu intentie indirecta. cred ca este si cazul de fata.

samssara

Post by samssara » 02 Dec 2008, 22:19

multumesc pentru raspunsuri..nu stiu in ce masura se aplica praterintentia, parerea mea este ca se incadreaza mai degraba in omor intentie indirecta,,.oricum nu stiu cat de bine am putut evidentia situatia de fapt avand in vedere ca si mie mi-a fost povestita:)

amitza

Post by amitza » 04 Dec 2008, 17:55

mie mi se pare exemplul cel mai clar de loviri cauzatoare de moarte, asa ca nu stiu de ce mai vorbim..............

joker

Post by joker » 04 Dec 2008, 19:13

Dar nu putem considera ca mama, netrezindu-l l-a provocat? Scuzata fie-mi formularea, imi "crapa" capul de durere dar cred ca ma intelegeti ca vreau sa o incadrez la intentie spontana - pe langa indirecta, oricat de malefic ar suna pentru ca din ce tiu minte are caracter atenuant...

sah

Post by sah » 05 Dec 2008, 16:56

joker wrote:Dar nu putem considera ca mama, netrezindu-l l-a provocat?
NU
Scuzata fie-mi formularea, imi "crapa" capul de durere
ia un panadol :grin:

joker

Post by joker » 05 Dec 2008, 18:06

sah wrote:
joker wrote:Dar nu putem considera ca mama, netrezindu-l l-a provocat?
NU
Scuzata fie-mi formularea, imi "crapa" capul de durere
ia un panadol :grin:
De ce nu daca omul a cerut sa fie trezit la o anumita ora? Nu pot sa nu remarc formularea "iar se preface ". E accidentala?

Nu poci :mrgreen:cu panadolun . Sunt alergica :roll:

amitza

Post by amitza » 07 Dec 2008, 15:09

Sper ca glumesti cand vorbesti de provocare.....................
cf art 73 , provocarea se poate retine daca infractiunea a fost savarsita sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii, determinata de o provocare din partea persoanei vatamate, produsa prin violenta, printr o atingere grava a demnitatii persoanei sau prin alta actiune ilicita grava.

Post Reply