Admitere în magistratura cu 5 ani vechime. Noiembrie

INM, examene, rezultate, pareri, barfe, etc.
Post Reply
amitza

Post by amitza » 26 Oct 2008, 01:23

[quote="IGNITE"]Complicitatea intelectuala se realizeaza atunci cand:
1.complicele ii procura autorului arma cu care urma sa comita infractiunea, dar autorul foloseste un alt instrument
2.compicele asista, fara stirea autorului, la comiterea infractiunii si nu face nimic pentru a o impiedica
3. o persoana, afland de infractiunea comisa, dupa consumare il felicita pe infractor
4.complicele il ajuta pe autor, dupa comiterea infractiunii, sa valorifice bunurile sustrase, fara a fi avut o intelegere in prealabil cu acesta.

La 1 ptr a exista complicitate materiala autorul trebuie sa foloseasca efectiv instrumentul.pentru a exista complicitate morala trebuie ca fapta sa fie savarsita cu intentie, adica faptuitorul sa isi dea seama ca fapta sa va intari rezolutia infractionala a faptuitorului si sa o savarseasca pentru a intari rezolutia infractionala a autorului.Ce incerci tu sa explici ar fi o complicitate materiala ramasa in stadiu de tentativa (care nu se pedepseste), si o complicitate intelectuala din culpa (incearca sa il ajute fizic cu intentie, dar reuseste , fara voia lui sa il ajute neintentionat) care se exclude din start.Parerea mea e ca e total gresit.

ignite

Post by ignite » 26 Oct 2008, 01:27

Grila nu este inventata de mine si nici explicatia.

amitza

Post by amitza » 26 Oct 2008, 01:29

Nu am spus asa ceva .Dar ,daca gasesti intr-o carte ca in caz de complicitate se poate actiona din culpa, eu zic ca iti faci mai mult rau decat bine citind cartea respectiva.Ce carte e ?

amitza

Post by amitza » 26 Oct 2008, 01:33

mariusms wrote:Inculpatul, gardian la Penitenciarul Rahova, observand ca era incarcerat, singur, intr-o celula, fostul amant al nevestei sale, s-a gandit ca n-ar fi rau sa se si razbune un pic pentru coarnele de cerb pe care i le pusese condamnatul. Astfel, noaptile, pe timp de iarna, intra in celula acestuia si ii inchidea incalzirea, ii deschidea geamul, ii punea pasta de dinti in pijamale etc. Inculpatul a savarsit:
a) violare de domiciliu in concurs cu supunerea la rele tratamente;
b) violare de domiciliu in concurs cu purtarea abuziva;
c) supunere la rele tratamente;
d) purtare abuziva.
E A , iar situatia e identica si in cazul unei camere de camin. :grin:

ignite

Post by ignite » 26 Oct 2008, 01:34

"pentru a exista complicitate morala trebuie ca fapta sa fie savarsita cu intentie, adica faptuitorul sa isi dea seama ca fapta sa va intari rezolutia infractionala a faptuitorului si sa o savarseasca pentru a intari rezolutia infractionala a autorului" / CU ASTA SUNT DE ACORD.

Dar, nu crezi ca A cand ii da BATA lui B care il lovea pe C in prezenta unor MARTORI, o face cu intentie chiar daca ar fi indirecta?

Streteanu.

Ce carti de penal imi recomanzi? vorbesc foarte serios. am citit ce scrii si mi se pare evident ca stii penal. monografii, orice. La fel la procedura penala/ poti sa imi trimiti un mesaj privat. Te rog.

amitza

Post by amitza » 26 Oct 2008, 01:38

Nu , intentia lui e clara - de a-l ajuta material , iar acest ajutor nefiind efectiv folosit nu are relevanta penala.Sa te gandesti ca i-a dat bata , stiind ca va fi impiedicat, si ca a facut-o doar pentru a il incuraja in comiterea infractiunii, e un pic (mai mult) fortat.Si oricum e imposibil de dovedit o asa intentie

ignite

Post by ignite » 26 Oct 2008, 01:38

sunt doua grile pe complicitate intelectuala, eu am crezut ca te referi la prima, adica la cea cu bata.

amitza

Post by amitza » 26 Oct 2008, 01:39

la aia ma refeream .Ce anume am gresit?

ignite

Post by ignite » 26 Oct 2008, 01:41

Da, dar B se simte incurajat, iar A care a dat bata pentru a l ajuta, cu intentie cat priveste chestia asta, nu poate sa nu anticipeze si efectul de incurajare care, practic, este inclus in tentativa de ajutor material.

ignite

Post by ignite » 26 Oct 2008, 01:43

amitza wrote:
IGNITE wrote:Complicitatea intelectuala se realizeaza atunci cand:
1.complicele ii procura autorului arma cu care urma sa comita infractiunea, dar autorul foloseste un alt instrument
2.compicele asista, fara stirea autorului, la comiterea infractiunii si nu face nimic pentru a o impiedica
3. o persoana, afland de infractiunea comisa, dupa consumare il felicita pe infractor
4.complicele il ajuta pe autor, dupa comiterea infractiunii, sa valorifice bunurile sustrase, fara a fi avut o intelegere in prealabil cu acesta.

La 1 ptr a exista complicitate materiala autorul trebuie sa foloseasca efectiv instrumentul.pentru a exista complicitate morala trebuie ca fapta sa fie savarsita cu intentie, adica faptuitorul sa isi dea seama ca fapta sa va intari rezolutia infractionala a faptuitorului si sa o savarseasca pentru a intari rezolutia infractionala a autorului.Ce incerci tu sa explici ar fi o complicitate materiala ramasa in stadiu de tentativa (care nu se pedepseste), si o complicitate intelectuala din culpa (incearca sa il ajute fizic cu intentie, dar reuseste , fara voia lui sa il ajute neintentionat) care se exclude din start.Parerea mea e ca e total gresit.

nu ai gresit. in fine... ai citat a doua grila. dar nu e nici o problema.

amitza

Post by amitza » 26 Oct 2008, 01:47

ok, e ultima data cand mai incerc.Nu vreau sa iti insusesti parerea mea , nu vreau saa imi dai dreptate. Iti spun doar cum vad eu lucrurile , si cum le inteleg.In raport de complicitatea intelectuala nu exista intentie , intentia existand in raport de cea materiala , care nu se produce efectiv.Din alt punct de vedere insa ar putea exista complicitatea morala prin simpla prezenta a complicelui la locul faptei, dar pe baza intelegerii prealabile cu autorul.Daca ar fi avut intentia de a il ajuta moral , complicele i-ar fi zis :foloseste o bata!

amitza

Post by amitza » 26 Oct 2008, 01:49

IGNITE wrote:
amitza wrote:
IGNITE wrote:Complicitatea intelectuala se realizeaza atunci cand:

nu ai gresit. in fine... ai citat a doua grila. dar nu e nici o problema.
da , ai dreptate .scuze,nu am fost atenta .si e tare tarziu......

ignite

Post by ignite » 26 Oct 2008, 01:50

Nu imi da ultimatum, inteleg ideea, dar incerc sa inteleg cum naiba gandeste autorul respectiv. Daca ai citit mesajele, ai putut vedea ca nici eu nu m am gandit la complicitate intelectuala.

mariusms

Post by mariusms » 26 Oct 2008, 01:53

IGNITE wrote: Marius, tu zici ca prima instanta 1+cai 1 (indiferent de numarul lor si de denumirea lor?)=2 principiul dublului grad?
Da, eu asa tin minte. Dar poate ca mi s-o fi alterat si mie memoria, mai stii ... :lol:

amitza

Post by amitza » 26 Oct 2008, 01:54

si bine ai facut ca nu te-ai gandit!!!din cate stiu eu exista doar 5 forme de complicitate morala :intarireaintretinerea rezolutiei infractionale;darea de sfaturi;prezenta complicelui la locul sav infractiunii , pe baza intelegerii prealabile, panda ., promisiunea de ajutor

Post Reply