SOMATIE DE PLATA

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
nana

SOMATIE DE PLATA

Post by nana » 03 Oct 2008, 11:27

As aprecia cateva opinii in ceea ce priveste urmatorul aspect : mi s-a admis cererea avand ca obiect SOMATIE DE PLATA pentru o creanta certa , lichida ,exigibila de JUDECATORIA SECTOR 3 . Cu drept la actiune in anulare in 10 zile de la comunicare.Debitoarea face APEL :-( in termenul de 10 zile . Dosarul ajunge in TRIBUNAL . Pe 19 noiembrie am termen. Ce parere aveti ?! Poate instanta in baza principiului rolului activ sa schimbe incadrarea cererii adica din apel in actiune in anulare si sa-si decline competenta in favoarea JUD S 3 , competenta sa solutioneze cererea in anulare ? (cf. prev O.G. 5/2001- cererile in anularea somatiei de plata se judeca de instanta comp ptr judecarea fondului ).
Sau sa cer sa se respinga apelul ca inadmisibil ?
Totodata in APEL debitoarea contesta ca marfa ar fi fost predata de mine creditoare.Iar ce a fost predat nu a fost corespunzator lucrat.Mai afirma ca 2 din facturi nu sunt stampilate si ca sunt semnate de o persoana care nu avea calitatea de reprezentant al firmei .Asta afirma in apel .Cand s-a judecat somatia de plata nu s-a prezentat nimeni , nu au depus intampinare si s-a indeplinit corect procedura de citare. .As ruga o parere si in acest sens.

pernes

Re: SOMATIE DE PLATA

Post by pernes » 03 Oct 2008, 13:26

nana wrote:As aprecia cateva opinii in ceea ce priveste urmatorul aspect : mi s-a admis cererea avand ca obiect SOMATIE DE PLATA pentru o creanta certa , lichida ,exigibila de JUDECATORIA SECTOR 3 . Cu drept la actiune in anulare in 10 zile de la comunicare.Debitoarea face APEL :-( in termenul de 10 zile . Dosarul ajunge in TRIBUNAL . Pe 19 noiembrie am termen. Ce parere aveti ?! Poate instanta in baza principiului rolului activ sa schimbe incadrarea cererii adica din apel in actiune in anulare si sa-si decline competenta in favoarea JUD S 3 , competenta sa solutioneze cererea in anulare ? (cf. prev O.G. 5/2001- cererile in anularea somatiei de plata se judeca de instanta comp ptr judecarea fondului ).
Sau sa cer sa se respinga apelul ca inadmisibil ?
Totodata in APEL debitoarea contesta ca marfa ar fi fost predata de mine creditoare.Iar ce a fost predat nu a fost corespunzator lucrat.Mai afirma ca 2 din facturi nu sunt stampilate si ca sunt semnate de o persoana care nu avea calitatea de reprezentant al firmei .Asta afirma in apel .Cand s-a judecat somatia de plata nu s-a prezentat nimeni , nu au depus intampinare si s-a indeplinit corect procedura de citare. .As ruga o parere si in acest sens.
Este o cerere gresit indreptata si instanta trebuie sa puna in vedere partilor.
putea fi respinsa ca inadmisibila doar in situatia in care impotriva ordonantei nu se putea exercita o alta cale de atac. ( exista potrivit OG 5/2001 posibilitatea cererii in anulare).
Sunt aparari ce tin de fondul procesului si care potrivit OG pot fi invocate si in calea de atac .

nana

Post by nana » 03 Oct 2008, 20:38

Multumesc pentru lamuririle utile !
Dar ce parere ai despre faptul ca in fond debitorul nu a trimis intampinare , nu s-a prezentat nimeni in instanta , desi procedura de citare a fost indeplinita iar prin acest APEL se contesta semnatura de pe 2 facturi din 3 si faptul ca anumite produse au fost gresit lucrate (e vb de etichete ptr anumite produse pe care a fost tiparit gresit codul de bare (se afirma).Pot invoca asemenea motive in cererea in aparare desi in fond au avut o atitudine indiferenta fata de actiune prin lipsa intampinarii si a prezentei in instanta?
Acestea ar fi motive ce tin de raportul juridic nascut intre parti , adica de fondul problemei si tare mi-e frica sa nu se admita cererea in anulare ca apoi sa mergem pe dreptul comun .

Post Reply