1. A-ul nu e corect pentru ca uzufructuarul dobandeste frcutele naturale si industriale tot pe masura perceperii lor, ca si posesorul de b-c, iar asta nu e o deosebire cum se afirma in raspuns, ci o asemanare.anutza wrote:Am contestat intrebarea 22- grila 3, cea cu posesorul de buna-credinta.
Raspunsul a) este corect deoarece, cand se pune in discutie dobandirea fructelor de catre posesorul de buna-credinta, distinctia dintre fructele naturale, industriale si cele civile nu mai are nici un efect, toate aceste fructe se dobandesc pe masura perceperii.
Dreptul uzufructuarului de a culege fructele in proprietate, impune distinctia dintre fructele naturale, industriale si cele civile. Astfel, fructele naturale si cele industriale se culeg numai pe masura perceperii, iar cele civile se dobandesc zi cu zi si se cuvin uzufructuarului in proportie cu durata uzufructului sau, conform art.525 C.civ.
la procesual civil - Intrebarea 46- a) nu este corect, deoarece conform codului de procedura civila- art.132 lin.1, reclamantul isi poate modifica cererea de chemare in judecata la prima zi de infatisare. Dar, acesta nu este un termen de decadere, conform Codul adnotat de procedura civila- Cartea II- G.Boroi – pagina 340, “ termenul de modificare a cererii de chemare in judecata nu este de ordine publica, astfel incat si dupa prima zi de infatisare, daca paratul nu opune, reclamantul poate sa isi modifice cererea , insa numai in fata primei instante, pentru a nu se rapi partilor un grad de jurisdictie.”
Drept penal- intrebarea 64 referitoare la precriptia de executare a pedepsei nu intra in tematica de examen.
Cauzele care inlatura consecintele condamnarii sunt reabilitarea de drept si reabilitarea judecatoreasca.
Iar prescriptia executarii pedepsei se numara printre cauzele care inlatura executarea pedepsei, alaturi de gratiere. Iar in tematica este expres prevazuta doar procedura gratierii pentru examen.
In tematica este prevazut asa: Cauzele care inlatura consecintele condamnarii. Procedura aplicarii gratierii.
Drept procesual penal
Intrebarea 86- a si b – sunt corecte deoarece, conform art.273 C.pr.pen., reluarea urmarii penale in caz de redeschidere a urmarii penale, conform 281 indice 1 C.pr.pen., are loc cand “judecatorul a admis plangerea impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale si a trimis cauza in la procuror in vederea inceperii urmaririi penale”.
Drept procesual penal
Intrebarea 91- a) este corect, deoarece conform art.346 C.pr.pen., in caz de achitare pe art.10 alin.1 lit.e C.pr.pen. (exista una din cauzele care inlatura caracterul penal, in speta este iresponsabilitatea), instanta poate obliga la repararea daunelor materiale si morale, conform legii civile. Deci, conform art.346, instanta nu este obligata sa rezolve actiunea civila, ci acest caracter este facultativ.
Doamne-ajuta! Sper sa fie intr-un ceas bun. Poate mai urc un pic de la 73.
2. Nu orice termen de decadere este si de ordine publica. Termenul de modificare a cererii e unul de ordine privata si de decadere.
3. Daca te uiti in Cod o sa vezi ca Prescriptia, cuprinzand atat prescriptia raspunderii penale, cat si prescriptia executarii e plasata sub Cauzele de inlaturare a raspunderii penale si a consecintelor condamnarii. Tematica data de ei trebuie raportata numai la coduri, nu si la multele tratate si manuale ce sunt actualmente pe piata.
4. Daca admite plangerea impotriva rezolutiei de NUP, n-ai cum sa redeschizi urmarirea, caci ea nici n-a fost inceputa. Nu poti redeschide o urmarire decat daca ea a mai fost inceputa. Solutia corecta e ca se va incepe urmarirea penala ca efect al admiterii plangerii, nu se va redeschide.
5. A avea posibilitatea de a repara daunele interese nu se confunda cu a avea posibilitatea de a solutiona actiunea civila. Poti solutiona actiunea civila si fara sa acorzi daune-interese, dupa cum poti sa le acorzi daca sunt intemeiate.