Neglijenta in serviciu
Neglijenta in serviciu
Este vinovata de neglijenta in serviciu o casiera care a lasat pentru 2 minute intr-un birou banii nesupravegheati iar o parte din ei au fost furati?
De retinut: nu are fisa postului, nu are constituita garantie, nu se afla intr-o incapere pazita.... totusi este casier principal?
De retinut: nu are fisa postului, nu are constituita garantie, nu se afla intr-o incapere pazita.... totusi este casier principal?
Daca te referi la infractiunea de neglijenta in serviciu, parerea mea este ca nu e vorba de asa ceva, intrucat infractiunea are subiect activ calificat "functionar public", iar casierei cu pricina nu cred ca i se poate atribui o asemenea calitate legala. Cel mult, poate fi incadrata in dispozitiile art.147 alin.2 C.penal la categoria de "functionar".
Chestia cu functia gestionara este reglementata L 22/1969, oricat ti s-ar parea de anacronic este un act normativ. Chiar si in lipsa garantiilor constituite, persoana in cauza intra sub incidenta dispozitiilor art.31 din L 22/1969 si va raspunde pentru prejudiciul cauzat angajatorului.
Dar va fi vorba despre o raspundere patrimoniala angajata potrivit codului muncii completata cu dispozitiile L 22/1969 in postura de norma speciala.

Dar va fi vorba despre o raspundere patrimoniala angajata potrivit codului muncii completata cu dispozitiile L 22/1969 in postura de norma speciala.

Daca te uiti la art. 257 Cod penal o sa vezi ca subiect activ al infractiunii de neglijenta in serviciu nu este numai functionarul public ci orice functionar, dar in acest din urma caz pedeapsa este mai mica.Zgabeata_Iftode wrote:Daca te referi la infractiunea de neglijenta in serviciu, parerea mea este ca nu e vorba de asa ceva, intrucat infractiunea are subiect activ calificat "functionar public", iar casierei cu pricina nu cred ca i se poate atribui o asemenea calitate legala. Cel mult, poate fi incadrata in dispozitiile art.147 alin.2 C.penal la categoria de "functionar".
cred ca nu luati in calcul implicarea functiei de casier reglementata clar in L. 22/1969 si D.209/1976. Sunt anacronice, este adevarat, se aplica, asta e, ne place sau nu.
Are sau nu are fisa de post, ca are sau nu are garantie constituita nu au relevanta atata vreme cat IN CIM ESTE PREVAZUTA FUNCTIA DE CASIER. Vis a vis de datoria angajatorului fata de constituirea garantiei se poate vorbi intr-o alta eventuala speta. DAR SA NU UITAM SPETA: ANGAJATUL ESTE ACUZAT DE NEGLIJENTA IN SERVICIU.
Trebuie lamurite mai multe aspecte pt. o imagine clara:
1. Raspunde sau nu casierul de valorile gestionate?
2. A parasit incaperea si a lasat banii nesupravegheati?
3. De cand lucreaza ca si casier la unitatea unde s-a intamplat?
4. Exista sau nu proceduri sau prevederi legale care reglementeaza postul respectiv?
5. Care era raspunderea legala fata de valorile gestionate?
Dupa ce analizam toate aceste date constatam daca i se poate imputa sau nu vreo culpa angajatului. PAREAREA MEA: NU TREBUIE SA FIM SUPERFICIALI.
Are sau nu are fisa de post, ca are sau nu are garantie constituita nu au relevanta atata vreme cat IN CIM ESTE PREVAZUTA FUNCTIA DE CASIER. Vis a vis de datoria angajatorului fata de constituirea garantiei se poate vorbi intr-o alta eventuala speta. DAR SA NU UITAM SPETA: ANGAJATUL ESTE ACUZAT DE NEGLIJENTA IN SERVICIU.
4. Exista sau nu proceduri sau prevederi legale care reglementeaza postul respectiv?
Dupa ce analizam toate aceste date constatam daca i se poate imputa sau nu vreo culpa angajatului. PAREAREA MEA: NU TREBUIE SA FIM SUPERFICIALI.
cred ca nu luati in calcul implicarea functiei de casier reglementata clar in L. 22/1969 si D.209/1976. Sunt anacronice, este adevarat, se aplica, asta e, ne place sau nu.
Cred ca nu m-am facut inteleasa:
cele doua acte normative reglementeaza clar functia despre care discutam, imi pare rau, dar fie ca angajatorul transcrie sau nu in fisa postului aceste indatioriri de serviciu sau nu in fata legii raspunzi fara discutie.
In alta ordine de idei eu doream date suplimentare pentru o eventuala interpretare corecta a spetei.
cele doua acte normative reglementeaza clar functia despre care discutam, imi pare rau, dar fie ca angajatorul transcrie sau nu in fisa postului aceste indatioriri de serviciu sau nu in fata legii raspunzi fara discutie.
In alta ordine de idei eu doream date suplimentare pentru o eventuala interpretare corecta a spetei.