Buna seara,
Am probleme cu unul din site-urile pe care le detin. Concret, informatii de pe acesta au fost copiate la virgula pe alte site-uri, unii au publicat chiar un intreg articol de ziar copiat fara citarea sursei de pe site-ul meu.
I-am notificat pe unii fie sa stearga informatiile preluate fara citarea sursei, fie sa precizeze sursa. Ei mi-au replicat ca informatiile prezentate pe site-ul meu nu intra in prevederile legii de autor (punctele e) si f) de la excludei).
Eu as vrea sa fac o plangere penala impotriva lor. Problema e ca ceea ce au facut ei nu este asa grav, in sensul ca au preluat doar aproximativ 6-7 randuri dintr-un text insa ma deranjeaza ca mi-au vorbit ironic si m-au luat de sus. Intrebarile mele:
1. Se plateste ceva pentru depunerea acelei plangeri penale?
2. In cazul in care plangerea este respinsa ca neintemeiata, pot fi obligat sa platesc ceva? Ma refer la "eforturile politiei"...
3. Daca plangerea penala este respinsa, pot fi actionat in instanta de catre parati? Stiu ca nu mai este caz penal calomnia dar vreau sa ma asigur.
Multumesc!
O seara placuta,
Radu :)[/i]
Plangere penala - Legea 8/96 - Drepturi de autor
1. Nu se plateste nimic pentru depunerea unei plangeri penale
2. Daca se da n.u.p., poti fi obligat sa platesti cheltuielile judiciare ("eforturile organelor", cum ai zis tu...), dar nu e mult, cateva milioane (lei vechi)
3. Ti se poate face plangere pentru denuntare calomnioasa (e o infractiune prin codul penal - nu stiu la ce articol, cauta si tu - care consta in acuzarea cu rea-credinta a cuiva de savarsirea unei infractiuni). Si sa stii ca in continuare calomnia e "caz penal" (cel putin asta e parerea majoritara), deoarece Curtea Constitutionala a hotarat ca legea prin care au fost dezincriminate insulta si calomnia este neconstitutionala. Dar nu te lasa intimidat de chestiile astea, sansele sa fii condamnat pentru denuntare calomnioasa sau calomnie sunt foarte-foarte mici...
2. Daca se da n.u.p., poti fi obligat sa platesti cheltuielile judiciare ("eforturile organelor", cum ai zis tu...), dar nu e mult, cateva milioane (lei vechi)
3. Ti se poate face plangere pentru denuntare calomnioasa (e o infractiune prin codul penal - nu stiu la ce articol, cauta si tu - care consta in acuzarea cu rea-credinta a cuiva de savarsirea unei infractiuni). Si sa stii ca in continuare calomnia e "caz penal" (cel putin asta e parerea majoritara), deoarece Curtea Constitutionala a hotarat ca legea prin care au fost dezincriminate insulta si calomnia este neconstitutionala. Dar nu te lasa intimidat de chestiile astea, sansele sa fii condamnat pentru denuntare calomnioasa sau calomnie sunt foarte-foarte mici...