furt la locul de munca

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
croc

furt la locul de munca

Post by croc » 24 Jan 2005, 11:19

masina directorului general a fost introdusa un service pentru revizie, de unde a iesit fara un obiect personal al acestuia; (service-ul este al firmei noastre);
scandal si dorinta de razbunare :twisted: ;
solicitarea directorului: ancheta interna-descoperit nelegiuitul-sanctionare drastica;
parerea mea: anuntat politia-ancheta interna in paralel cu a politiei-descoperit faptuitorul (poate)-pe baza cercetarii efectuate de catre politie il pot sanctiona pe angajatul care a savarsit fapta;
eu consider ca nu pot sanctiona disciplinar un angajat pentru ca a savarsit furtul, atata timp cat furtul a fost constatat numai de mine nu si de catre politie;

parerea voastra? :)

justitiabilul

Parerea mea....

Post by justitiabilul » 24 Jan 2005, 12:16

Nu este obligatoriu sa sesizezi organele de politie. Pe de alta parte, e destul de riscant ca sa sanctionezi pe dreptul muncii intr-un astfel de caz...
Daca angajatul contesta, trebuie sa ajungi in penal ca sa stabilesti vinovatia. Si daca nu se stabileste, angajatorul va raspunde pentru decizia de sanctionare facuta dupa ancheta interna.

Pe de alta parte, daca faci plangere penala impotriva unui angajat ii poti suspenda contractul de munca. Insa si aici e riscant sa faci o plangere indicand nominal autorul.. daca nu se dovedeste vinovatia, poti raspunde pentru denunt calomnios. Iar o plangere penala fara masuri disciplinare imediate nu stiu daca e in interesul angajatorului.

Solutia ar fi asta... daca stiti ca angajatul respectiv este autorul si credeti ca o puteti dovedi, faceti ancheta interna si sanctionati-l. Daca e chiar el autorul sunt sanse mari ca angajatul sa zica mersi ca nu ati sesizat politia.
Dar, va asumati riscul de a gresi. Si consecintele.

adviser45

Post by adviser45 » 24 Jan 2005, 12:35

In primul rand se va formula plangere penala pentru savarsirea infractiunii de furt. Urmare a acestui fapt se va putea proceda la suspendarea contractului individual de munca in temeiul art. 52 C. muncii. Doar dupa ramanerea definitiva a hotararii din penal se va putea trece la concedierea salariatului

fanna

Post by fanna » 24 Jan 2005, 20:43

adviser aici sunt de parere cu justitiarul....faci plingere, suspenzi contractul de munca, dar...daca gresesti si nu se dovedeste vinovatia angajatul pe care se presupune ca ar fi savirsti furtul.Sa nu uitam de principiul nevinovatiei, pina la proba contrarie.

croc

Post by croc » 25 Jan 2005, 09:29

dar eu nu pot indica nominnal autorul pentru ca nu stiu cine este;
stiu traseul masinii si oamenii care au fost in preajma ei, dar nu stiu persoana!

minodora

Post by minodora » 25 Jan 2005, 10:17

Faci o plangere la politie.

justitiabilul

Post by justitiabilul » 25 Jan 2005, 16:32

da, faci plangere la politie si aveti grija data viitoare.
Sa nu sperati solutionarea furtului!!!

adviser45

Post by adviser45 » 26 Jan 2005, 10:09

fanna, acel mecanic sau ce este el, are si el un fel de "gestiune" la tot ceea ce intra in in acel atelier. Poate chiar fisa postului prevede ca pe langa reparatiile pe care trebuie sa le efectueze in atelier primeste spre pastrare si bunurile din acele masini. Pe de alta parte trebuie intrebat daca este singura persoana care raspunde de reparatiile ce se efectueaza in atelier.

Post Reply