Parasirea tarii cu un minor sub tutela

Familiei
Post Reply
DanielaS

Parasirea tarii cu un minor sub tutela

Post by DanielaS » 02 Mar 2008, 23:56

Sunt mama unei minore de 7 ani si in urma divortului am obtinut custodia copilului. Doresc sa ma stabilesc in alta tara si as vrea sa aflu ce masuri legale ar putea sa ia impotriva mea, tatal copilului in conditiile in care el nu este de acord ca fetita mea sa ramana definitiv acolo, ci doar pentru o perioada determinata.
Va multumesc

alienfox

Post by alienfox » 28 Mar 2008, 12:45

Nu sunt avocat, si risc sa primesc cateva "palme"...
Am trecut prin asta, si la fel, imi faceam aceleasi griji.

Ca sa pleci din tara nu ti se cere decat hotararea- definitiva si irevocabila, de incredintare a minorului.
La stabilirea domiciliului in alta tara, la fel. La schimbarea pasaportului copiolului, la un consulat sau ambasada din alta tara, la fel.

Tatal copilului nu trebuie stie ca pleci definitiv, si nu trebuie sa iti semneze nimic.
Dar daca mergi la el si ii spui ca vrei sa ramai in strrainatate, nu stiu cum e...
Eu nu am avut nevoie de nimic nici la stabilirea domiciliului in strainatate. Nici macar la schimbarea pasaportului copilului. Acum copilul are pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, poate intra si iesi din Romania cand vreau eu...

Singura problema ar fi in cazul in care tatal are stabilit un program de vizitare minor.
Iti poate face o plangere penala pentru nerespectarea hotararii judecatoresti. Dar iti iei un avocat de incredere, spui ca nu te opui ca acesta sa isi vada copilul.
Nu au cum sa dovedeasca "reaua-credinta" - tu sustii tare ca tu il lasi sa il vada, dar ca nu poti duce copilul cateva mii de kilometri doar ca sa il vada tatal.
Eu asa am facut. Am comunicat si adresa, si nu avea decat sa vina sa il vada. Dar nu l-a interesat asta.
Daca el vrea sa schimbe programul, nu are decat sa deschida alt proces. Cam atat...

Cu stabilirea in alta tara, nu te-as sfatui sa mergi daca nu ai pe cineva deja acolo, care sa te ajute.Singura cu un copil intre straini, o sa fie foarte greu...

Mult succes!!!

Post Reply