Chemarea in garantie in cadrul contestatiei la executare.

Discutii privind procedura civila
Post Reply
teodor

Chemarea in garantie in cadrul contestatiei la executare.

Post by teodor » 12 Feb 2008, 14:42

Executare silita imobiliara finalizata cu emiterea actului de adjudecare.
In baza titlului executoriu constand in actul de adjudecare, adjudecatarul se adreseaza executorului judecatoresc solicitand evacuarea debitorului.
Instanta admite cererea de avacuare si obliga debitorul la plata cheluielilor de judecata.
In paralel, debitorul are pe rol contestatie la executare, in contradictoriu cu creditorul care a emis actul de adjudecare.
Instanta solutioneaza contestatia, prin admiterea acesteia ulterior pronuntarii sentintei prin care debitorul a fost obligat la plata cheltuielilor de judecata in actiunea in evacuare.
Adjudecatarul instituie poprire pe salariul debitorului, iar acesta formuleaza contestatie la executare si cerere de chemare in garantie a creditorului, motivat de faptul ca prejudiciul constand in cheltuielile de executare pretinse de adjudecatar a fost determinat in integralitatea lui prin fapta ilicita a creditorului constand in vanzarea la licitatie a imobilului, in baza unui titlu executoriu lovit de nulitate absoluta, pentru o datorie care era deja stinsa.
Este admisibila cererea de chemare in garantie a creditorului in cadrul contestatiei la executare, formulata de debitor?
:-( :-( :-(

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 12 Feb 2008, 18:36

la o prima vedere eu zic ca da, chematul in garantie este o persoana impotriva careia s-ar putea indrepta daca va cadea in pretentii si se scuteste de un proces separat in daune.
Ma intreb insa de ce debitorul evacuat nu a solicitat intoarcerea executarii.

teodor

Post by teodor » 12 Feb 2008, 19:27

De fapt speta e un pic mai complexa.
Executare silita imobiliara efectuata de creditoare, finalizata cu emiterea actului de adjudecare.
Debitorul formuleaza contestatie la executare in contradictoriu cu banca (contestatie la titlu executoriu), instanta admite contestatia, constata nulitatea absoluta a titlului executoriu in baza caruia a fost efectuata executarea, si dispune pe cale de consecinta si anularea actului de adjudecare pe baza caruia adjudecatarul si-a intabulat dreptul de proprietate in cartea funciara.
Avand in vedere considerentele expuse, este admisibila o cerere prin care debitorul, in contradictoriu de aceasta data cu adjudecatarul si cu banca, solicita intoarcerea executarii si restabilirea situatiei anterioare in sensul restituirii imobilului ce a facut obiectul executarii?
In eventualitatea ca aceasta cerere va fi admisa de instanta, poate obtine debitorul rectificarea cartii funciare in sensul radierii dreptului de proprietate inscris de debitor in baza actului de adjudecare?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 13 Feb 2008, 19:17

evident ca da.
poate si fara intoarcerea executarii sa solicite rectificarea de carte caci inscriereqa nu mai corespunde realitatii, actul de proprietate nu mai e valabil.

teodor

Post by teodor » 14 Feb 2008, 15:03

Sunt incidente in speta prezentata disp. art. 520. alin.2 - CPC (În cazul imobilelor înscrise pentru prima dată în cartea funciară, în temeiul actului de adjudecare, cererea de evicţiune se va prescrie în termen de 3 ani de la data înscrierii actului de adjudecare în cartea funciară) avand in vedere si urmatoarele considerente:
Actul de adjudecare a fost emis de executor la data de 19.09.2003, contestatia la executare promovata de debitor, in contradictoriu cu banca, a fost solutionata de instanta de fond la data de 13.03.2006, evecuarea debitorului din apartamenul ce a facut obiectul executarii silite a avut loc la data de 25.05.2005.
Poate invoca adjudecatarul prescriptia dreptului la actiune?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 14 Feb 2008, 16:30

confunzi lucrurile.
Evictiunea se refera la altceva.

teodor

Post by teodor » 15 Feb 2008, 08:55

Referitor la radierea dreptului de proprietate inscris in cartea funciara de catre adjudecatar in baza actului de adjudecare ...
Biroul de Carte Funciara nu ar putea respinge cererea formulata de debitor motivat de faptul ca nu sunt intrunite conditiile impuse de art. 20 pt. 3 al legii nr. 7/1996
" Hotărârea judecătorească definitiva şi irevocabilă sau,
în cazurile prevăzute de lege, actul autorităţii administrative
va înlocui acordul de vointa cerut în vederea înscrierii
drepturilor reale, dacă sunt opozabile titularilor.", avand in vedere ca adjudecatarul nu a fost parte in dos. ce a avut ca obiect contestatia la executare?

Cosma Lavinia

Re: Chemarea in garantie in cadrul contestatiei la executare

Post by Cosma Lavinia » 18 Jul 2012, 11:41

Persoana juridică , în calitate de creditor, poate chema în garanţiei DGF (pe calea contestaţiei la execure formulată de către debitor) pentru sume încasate şi necuvenite?
Un temei de drept, vă rog.
Vă mulţumesc şi aştept cu deosebit interes răspunsul.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 34 guests