temei de drept

Discutii privind procedura civila
Post Reply
harmony

temei de drept

Post by harmony » 13 Nov 2007, 17:54

Buna, va rog sa-mi spuneti ce temei juridic am ca sa chem in judecata sotia supravietuitoare (succesoarea) unui tip decedat intre timp, pe care l-am imprumutat prin vara cu o suma de bani.

Multumesc mult!

alexx77

Post by alexx77 » 13 Nov 2007, 18:27

Ai intocmit vreun inscris in acest sens? Daca nu ...toate cele bune!

harmony

Post by harmony » 13 Nov 2007, 18:47

Da, am un contract, inscris sub semnatura privata. Are si termen scadent. Am actiunea formulata dar nu stiu in afara de 969,970 Cod Civil ce temei de drept sa mai adaug.
Multumesc mult!

gavril

Post by gavril » 13 Nov 2007, 18:48

vezi Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor

harmony

Post by harmony » 13 Nov 2007, 18:59

Am vazut-o dar nu am ce aplica. Legea stabileste cotele si dreptul de abitatie s.a.
Multumesc.

gavril

Post by gavril » 13 Nov 2007, 20:17

ART. 1
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:

a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.

luc4s

Post by luc4s » 13 Nov 2007, 23:03

Numai sa nu fi acceptat mostenirea sub beneficiu de inventar :grin:

harmony

Post by harmony » 14 Nov 2007, 23:44

Concret va rog, care ar fi temeiul de drept?
Multu mult!

gavril

Post by gavril » 15 Nov 2007, 08:38

esti incapatanata rau.

art. 644, art. 651 si art. 1 din Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor

alexx77

Post by alexx77 » 15 Nov 2007, 11:34

Ti-au raspuns domnle ! Sau crezi ca este asa de important acest temei de drept?? Ai impresia ca instanta nu stie unde sa incadreze temeiul de drept invocat de tine???

Post Reply