Buna ziua tuturor colegilor. Sunt un membru nou, consilier juridic. Nou e un fel de a spune deoarece parcurg cu interes forumul de drept comercial de o buna bucata de vreme. Dar nu mi-am creat un cont pana azi.
Situatia pe care o supun atentiei voastre este urmatoarea:
O microintreprindere cu asociat unic pers. fiz. ; ob. de activitate servicii ( marketing).
Persoana fizica ( ASOCIATUL UNIC din microintreprindere) doreste sa se asocieze intr-o persoana jur. noua cu o societate comerciala straina ( in principal pt. a beneficia de resursele financiare ale asociatului); acelasi obiect de activitate. Mai mult, doreste sa "mute" activitatea de pe microintreprindere pe firma noua. In acest sens microintreprinderea va vinde activele firmei noi.
Asociatul pers. fiz. doreste sa "mute" toate contractele firmei vechi ( "clientela" ) pe firma noua dar pentru o suma de bani care sa-i revina lui, nu microintreprinderii. Se doreste incheierea unui contract in care sa fie precizat clar cuantumul sumei si , eventual o garantie pe care s-o depuna intr-o banca noul asociat ( p.j. straina).
Se doreste o tranzactie transparenta, cu plata tuturor impozitelor, care "sa stea in picioare" in fata fiscului.
Mi-au sugerat niste economisti un contract tripartit. V-ati intalnit cu asa ceva?
Sau: rezilierea contractelor pe firma veche + contract de comision intre pers. fiz. si asociatul pers. jur. in beneficiul societatii noi.
Ideea e ca plata sa fie facuta de asociatul pers. jur. straina. si nu de noua entitate, catre persoana fizica.
Ma ajutati cu o idee? Cu o solutie vis a vis de contractele in care s-ar putea "prinde" aceasta tranzactie? Poate o alta sugestie?
Va multumesc!
transmitere clientela
ma gandeam ca este mai ieftin si mai usor ca persoana juridica straina sa dobandeasca parti sociale in persoana juridica cu asociat unic.
pretul partilor sociale va putea fi echivalentul sumei solicitate de catre asociatul unic si va fi achitat de catre persoana juridica straina.
se vor evita astfel si "mutarile" de contracte si infiintarea unei noi societati si altele.
cred ca deja s-a gandit varianta asta dar din anumite considerente s-a eliminat. daca nu......cred ca este cel mai simplu mai ales ca se intelege din mesaj ca persoana juridica cu asociat unic nu va mai desfasura activitate.
pretul partilor sociale va putea fi echivalentul sumei solicitate de catre asociatul unic si va fi achitat de catre persoana juridica straina.
se vor evita astfel si "mutarile" de contracte si infiintarea unei noi societati si altele.
cred ca deja s-a gandit varianta asta dar din anumite considerente s-a eliminat. daca nu......cred ca este cel mai simplu mai ales ca se intelege din mesaj ca persoana juridica cu asociat unic nu va mai desfasura activitate.
Multumesc pentru ajutor!
Ne-am gandit la aceasta varianta dar, conditia impusa de soc. nerezidenta a fost sa se desfasoare activitatea pe o entitate noua ( noi am sugerat un audit la microintreprindere, anterior cesiunii de parti sociale).
In acelasi timp, e vreo problema ( daca partenerul strain accepta) sa constituie cesiunea de parti sociale prima faza, urmand ca apoi sa se "transfere" activele, contractele, etc. pe o firma noua, creata tot de cei doi asociati? Pot sa cesionez toate drepturile si obligatiile care decurg din contractele in derulare? La ce pret?
Ne-am gandit la aceasta varianta dar, conditia impusa de soc. nerezidenta a fost sa se desfasoare activitatea pe o entitate noua ( noi am sugerat un audit la microintreprindere, anterior cesiunii de parti sociale).
In acelasi timp, e vreo problema ( daca partenerul strain accepta) sa constituie cesiunea de parti sociale prima faza, urmand ca apoi sa se "transfere" activele, contractele, etc. pe o firma noua, creata tot de cei doi asociati? Pot sa cesionez toate drepturile si obligatiile care decurg din contractele in derulare? La ce pret?
daca infiintati oricum o noua sociatate nu inteleg de ce sa mai faci cesiunea? poate ca sa primesti bani...urmand ca numai dupa aceea sa cesionezi contractele.papadie wrote:Multumesc pentru ajutor!
nu stiu care ar fi un pret ok...asta tu trebuie sa stabilesti consultandu-te cu contabil.
pt transferarea contractelor s-ar putea sa fie nevoie de acordul clientilor...ai grija aici.