Buna ziua,
Am problema urmatoare:
Eu locuiesc in Canada, la Montreal, din 1994(resident permanent). Sotul meu a ramas in Romania, nu am inaintat nici unul divortul, dar urmeaza sa o facem. La ora actuala, eu vreau sa cumpar o casa in Canada. Se considera bun comun(avind in vedere ca sintem separati de cind am plecat si sotul meu n-a locuit niciodata in Canada)? Cum se procedeaza in cazul unui partaj? Eu i-am cerut sotului sa-mi trimita un act legalizat prin care declara ca n-ar avea nici o pretentie in cazul unui partaj. Ar fi suficient?
Multumesc.
Partaj in cazul unei proprietati in strainatate
Pertajul Bunurilor comune este actiune accesorie divortului, deci se judeca de instanta competenta sa judce divortul (instanta de la ultimul domiciliu comun al sotilor)
Bunurile dobandite in timpul casatoriei(deci pana la introducerea actiunii de divort), sunt prezumate a fi bunuri comune.
Asta insemna ca puteti proba fara probleme, in cadrul actiunii de partaj, ca sotul dvs. nu a avut nici o contributie la dobandirea casei din Canada.
Conform dreptului roman intelegerile sotilor asupra partajarii bunurilor comune in timpul casatoriei nu sunt valabile.
Puteti insa cumpara casa fara frica, nu exista riscul sa o pierdeti la partaj.
.....................
Av. Manuela Ciornei
Bunurile dobandite in timpul casatoriei(deci pana la introducerea actiunii de divort), sunt prezumate a fi bunuri comune.
Asta insemna ca puteti proba fara probleme, in cadrul actiunii de partaj, ca sotul dvs. nu a avut nici o contributie la dobandirea casei din Canada.
Conform dreptului roman intelegerile sotilor asupra partajarii bunurilor comune in timpul casatoriei nu sunt valabile.
Puteti insa cumpara casa fara frica, nu exista riscul sa o pierdeti la partaj.
.....................
Av. Manuela Ciornei