Suspendare contract individual de munca

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
EllaB

Suspendare contract individual de munca

Post by EllaB » 11 Jan 2005, 11:07

As vrea sa stiu si eu care e parerea voastra cu privire la urmatoarea speta:
1. Un salariat a absentat nemotivat de la serviciu o zi intreaga.
2. Regulamentul intern prevede ca poate parasi locul de munca numai cu aprobarea directorului. El a vrut sa solicite aprobarea respectiva, dar nu l-a gasit pe director, asa ca a comunicat sefului sau direct acest lucru, fara insa a-i solicita o invoire, a fost o simpla comunicare, lucru pe care il afirma seful respectiv intr-o nota explicativa.
3. Pe baza pontajului, unde aparea clar ziua lipsa, s-a calculat salariul fara a include si acea zi.
4. La primirea fluturasului, salariatul face o sesizare prin care cere lamuriri cu privire la urmatoarele aspecte: care a fost decizia de sanctionare si de ce nu a fost chemat la cercetare. Pe linga el mai face o sesizare si liderul de sindicat cu privire la aceasta situatie.
5. Ei sustin ca este vorba de o suspendare a CIM ca sanctiune disciplinara. Eu sunt sigura de faptul ca fac o confuzie intre suspendarea prin absente nemotivate, care este la latitudinea salariatului, si suspendarea ca sanctiune disciplinara, care este lasata la initiativa angajatorului. De altfel, sunt si reglementate diferit. Din moment ce el nu a prestat munca, nu i se poate plati salariul.
In cazul in care s-at fi considerat ca s-au adus prejudicii angajatorului prin lipsa lui de la serviciu, pe langa neplata zilei respective, s-ar fi putut aplica o sanctiune, care ar fi putut fi chiar suspendarea de pana la 10 zile, pentru care ar fi trebuit sa fie convocat la cercetare.
Nu consider ca e necesara emiterea unei decizii scrise a conducerii prin care sa se dispuna neachitarea salariului aferent zilei absentate, ci calculul se face strict pe baza pontajului.
Asta e parerea mea. Voi ce credeti despre aceasta situatie?

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 11 Jan 2005, 11:19

Absenta nemotivata este un caz de suspendare a contractului de munca din initiativa salariatului, prevazut expres de dispozitiile art.51 lit.g C.muncii.
In consecinta, explica-i ca diminuarea salariului reprezinta o exceptie de neexecutare ca urmare a faptului ca pe respectiva zi nu a prestat munca, deci nu si-a indeplinit principala obligatie ce ii revine in calitate de salariat.
Faptul ca ai reglementata in regulamentul intern o procedura pentru obtinerea unor invoiri iti poate da dreptul sa il si sanctionezi disciplinar pentru nerespectarea regulamentului. Dar asta o vei face dupa cercetarea disciplinara prevazuta de 267 C.muncii.
:idea: Dar, atentie, daca vrei sa-l sanctionezi nu face vorbire decat despre nerespectarea regulamentului ca sa nu iti poata invoca art.265 alin.2 C.muncii :twisted:
bafta multa

erika

Post by erika » 11 Jan 2005, 13:25

o situatie asemanatoare s-a ivit la firma la care lucrez eu. angajatul a fost sanctionat, in baza regulamentului de ordine interioara, cu avertisment scris, iar zilele in care a lipsit i s-au calculat strict pe statul de plata. pentru orice eventualitate eu i-am facut si cercetarea disciplinara.

Post Reply