executarea capitalului social?

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
marusha

executarea capitalului social?

Post by marusha » 08 Jan 2005, 18:26

as vrea parerea voastra legata de :
- exista o societate comerciala cu datorii la stat si aport in natura-utilaje agricole.
- desi avea si alte bunuri in societate, statul executa o parte a aportului in natura pentru acoperirea datoriilor exigibile ale societatii
as vrea sa stiu parerea voastra fata de aceasta executare.
marusha

ama

Post by ama » 08 Jan 2005, 23:02

Nu ne-ai spus daca bunurile sunt aportul unui actionar la capitalul social al societatii debitoare sau daca bunurile constituie aportul societatii debitoare in alta societate.
In primul caz, executarea este legala.

In al doilea caz trebuie vazut ce fel de aport a fost: la capitalulul social sau asociere in participatiune. Daca bunurile sunt aport la capital, creditorul poate executa doar actiunile (partile sociale) pe care le detine societatea debitoare la cealalta societate, iar daca bunurile sunt aduse in cadrul unei asocieri in participatiune, acestea pot fi executate.

marusha

deci executarea e ok...

Post by marusha » 09 Jan 2005, 18:40

bunurile respective, reprezentau aportul in natura al celor 2 asociati care au fondat srl-ul...
dilema mea este legata de altceva..societatea este acum in lichidare...in mod normal societatea raspunde in limita capitalului social..in cazul acesteia insa nu mai exista aportul in natura care reprezenta 95% din capitalul social..
inainte de deschiderea procedurii pe legea 64/1995, administratorul societatii a depus la orc hotararea adunarii generale a asociatilor referitoare la diminuarea capitalului social. aceasta insa a fost inregistrata la orc ULTERIOR deschiderii procedurii pe legea 64/1995
mersi
marusha

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 10 Jan 2005, 09:32

Cred ca faci o confuzie in privinta raspunderii.
Asociatii raspund fata de societate pentru VARSAREA capitalului social subscris.
Societatea raspunde fata de creditori in limita patrimoniului si nu a capitalului social asa cum sustii tu.Intrucat bunurile aportate de asociati devin proprietatea societatii (ca urmare a subrogatiei reale cu titlu particular- ele transformandu-se in patrimoniul asociatilor in parti sociale detinute in societate) ele pot face obiectul executarii silite.
:!:

marusha

asa e...

Post by marusha » 10 Jan 2005, 13:34

ai dreptate..m-am exprimat gresit..societatea raspunde CEL PUTIN in limita capitalului social..raspunzand in limita patrimoniului societatii care include si capitalul social
faptul ca societatea mai avea si alte bunuri in afara celor aduse ca aport in natura la capitalul social are vreo relevanta in executarea capitalului social?ma refer la ordinea executarii...

elis

Post by elis » 10 Jan 2005, 13:37

Capitalul social este, sau ar trebui sa fie expresia valorica a patrimoniului, asa ca patrimoniul nu include capitalul social si nu asta a spus Zgabeata.
Nu se executa capitalul social ci bunurile din patrimoniul societati care dupa ce au fost aduse aport devin ale societati si nu mai sunt proprietatea asociatilor.

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 10 Jan 2005, 16:27

Elis, capitalul social reprezinta punctul de pornire al patrimoniului si, asa cum sunt sigur ca stii si tu, reprezinta doar o fictiune juridica. Patrimoniul unei societati evolueaza- creste/descreste iar teza ta legata de egalitatea intre capitalul social si patrimoniu, ne-ar transforma in niste simpli robotei la Registrul comertului ducand mentiuni de majorare/micsorare de capital social. Un argument care imi sprijina teza este legat de o societate pe actiuni cu mai multi actionari care ar trebui toata ziua sa hotarasca majorarea/reducerea capitalului social. Cred ca esti de acord ca ar fi excesiv.
Pe de alta parte, da-mi voie sa te contrazic. Din punct de vedere juridic capitalul social esteo parte a patrimoniului si reprezinta datoria pe care societatea o are fata de asociati. Din punct de vedere contabil contul de consemnare al capitalului social este un cont de pasiv deci vorbim despre o datorie a societatii care face parte din patrimoniu - privit ca universalitate juridica. :evil:

elis

Post by elis » 11 Jan 2005, 08:08

Cred ca ai dreptate Zgabeata desi, recunosc ca nu prea sunt in tema cu conturile.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 39 guests