cum vedeti voi problema??? varsta de pensionare prof.univ...

Discutii privind litigiile de munca
bibi

cum vedeti voi problema??? varsta de pensionare prof.univ...

Post by bibi » 17 Oct 2007, 11:10

in primul rand : portivit Art. 126. - (1) din Legea 128/1997 "Personalul didactic beneficiaza de pensie pentru munca depusa si limita de varsta, de pensie pentru pierderea capacitatii de munca, de pensie suplimentara si de alte drepturi de asigurari sociale, in conditiile legii" - (adica legea 19/2000 privind sistemul public de pensii).
BUN
potrivit Art. 129. - din aceeasi lege 128/1997(1) Profesorii universitari si conferentiarii universitari cu titlul stiintific de doctor POT ramane in activitate pana la varsta de 65 de ani.
INTREBAREA:
POT CONCEDIA UN PROFESOR UNIV. CARE INDEPLINESTE CONDITIILE DE PENSIONARE POTRIVIT LEGII 19/2000 DAR CARE NU A IMPLINIT VARSTA DE 65 DE ANI?
DISPOZITIILE ART.129 SUNT IMPERTIVE SAU CREEAZA DOAR FACULTATEA PROFILOR UNIV. DE A RAMANE IN ACTIVITATE PESTE VARSTA DE PENSIONARE PREVAZUTA DE LEGEA 19/2000 PANA LA 65 DE ANI???

ariela

Re: cum vedeti voi problema??? varsta de pensionare prof.uni

Post by ariela » 17 Oct 2007, 12:40

bibi wrote: POT CONCEDIA UN PROFESOR UNIV. CARE INDEPLINESTE CONDITIILE DE PENSIONARE POTRIVIT LEGII 19/2000 DAR CARE NU A IMPLINIT VARSTA DE 65 DE ANI?

poti !

si eu sunt de parere ca acel "POT" la care se refera legea este lasat la alegerea fiecaruia, adica facultativ

flaviusnet

Post by flaviusnet » 17 Oct 2007, 13:16

nu poti sa-l eliberezi.
acel pot trebuie vazut ca o favoare facuta exclusiv angajatului.
el poate sa decida daca ramane in activ si dupa v standard de pensionare.
daca a hot sa ramana, angajatorul nu-i poate solicita sa iasa la pensie.
il poate insa elibera din functie pentru alte motive

ariela

Post by ariela » 17 Oct 2007, 13:40

flaviusnet wrote: el poate sa decida daca ramane in activ si dupa v standard de pensionare.
te contrazic, angajatorul ii poate solicita iesirea la pensie si ii poate face formele de pensionare daca a depasit 65 de ani si daca nu mai are nevoie de el...sunt atatia tineri absolventi care asteapta un post :razz:

bibi

Post by bibi » 17 Oct 2007, 13:43

NU A DEPASIT VARSTA DE 65 DE ANI....II IMPLINESTE LA 9 OCTOMBRIE 2007 INSA POTRIVIT LEGII PENSIONAREA NU SE POATE FACE IN CURSUL ANULUI UNIV...(CU UNELE EXCEPTII CARE NU INTRA IN DISCUTIE)

flaviusnet

Post by flaviusnet » 17 Oct 2007, 13:46

ariela wrote:
flaviusnet wrote: el poate sa decida daca ramane in activ si dupa v standard de pensionare.
te contrazic, angajatorul ii poate solicita iesirea la pensie si ii poate face formele de pensionare daca a depasit 65 de ani si daca nu mai are nevoie de el...sunt atatia tineri absolventi care asteapta un post :razz:
neindeplinid varsta de pens nu au cum sa intocmeasca dosarul...dupa acel moment, angajatul depune dosarul la casa de pensii, iar, dupa emiterea dec de pensionare, angajatorul emite decizie de incetare a activitatii

bibi

Post by bibi » 17 Oct 2007, 13:50

FLAVIUS...intrebarea mea este : care este varsta legala pentru pesionarea profilor univ. cea pe care o prevede legea 19/2000 sau cea pe care o prevede "ca o posibilitate" legea 128/97....

bibi

Post by bibi » 17 Oct 2007, 13:53

pot emite o decizie de concediere pt motivul prevzut de art.61 lit.e din CM...???

ariela

Post by ariela » 17 Oct 2007, 13:56

in speta, "omul nostru" implineste 65 de ani pe 9 octombrie 2007 - deci - sa fie sanatos si sa lase si pe altii sa profeseze...varsta de pensionare este cea data de L19/2000 :)

bibi

Post by bibi » 17 Oct 2007, 14:02

ariela wrote:in speta, "omul nostru" implineste 65 de ani pe 9 octombrie 2007 - deci - sa fie sanatos si sa lase si pe altii sa profeseze...varsta de pensionare este cea data de L19/2000 :)
da ...insa vezi tu problema e ca eu trebuie sa intocmesc decizie de concediere inainte de inceputul anului universitar...01.octombrie 2007 pentru ca nu am voie sa pensionez in cursul anului universitar....deci decizia de incetare a cim-ului este emisa cu 9 zile inainte de implinirea varstei de 65 de ani.
eu consider ca el indeplinea varsta de pensionare inca din 2005 conf.legii 19....el zice ca deoarece a implinit 65 de ani dupa inceputul anului univ. nu il pot pensiona decat incepand cu 01.cot.2008.....

flaviusnet

Post by flaviusnet » 17 Oct 2007, 14:03

bibi wrote:FLAVIUS...intrebarea mea este : care este varsta legala pentru pesionarea profilor univ. cea pe care o prevede legea 19/2000 sau cea pe care o prevede "ca o posibilitate" legea 128/97....
prevederile legii 128..este lege speciala..eu am si o adresa de la minister in acest sens...
mai e si problema AIA cu pens anticipata..pe 3 sau pe 5 ani?statutul spune cu 3 ani, legea 19 spune cu 5 ani..
deci, iti recomand sa mergi pe statut

flaviusnet

Post by flaviusnet » 17 Oct 2007, 14:08

bibi wrote:pot emite o decizie de concediere pt motivul prevzut de art.61 lit.e din CM...???
poti,. dar din ce spui tu, inca este de drept in activitate..
practic, tui ce ai de facut..sa astepti sa faca 65 de ani..daca acest lucru se int in t anului scolar, el merge frumusel la casa de pensii..daca aia ii dau dec de pensionare, atunci ii dai si tu dec de incetare a activitatii
fie astepti sf de an univ, si ii dai dec de incetare.
vezi, ca eu am pierdut un proces pe tema asta.
la noi era cutuma sa se dea decizii de incetare a activ la 1 sept pt toti cei care indepl conditiile.
instanta a dat urm solutie: se anuleaza decizia, pt ca am emis-o inainte ca sa fie emisa dec de pensionare, pe art.56, lid. d din c muncii

ariela

Post by ariela » 17 Oct 2007, 14:11

bibi, eu zic sa-i faci decizie...insa hotararea iti apartine.. :cafea:

bibi

Post by bibi » 17 Oct 2007, 14:12

speta ta nu e "manusa" cu a mea....temeiul meu de drept este art.61 lit.e din codul muncii....deci eu consider ca el a implinit varsta de pensionare si pentru ca nu a depus cererea de pensionare pana la 01.oct. il concediez....

ariela

Post by ariela » 17 Oct 2007, 14:18

asa bibi, fi rau :grin:

Post Reply