noi intrebari privind biletul la ordin in alb

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
Gin

noi intrebari privind biletul la ordin in alb

Post by Gin » 08 Oct 2007, 12:44

Am citit un subiect recent de pe acest site si am si eu cateva nelamuriri si intrabari.
Am primit un bilet la ordin doar semnat si stampilat pe care dorim sa-l folosim pentru recuperarea unor penalitati reiesite dintr-un contract dintre SC X si societatea noastra. Biletul este avalizat de administratorul firmei. Nici firma nici administratorul nu au disponibilitati.
Intrebari:
- Poate cel care completeaza restul datelor de pe BO (acesta , cum am mentionat fiint semnat si stampilat) sa se trezeasca cu un proces penal , asa cum am citit ca s-a mai intamplat unora care au completat cec-uri in alb?
- Poate fi actionat penal cel ce emite BO fara a avea acoperire , dar persoana care garanteaza prin avalizare?
- Exista vreo prevedere recenta prin care BO nu mai trebuie investit cu formula executorie de instanta ci poate fi direct executat? daca da, ce prevedere?
- Pot anula BO daca nu am calculat penalitatile exact?Sau se poate aproba recalcularea acestei sume si plata acesteia , eventual restituirea diferentei (dorim sa poata fi tras la raspundere si administratorul care garanteaza personal acest BO).
- Daca introduc actiune , chem in judecata firma si persoana care garanteaza , numai firma sau numai persoana?
- Pot introduce in cerere si alte capete de cerere , respectiv restituirea unui avans paltit de noi firmei X conform contractului mentionat mai sus, avand in vedere rezilierea acestui contract din vina SC X ?
Multumesc anticipat.

giovanni

Post by giovanni » 08 Oct 2007, 14:15

Nu o sa iti raspund chiar la toate intrebarile. La prima ma abtin, eu am facut deja o plangere penala unuia care a competat B.O. fara a avea acest drept, urmeaza sa vedem cum va curge ancheta pe mai departe.

intrebarea 2: in cazul in care biletul la ordin nu este emis in conditiile prevazute in art. 104 pct. 2 din Legea nr. 58/1934, sunt aplicabile dispozitiile acestei legi privitoare la gir, scadenta, plata, actiunea sau executarea cambiala, regres in caz de neplata si protest, fapta neconstituind infractiune, ci se situeaza in domeniul dreptului civil.

intrebarea 3: Legea 459/2006 care modifica in decembrie 2006 Codul de Procedura Civila introduce articolul 374 indice unul 1 in Codul de Procedura Civila care are urmatorul cuprins:
"Inscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse in executare fara investirea cu formula executorie"
Intrucat art 61 din legea 58 din 1934 (care se aplica si biletului la ordin) prevede: "Cambia are valoare de titlu executor pentru capital si accesorii", nu mai este nevoie de investirea cu formula executorie a biletului la ordin, acesta putand fi executat direct.

Restul intrebarilor nu stiu in ce masura isi mai au rostul cata vreme executarea silita se poate obtine si fara intentarea vreunei actiuni.

elladomi

Post by elladomi » 09 Oct 2007, 13:00

a-i luat o mare teapa cu bilet la ordin in alb

Gin

Post by Gin » 10 Oct 2007, 10:42

De ce? , pt ca, din ce am mai aflat , exista pericolul actiunii penale pt fals in inscrisuri doar in cazul cec-ului . BO mentionat de mine este semnat si stampilat de emitent .
Un avantaj pe care il am ( firma pe care o reprezint) este ca intradevar se executa direct la executor fara a mai fi nevoie de actiune.
Singura teapa posibila ar fi in cazul in care si firma X si persoana fizica care garanteaza sa nu aiba nici un bun pe numele lor.
Daca aveti cunostinta de alte situatii sau am inteles eu gresit va rog sa-mi spuneti si mie.

daydreamer

Post by daydreamer » 12 Oct 2007, 21:33

elladomi wrote:a-i luat o mare teapa cu bilet la ordin in alb
bine spus !!! :aplauze:
BO si filele CEC de cele mai multe ori reprezinta executari fara recuperari .... sorry!!! javascript:emoticon(n:|n)
secret

Post Reply