Dreptul la mostenire

Post Reply
Doctoru1980

Dreptul la mostenire

Post by Doctoru1980 » 03 Sep 2007, 21:14

Am urmatoarea speta:
Exista 2 frati. Tatal lor moare inainte de 89 si se face un certificat de mostenitor pe casa tatalui lor.
Dupa 1989 se dau proprietatile inapoi. Cerere la primarie pentru pamantul tatalui lor face doar un frate. Primaria emite un titlu de proprietate pentru acel pamant dar in el nu este trecut tatal cu mostenitorii ci este trecut doar fratele care a facut cerere.
Anul acesta fratele care nu a facut cerere si pentru pamant s-a gandit ca a facut o greseala si ar vrea sa fie si el trecut in acel titlu.
Intrebarea mea este: mai se poate face acest lucru? Aceasta actiune nu are un termen de prescriptie? Mentionez ca titlu de proprietate a fost emis in 1993.

nicolla

Post by nicolla » 03 Sep 2007, 21:49

Celalalt frate nu mai poate face nimic cu privire la teren.
Legile fondului funciar l-au decazut din dreptul de a mai avea pretentii referitoare la pamant.

agenda

Post by agenda » 03 Sep 2007, 23:18

totusi avand in vedere faptul ca se merge pe dreptul comun referitor la mostenitori, este poate util sa verifici ce a declarat fratele referitor la faptul daca este sau nu unicul mostenitor.

draudiu

Re: Dreptul la mostenire

Post by draudiu » 04 Sep 2007, 11:36

Doctoru1980 wrote:Am urmatoarea speta:
Exista 2 frati. Tatal lor moare inainte de 89 si se face un certificat de mostenitor pe casa tatalui lor.
Dupa 1989 se dau proprietatile inapoi. Cerere la primarie pentru pamantul tatalui lor face doar un frate. Primaria emite un titlu de proprietate pentru acel pamant dar in el nu este trecut tatal cu mostenitorii ci este trecut doar fratele care a facut cerere.
Anul acesta fratele care nu a facut cerere si pentru pamant s-a gandit ca a facut o greseala si ar vrea sa fie si el trecut in acel titlu.
Intrebarea mea este: mai se poate face acest lucru? Aceasta actiune nu are un termen de prescriptie? Mentionez ca titlu de proprietate a fost emis in 1993.

nici eu nu cred ca mai poate face nimic.
L 18/1991 ii recunoaste drept mostenitori doar pe aceia care fac cerere.
e o prevedere speciala, indiferent de faptul ca celalalt frate, la data cand s-a deschis succesiunea (inainte de 1989) a acceptat-o sau nu.

deci chiar daca celalalt frate a renuntat la mostenire sau chiar daca a acceptat-o, pentru a mosteni terenul al carui drept de proprietate a fost reconstituit, trebuia sa faca cerere in termen.
termenul a fost destul de lung, cred ca pana acum un an si ceva, daca tin bine minte.

nu a facut cerere, le revedere, drum bun. terenul este proprietate exclusiva a celui care a facut cerere.

giovanni

Post by giovanni » 28 Sep 2007, 12:15

agenda wrote:totusi avand in vedere faptul ca se merge pe dreptul comun referitor la mostenitori, este poate util sa verifici ce a declarat fratele referitor la faptul daca este sau nu unicul mostenitor.
Tocmai am terminat in vara un asemenea dosar, eu reprezentam pe cel care a facut cerere. Celalalt frate (reclamantul) a propus martori cu care sa dovedeasca ca paratul (fratele de pe titlu) l-ar fi mintit ca va face cerere in comun, iar apoi a facut doar in nume propriu.
Instanta a respins proba si mi-a dat castig de cauza (repet, reprezentam paratul), pe motiv ca reclamantul nu a facut cerere in termen legal.

flaviusnet

Post by flaviusnet » 28 Sep 2007, 13:03

buna ecplicatia lui draudiu...este o exceptie de la regula succesiunii..pe titlul de prop este trecut mostenitorul, nu autorul

agenda

Post by agenda » 28 Sep 2007, 13:42

Giovanni wrote:
agenda wrote:totusi avand in vedere faptul ca se merge pe dreptul comun referitor la mostenitori, este poate util sa verifici ce a declarat fratele referitor la faptul daca este sau nu unicul mostenitor.
Tocmai am terminat in vara un asemenea dosar, eu reprezentam pe cel care a facut cerere. Celalalt frate (reclamantul) a propus martori cu care sa dovedeasca ca paratul (fratele de pe titlu) l-ar fi mintit ca va face cerere in comun, iar apoi a facut doar in nume propriu.
Instanta a respins proba si mi-a dat castig de cauza (repet, reprezentam paratul), pe motiv ca reclamantul nu a facut cerere in termen legal.
mersi pt info. :floare:

Melinda

Post by Melinda » 28 Sep 2007, 13:54

Sunt de acord cu voi, si eu am intalnit persoane care sustineau ca au acceptat mostenirea si au aceasi calitate cu fratele lor.

Diferenta este ca in aceste situatii nu se discuta accepatarea si calitatea de mostenitor ci faptul ca -- s-a cerut in termen REAMPROPRIETARIREA de catre mostenitor. Tocmai aceasta este si cauza pt. care se trecea pe titlu de proprietate direct numele persoanei sau al persoanelor care au solicitat reamproprietarirea. Acest drept s-a acordat doar la cerere (in termen legal), dupa care s-a verificat calitatea de mostenitor.

deliar

Post by deliar » 28 Sep 2007, 15:22

am pus si eu in discutie la un moment dat o speta asemanatoare

http://www.avocatura.com/modules.php?na ... ght=#73650

Post Reply