cetatean strain plata in lei

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
maxxim

cetatean strain plata in lei

Post by maxxim » 24 Aug 2007, 11:29

SC X , persoana juridica romana incheie contract de vanzare cumparare cu un cetatean strain nerezident in Romania. Poate SC X sa stipuleze in contract si sa ceara ca plata sa se faca in lei in conditiile in care cetateanul strain plateste din banca din tara sa? Exista reglementari comunitare care interzic asa ceva?

Multam fain

Pelerinul

Post by Pelerinul » 30 Aug 2007, 16:12

Problema platilor de tipul acesta este reglementata de prevederile Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/2005 privind regimul valutar, cu modificarile si completarile ulterioare care stabileste regulile si principiile privind efectuarea operatiunilor valutare (definite la art. 4 pct. 4.1. din Nomenclator - Anexa nr. 1 la Regulament) intre rezidenti si nerezidenti, precum si intre rezidenti.

Potrivit prevederilor art. 2 din Regulamentul B.N.R. nr. 4/2005, "operatiunile valutare curente si de capital, asa cum sunt prevazute in Nomenclator, se efectueaza in mod liber, intre rezidenti si nerezidenti, in valuta si in moneda nationala (leu)"

Avand in vedere cele de mai sus, persoana din strainatate, nerezident din punct de vedere al regimului valutar, poate efectua plati in moneda nationala a Romaniei (leu) in favoarea persoanei juridice din Romania, reprezentand plata pretului conform contractului de vanzare - cumparare, in conditiile in care exista acceptul partilor pentru aceasta modalitate de decontare.

Nu exista norme juridice la nivel comunitar care sa contravina celor aratate mai sus.

agenda

Post by agenda » 30 Aug 2007, 16:33

sunt de acord dar daca am citit bine intrebarea cetateanul strain este nerezident si plata se face dintr-o banca din strainatate! cum sa se poata face in lei in cazul asta?????

Pelerinul

Post by Pelerinul » 30 Aug 2007, 16:49

Eu am raspuns din punct de vedere legal.
Problema platii este deja una tehnica. Asa cum eu fac plati in valuta din contul meu in lei la fel se poate si viceversa.
Este o problema de schimb valutar la nivelul bancilor corespondente.

agenda

Post by agenda » 30 Aug 2007, 17:03

Pelerinul wrote:Eu am raspuns din punct de vedere legal.
Problema platii este deja una tehnica. Asa cum eu fac plati in valuta din contul meu in lei la fel se poate si viceversa.
Este o problema de schimb valutar la nivelul bancilor corespondente.

cum faci tu plati in valuta din contul in lei?

agenda

Post by agenda » 30 Aug 2007, 17:13

agenda wrote:
cum faci tu plati in valuta din contul in lei?

as vrea sa stiu ca mi-ar fi si mie de ajutor. le ce banca faci si cum. la a mea nu se poate.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 30 Aug 2007, 18:02

agenda o citeaza pe agenda. Super. :mrgreen:

Cum am procedat efectiv nu iti pot spune acuma. Nu ma ocup dastfel de amanunte. Dar o sa cer lamuriri suplimentare contabelei si o sa iti spun.

jojo

Post by jojo » 30 Aug 2007, 18:09

agenda wrote:cum faci tu plati in valuta din contul in lei?
se poate ajendu, fac aia de la banka ceva hartie la care-i zice licitatie...las ca ma uit pe extrasul de cont, sa nu vorbesc aiurea.
La BT.

agenda

Post by agenda » 30 Aug 2007, 18:23

da jojonel sigur fac licitatie pt schimbare in valuta sau in lei insa conturile sunt separate.......
sper sa aflu si altceva ca tare mi-ar prinde bine!
:razz:

agenda

Post by agenda » 30 Aug 2007, 18:24

Pelerinul wrote:agenda o citeaza pe agenda. Super. :mrgreen:

Cum am procedat efectiv nu iti pot spune acuma. Nu ma ocup dastfel de amanunte. Dar o sa cer lamuriri suplimentare contabelei si o sa iti spun.

:-D :-D da super!

ok. multumesc pt ajutor. astept raspunsul. :floare:

maxxim

Post by maxxim » 31 Aug 2007, 12:39

Multam fain, Pelerinule!

O BRRC la Ploiesti ori Bucuresti .....

Post Reply