dati-mi o parere

Discutii privind procedura civila
croc

dati-mi o parere

Post by croc » 27 Dec 2004, 10:19

contract de locatiune autovehicul, incheiat pe 23 de luni;
contractul expira; in afara de faptul ca a expirat, locatarul nici macar nu a platit chiria;
locatarul nu mai returneaza auto; sustine ca vrea sa cumpere auto; nu vreau sa i-l vand, insa, pentru ca nu a platit nici macar inchirierea, si ma gandesc acum ce fel de cerere sa introduc, pentru a putea ridica masina; zice ca ii da foc, daca o iau!
acum ma uit pe la ordonanta prezid., pe la sechestrul judiciar;
ce parere aveti?



s-ar putea sa fiu cam incoerenta, :oops: dar spuneti-mi si dau mai multe explicatii!!

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 27 Dec 2004, 12:46

eu as incerca un abuz de incredere (parca asa se cheama infractiunea) S-ar putea sa mearga mai repede.

croc

Post by croc » 27 Dec 2004, 13:20

excelenta idee!
trebuie sa fiu insa foarte atenta, pentru ca speta este mult mai complicata decat am aratat eu (eram adormita azi dimineata)!

innuenda

Post by innuenda » 27 Dec 2004, 14:07

Pai...de ce abuz de incredere? Detentorul bunului este unul fara titlu, de vreme ce contractul in baza caruia il detinea este expirat.

croc

Post by croc » 27 Dec 2004, 14:51

eu cred ca ar merge abuz de incredere sub forma refuzului de restituire, deoarece, pentru a putea fi inregistrat un refuz de restituire, este necesar sa se epuizeze termenul prevazut in titlu;
epuizarea termenului coincide, de regula, cu expirarea contractului;
deci, zic eu, numai dupa expirarea contractului se poate savarsi infractiunea de abuz de incredere sub forma refuzului de restituire;

nu aici vad eu problema (oricum nu o fac decat sa-l sperii si poate sa-mi dea masina);

problema este ca el ar putea dovedi ca nu exista intentia de a-mi diminua in mod fraudulos patrimoniul, ci, avand in vedere faptul ca speta este complexa, ar putea sustine cu succes ca nerestituirea s-ar datora altor cauze decat intentiei de a trece bunul in stapanirea sa.

dar sa va spun intreaga speta, poate ma ajutati sa-i dau de capat!


in 2001 se incheie respectivul contract de locatie pe 24 de luni;
clauze obisnuite contractului de locatie, cu iz de leasing insa; dar nu cred ca va fi o problema de clasificare, desi adversarul mi-a atras atentia asupra acestei chestiuni!

in aceeasi zi, din actele de la dosar rezulta ca s-a incheiat si un act numit "contract", prin care eu, firma de comert auto, locatorul din contractul de locatie, ma oblig, ca la sfarsitul perioadei de locatie sa-i vand masina daca imi cere!

acesta nu este semnat de catre mine, locator ci numai de locatar (cel putin cele doua exemplare din dosarul meu, nu stiu daca la el ar exista semnate si de mine);

12 de luni, totul a fost in regula, locatarul a prestat diverse alte servicii, iar intre cele doua firme a operat compensarea;

insa, pentru cel de-al doilea an al contractului de locatie, locatarului i-a expirat contractul de prestari servicii; ar fi trebuit, conform contract de locatie sa plateasca ratele, dar nu s-a intamplat asta;
nu a platit nici o rata pentru cel de-al doilea an;

are cateva angajamente, ca recunoaste si ca va plati, etc, etc, dar nimik.

contractul de locatie are cumva un pact comisoriu, dar nu stiu daca voi reusi sa-l incadrez in gr. 4, mai repede in 3,;

a fost denuntat contractul, nu am insa dovada ca a ajuns la el denuntarea, ca urmare a rezilierii, ca urmare a neplatii; :)

vine la un moment dat si spune ca, de fapt contractul de locatie era un leasing mascat, si ca eu sunt obligat sa-i vand masina;
bine, bine, imi platesti ratele restante si ti-o vand; si incepe circul; ca masina nu e buna, ca a avut dauna, ca e rulata :lol: (asta se intampla in 2004, deci era rulata de el)

discutii pe pret, pe durata contractului, care trebe facut in rate ca e amarat si n-are bani (masina de vreo 10.000 euro, second);
trimite o cerere de cumparare pe vreo 3 ani, in rate cat mai mici, etc., etc.;

m-am saturat de el, vreau sa-i iau masina si sa terminam circul asta, ca oricum nu are de gand sa o plateasca (srl, 2 mil. capital social,), dar nu imi dau seama de unde sa o apuc;

nu mai zic de discutiile de culise, ca i-a promis conducerea, etc, etc.

sa nu ma intrebati de ce s-au facut actele in felul acesta ca nu stiu!!!
eu vreau sa inchei cumva circul asta, asa ca profit de linistea acestor zile de sarbatoare si va intreb daca aveti vreo idee!!!

nu este exclus sa nu fi fost prea explicita, inca mi-e somn, dar imi dau toata silinta!!!!!

multumesc :)

mary2004

Post by mary2004 » 27 Dec 2004, 16:11

Nu am experienta si nu stiu cum ar fi mai practic... dar de ce nu ar merge o actiune in rezilire in vederea restituirii masinii pentru neindeplinirea obligatiilor asumate, cu daune( compensate eventual si cu prestarile acestuia din primul an)?
In ceea ce priveste o eventuala actiune penala pentru abuz pe ce te bazezi cand spui ca ar putea sustine cu succes ca nerestituirea s-ar datora altor cauze decat intentiei de a-si insusi bunul?

croc

Post by croc » 27 Dec 2004, 17:07

pentru ca, vom incepe sa ne targuim; va cere expertiza contabila, punctare in contabilitate, expertiza masinii, ca nu facea cat cuantumul ratelor, etc..... si se mai plimba vreo 2 ani, gratis, cu masina mea!

referitor la punctul 2, nu stiu sigur daca nu are cumva conventia aceea prin care ma oblig sa-i vand masina, semnata si de mine, si atunci ar putea sa spuna ca nu mi-o restituie pentru ca asteapta sa-mi indeplinesc obligatia de a i-o vinde!!!

ar fi doua aspecte:
1. cerere de restituire a bunului ca urmare a incetarii contractului, prin expirarea termenului pentru care a fost incheiat;
2. cerere de obligare la plata ratelor restante si a dobanzilor aferente;

acuma ma gandesc daca sa le fac impreuna sa separat;
le-as face separat pentru motivul ca, plata ratelor restante presupune cu siguranta discutii si targuieli, asa cum am aratat!
pe cand, restituirea ca urmare a expirarii termenului, nu are ce discutii sa genereze, decat daca are un exemplar semnat din contractul acela prin are ma oblig sa-i vand;

dar daca le fac separat, va face tot posibilul sa le conexeze, si tot asa;
eu banii stiu ca nu-i mai scot!!
la cati bani are sa-mi dea, si la cat de scartar este, mai bine lichideaza firma si-si face alta :lol:
interesul meu este sa-mi recuperez masina;

si nu am glumit, cand am spus ca vrea sa-i dea foc; nu are casco, iar, la o adica, decat sa i-o iau, mai bine o da de gard!!
el oricum nu pierde nimik!!! :evil:

asa ca ma invart in jurul cozii!!!!

croc

Post by croc » 27 Dec 2004, 17:31

as putea sa-l chem in judecata numai pentru restituire ca urmare a expirarii termenului contractual!!!
iar dupa ce imi recuperez masina, mai vad eu!!

o sa-mi invoce tacita relocatiune, cu siguranta :lol: ;
voi face in asa fel chemarea la conciliere in asa fel incat sa fie anuntarea concediului, asadar, contractul va inceta, in cel mai rau caz odata chemarea la conciliere;


ce parere aveti?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 28 Dec 2004, 11:39

Pai eu zic ca nu poate sa se apere de raspundere pe un eventual abuz de incredere (nerestituire) cu exemplarul din contract prin care te obligi sa vinzi pentru ca nicaieri nu zice ca daca nu vrei sa o mai vinzi el are dreptul sa o tina. eventual are o actiune izvorata din contract prin care sa te oblige sa o vinzi.
Problema aici e cu termenul de doua luni ca e actiune la plangerea prealabila si sa nu te trezesti ca-i tardiv introdusa. ai putea sa fabrici o hartie, chemare la conciliere eventual, in care sa-i pui in vedere sa-ti restituie masina in 24 de ore de la primire. I-o afisezi la sediu ca s-ar putea sa n-o ridice de la posta. In acest caz termenul de doua luni zici ca curge dupa expirarea celor 24 de ore.
Daca iti da masina atunci nimic nu te opreste sa "te impaci" sau sa nu te mai duci si dupa 2 termene se cheama ca inceteaza procesul penal. Plangerea prealabila se depune direct la instanta din cate stiu eu si te sfatuiesc asa sa si faci ca sa nu mai pierzi timpul pana o declina politia la instanta.
In toate contractele in care exista stipulata o obligatie de a vinde aceasta se poate schimba in dezdaunari daca nu o indeplinesti si aici poti sa faci o discutie, eventual (daca ai asa ceva in contract, daca nu.... nu) compensezi cu ce avea de plata)
In pararlel mergi pe actiunea pe drept comun (timbrata ma tem la valoare) in care ceri rezilierea contractului pentru neandeplinirea obligatiilor (neplata chiriei adica), in consecinta plata sumelor (eu restituirea masinii as cere-o in penal si nu as reitera-o in comercial ca sa nu aiba motiv sa suspende pana se termina penalul)
Daca se reziliaza contractul se reziliaza cu tot cu clauza de vanzare deci care mai e treaba ta. Tu erai obligata sa vinzi, conform contractului (de inchiriere sau de leasing, chiar ca nu conteaza) la sfarsitul celor 24 luni [b]in care el respecta contractul si platea sumele cu titlu de chirie[/b].
Cata vreme el nu si-a respectat obligatiile nu exista nici un motiv ca instanta sa te oblige pe tine sa le respecti.
Eu cam asa vad lucrurile.
Sper ca am fost indeajuns de coerenta.

ama

Post by ama » 28 Dec 2004, 11:46

1.Pentru plata ratelor restante trebuie sa-l chemi la conciliere, ocazie cu care afli si ce pozitie are fata de contract, daca se prezinta.
2.Pe cale civila, separat, poti cere restituirea bunului. Motivele ar fi expirarea duratei contractului (daca nu exista clauze de prelungire tacita) sau reziliere pentru neplata ratelor. In paralel poti cere sechestru, pe cale de urgenta.
3.Ar fi un aspect important de analizat: contractul poate fi de leasing. Contractele de leasing sunt titluri executorii, poti face investirea direct la instanta (fara sa te judeci) si ceri executorului judecatoresc sa eidice bunul in vederea predarii catre tine, precum si sa execute silit ratele, dobanzile si eventualele daune. In acest fel expertiza bunului in vederea stabilirii pretului o faci extrajudiciar, prin executor.
Nu am elemente despre locator si nu stiu daca acest contract poate fi considerat de leasing pentru motivul ca firma/locatorul este/nu este societate de leasing. Din cate stiu, aceste societati au obiect de activitate exclusiv leasing.
4.Poti vorbi la Politia rutiera pentru abuzul de incredere. El pune in circulatie un autovehicul al altei persoane fara sa aibe acordul acesteia(proprietarului). Cred ca tine si plangerea penala. Daca plangerea e intemeiata, politia e obligata sa/ti restituie bunul inca din faza de cercetare penala.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 28 Dec 2004, 11:52

Ah, uitasem de "tacita relocatiune". aceasta opereaza (zic eu) cand locatarul continua sa foloseasca bunul cu acordul locatorului care continua sa incaseze pretul locatiunii.
Cum tu nu incasezi nici un pret al locatiunii de mai bine de un an si chiar i-ai cerut expres sa-ti restituie bunul de unde pana unde tacita relocatiune?
Are dreptate si Sofia insa ma tem ca daca talonul este la el (si trebuie sa fie ca doar a avut contract de inchiriere valabil) politia rutiera nu se va baga pana nu vei avea o solutie in penal.

croc

Post by croc » 28 Dec 2004, 12:38

multe multumiri :)

m-am luminat, va tin la curent!!


sa va povestesc ceva foarte frumos, despre care eu nu stiu insa decat din acte (nu eram pe aici);
aceeasi poveste: doua contracte, unul de locatiune, iar unul cu o obligatie de vanzare, si cu clauza penala 120.000 DM daca nu vinzi, la sfarsitul locatiunii (nu stiu de ce se facea asa, cred ca aveau un motiv sa evite leasingul, dar nu inteleg de ce).

locatarul nu plateste ratele luni bune dar, la un moment dat ne cer sa ne indeplinim obligatia de vanzare; refuzam si cerem mai intai plata ratelor restante; instanta ne obliga la plata a 120.000 DM, cu titlu de clauza penala pentru ca nu ne-am indeplinit obligatia de vanzare; in contractul care cuprinde obligatia de vanzare, ca si in acesta despre care v-am cerut parerea, nu este specificata conditia ca ratele locatiunii sa fie la zi!!!!! asa ca sunt dator (sentinta irevocabila la csj) cu 60.000 euro :evil:


in contractul despre care v-am cerut parerea nu am clauza penala, din fericire!!!!

croc

Post by croc » 28 Dec 2004, 12:40

:lol: cu titlu de clauza penala :lol:
intelegeti voi ce am vrut sa spun! :oops:

croc

Post by croc » 29 Dec 2004, 14:04

stiu ca e subiect de procedura penala, dar pentru continuitate..............

infractiune de abuz de incredere;
parte vatamata - sediul in sectorul 1;
faptuitor - dom. in Ilfov;
locul savarsirii faptei - nu-mi dau seama care ar putea fi!!!! cred ca tot domiciliul sau, daca nu se prezinta la sediul meu in termenul acordat; daca se prezinta, dar nu vrea sa restituie masina, cred ca locul savarsirii infractiunii ar trebui sa fie sediul meu!
in sfarsit, intrebarea este: la care judecatorie sa introduc plangerea daca nu raspunde la somatia mea?

ama

Post by ama » 29 Dec 2004, 16:15

Verifica in C.pr.penala. Competenta era alternativa, dar, am auzit ca, dupa ultima modificare se merge pe domiciliul faptuitorului. Asta pentru operativitate (sau pentru a-l proteja pe bietul faptuitor !).

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 32 guests