Cod penal pareri
Cod penal pareri
Ce parere aveti despre noul cod penal? Cum v-ati descurcat cu noile infractiuni care sunt reglementate, le-ati inteles vi s-au parut logice, era nevoie de reglementarea unor infractiuni care nu erau pana acum?
Are cineva idee cand se va scoate curs atat pentru partea generala cat si pentru cea speciala!
K mersi!!
Are cineva idee cand se va scoate curs atat pentru partea generala cat si pentru cea speciala!
K mersi!!
Sharky ma asteptam de mult la un astfel de topic.
A fost initiat de cineva in vara ceva gebn "Ineptii ale noului cod penal". dar nu prea au fost doritori. Sincer sper sa fie altceva acum.
Nu prea am timp acum, dar promit ca o sa scriu mult pe topicu asta, mai ales pe partea generala, pe care am "cercetat-o" mai indelung.
Din pacate acum nu prea am timp efectiv fizic, dar promit sa revin.
Pana una alta, mie noul cod mi se pare o republicare nefericita a noului cod (mai mult de 100 de art. din cod sunt reiterate din vechiul cod si nu le-am numarat aici pe cele care sunt modificate in considerarea clasificarii bipartite a infractiuniii....ma refer la noua suspendare, prescriptie, reabilitare, etc)
Oricum, promit solemn sa revin...pana una alta nota bene pentru propunere!
A fost initiat de cineva in vara ceva gebn "Ineptii ale noului cod penal". dar nu prea au fost doritori. Sincer sper sa fie altceva acum.
Nu prea am timp acum, dar promit ca o sa scriu mult pe topicu asta, mai ales pe partea generala, pe care am "cercetat-o" mai indelung.
Din pacate acum nu prea am timp efectiv fizic, dar promit sa revin.
Pana una alta, mie noul cod mi se pare o republicare nefericita a noului cod (mai mult de 100 de art. din cod sunt reiterate din vechiul cod si nu le-am numarat aici pe cele care sunt modificate in considerarea clasificarii bipartite a infractiuniii....ma refer la noua suspendare, prescriptie, reabilitare, etc)
Oricum, promit solemn sa revin...pana una alta nota bene pentru propunere!
Mersi de raspuns Virtual!
In principiu vroiam sa vedem impreuna cam ce s-a modificat ex. pedeapsa in caz de concurs cu cele doua teze cumul juridic si cel aritmetic din cea de-a doua varianta pentru concursul real, cauzele justificative, pedepsele aplicate persoanei juridice, scoaterea insultei din cod etc.
Propun sa punctam fiecare cate o modificare sau cate o reglementare noua a noului cod si eventul si o parere despre aceasta daca e bine, rau etc.
Pai sa incep eu prin a scrie cate o modificare din partea generala si cea speciala! :)
1 Par.generala: S-a scos instigarea neurmata de executare art. 29 C.p ( oricum era greu de aplicat si sanctiunea era nesemnificativa)
2. Partea speciala: Modificarile aduse la omor prin reglementarea numai a omorului calificat care are in continutul lui si cateva de la omorul deosebit de grav din actuala reglementare, celelalte fiind scoase sau reglementate ca circumstante agravante in partea generala (oricum circumstanta privind omorul in public e bine ca s-a scos pentru ca majoritatea omorurilor sunt savarsite in public in intelesul art.168 noul C.p, sau omorul savarsit din interes material care cred ca isi are sediul mai nou in circumstanta agravanta de la art. 89 lit. d noul C.p. din motive josnice)!!
[/b][/i]
In principiu vroiam sa vedem impreuna cam ce s-a modificat ex. pedeapsa in caz de concurs cu cele doua teze cumul juridic si cel aritmetic din cea de-a doua varianta pentru concursul real, cauzele justificative, pedepsele aplicate persoanei juridice, scoaterea insultei din cod etc.
Propun sa punctam fiecare cate o modificare sau cate o reglementare noua a noului cod si eventul si o parere despre aceasta daca e bine, rau etc.
Pai sa incep eu prin a scrie cate o modificare din partea generala si cea speciala! :)
1 Par.generala: S-a scos instigarea neurmata de executare art. 29 C.p ( oricum era greu de aplicat si sanctiunea era nesemnificativa)
2. Partea speciala: Modificarile aduse la omor prin reglementarea numai a omorului calificat care are in continutul lui si cateva de la omorul deosebit de grav din actuala reglementare, celelalte fiind scoase sau reglementate ca circumstante agravante in partea generala (oricum circumstanta privind omorul in public e bine ca s-a scos pentru ca majoritatea omorurilor sunt savarsite in public in intelesul art.168 noul C.p, sau omorul savarsit din interes material care cred ca isi are sediul mai nou in circumstanta agravanta de la art. 89 lit. d noul C.p. din motive josnice)!!
[/b][/i]
Bine ca am scapat de 29 alin.3. Oricum numai noi aveam reglementata o astfel de ineptie juridica.
Cu ce as incepe?!
Persoana juridica....raspunde doar pentru anumite infractiuni. S-a copiat legea franceza din 1992 privind rasp pen a pj, fara sa se tina seama ca si francezii au modificat=o in 2002 si 2004. Adica am copiat legea cu greselile initiale ale francezilor.
Spre exemplu, pj raspunde pentru o ucidere din culpa, dr nu raspunde pentru un omor intentionat....
Cu ce as incepe?!
Persoana juridica....raspunde doar pentru anumite infractiuni. S-a copiat legea franceza din 1992 privind rasp pen a pj, fara sa se tina seama ca si francezii au modificat=o in 2002 si 2004. Adica am copiat legea cu greselile initiale ale francezilor.
Spre exemplu, pj raspunde pentru o ucidere din culpa, dr nu raspunde pentru un omor intentionat....
Mie mi se pare ca schimbarea codului penal a fost una fortata si de ochii ue. Trebuia sa reformam justitia si trebuia sa venim cu un cod penal. Si iata ca am facut-o. Am facut crime si delicte, desi francezii criticau impartirea asta pe la sfarsitul secolului XIX, ca fiind una fortata si nepalapabila. Ne-am bagat un pic pe la pedepse, pe la recidiva, am bagat niste infractiuni din legile speciale si cam atat. De fapt, noul cod penal e codul vechi la care am pus o funda rosie.
Raspunderea penela a persoanei juridice? Oare chiar era nevoie, in conditiile in care este reglementata raspunderea contraventionala a persoanei juridice iar conceptul raspunderii penale este preluat din sistemele juridice care cunosc impartirea tripartita a infractiunilor in contraventii, delicte si crime? Si de ce sa raspunda numai penrtu unele infractiuni?
Apoi, fata de raspunderea penala personala, de scopul educativ al pedepsei, cum vor primi aplicarea in concret?
Vom avea si in cazier judiciar al pers. juridice? Cui i-ar folosi si in ce scop si, mai ales, daca organele de conducere se schimba ce ar putea releva?
Din punctul meu de vedere este inutila aceata institutie, avand in vedere ca "pedepsele" aplicabile pers. juridice sunt si sanctiuni contraventionale, in cea mai mare parte.
Apoi, fata de raspunderea penala personala, de scopul educativ al pedepsei, cum vor primi aplicarea in concret?
Vom avea si in cazier judiciar al pers. juridice? Cui i-ar folosi si in ce scop si, mai ales, daca organele de conducere se schimba ce ar putea releva?
Din punctul meu de vedere este inutila aceata institutie, avand in vedere ca "pedepsele" aplicabile pers. juridice sunt si sanctiuni contraventionale, in cea mai mare parte.
Of Gabriele nu stiu ce sa zic. Multe dintre problemele expuse sunt intr-adevar actuale... dar ti se pare corect ca persoana juridica sa poata eluda aplicarea legii penale intotdeauna prin simpla angajare a unui director executiv insarcinat cu comiterea de infractiuni?... marturisesc ca plastica formulare nu imi apartine, a fost expusa intr-o decizie din marea britanie pe cand se aduceau argumente in favoarea instituirii unei astfel de raspunderi.
In legatura cu cazierul, da va trebui sa existe unul. Cred ca ar trebui sa fie tinute pe langa Registrul Comertului sau ceva de genul asta, avand in vedere specificul persoanei infractoare...
Cat despre diviziunea infractiunilor, imi scapa subtilitatea legaturii intre persoana juridica si diviziunea tri sau bipartita a infractiunilor. oricum, noul cod prevede si o astfel de diviziune (bipartita)...
PSn daca te preocupa problema, incearca F. Streteanu, R. Chirita, Raspunderea penala a persoanei juridice, Ed. Rosetti, Bucuresti, 2002.
In legatura cu cazierul, da va trebui sa existe unul. Cred ca ar trebui sa fie tinute pe langa Registrul Comertului sau ceva de genul asta, avand in vedere specificul persoanei infractoare...
Cat despre diviziunea infractiunilor, imi scapa subtilitatea legaturii intre persoana juridica si diviziunea tri sau bipartita a infractiunilor. oricum, noul cod prevede si o astfel de diviziune (bipartita)...
PSn daca te preocupa problema, incearca F. Streteanu, R. Chirita, Raspunderea penala a persoanei juridice, Ed. Rosetti, Bucuresti, 2002.
Iata legatura:virtual wrote:Cat despre diviziunea infractiunilor, imi scapa subtilitatea legaturii intre persoana juridica si diviziunea tri sau bipartita a infractiunilor. oricum, noul cod prevede si o astfel de diviziune (bipartita)...
In sistemele de drept care cunosc clasificarea tripatrita contraventiile fac parte din penal, pe cand la noi, avand in vedere clasificarea bipartita, acestea fac parte din civil. Deci pentru multe dintre faptele pers. juridice care in acele sisteme de drept este antrenata raspunderea civila, la noi, in prezent este antrenata raspunderea civila alaturi de raspunderea penala a persoanei fizice, daca fapta este incriminata ca infractiune. Consider ca reglementarea actuala asigura o protectia adecvata a valorilor sociale. Poate mai bine era daca s-ar fi prevazut si alte decaderi precum cea prevazuta in L. 31/90 care impune asociatilor, administratorilor sau fondatorilor anumite conditii (sa nu fost condamnat pentru anumite fapte). S-ar fi putut extinde la functiile de conducere detinute in cadrul unei persoane juridice, nu numai societati comerciale si la mai multe infractiuni sau chiar la toate infractiunile savarsite cu intentie.
Dar mai vreau subliniez ca potrivit codului persoanele juridice de drept public nu raspund penal. Cum apare aceasta reglementare? In opinia mea, neconstitutionala, atata timp cat, spre exemplu si o astfel de persoana juridica ar putea "savarsi infractiuni" privitoare la protectia muncii, pentru motivul ca si ea are angajati la fel ca si cea privata.
Corect faza cu persoanele de drept public. Se datoreaza unei traduceri gresite a legii franceze in domeniu...
Mi se pare total nedrept ca, de exemplu, Universitatea Titu Maiorescu sau, ma rog, orice alta universitate privata, sa raspunda in calitate de persona juridica pentru emiterea de diplome de licenta false, dar Universitatea Bucuresti sa nu raspunda, pentru ca e de stat...
pentru ca potrivit reglementarii preconizate este fara discutie ca aceasta este solutia...
Mi se pare total nedrept ca, de exemplu, Universitatea Titu Maiorescu sau, ma rog, orice alta universitate privata, sa raspunda in calitate de persona juridica pentru emiterea de diplome de licenta false, dar Universitatea Bucuresti sa nu raspunda, pentru ca e de stat...
pentru ca potrivit reglementarii preconizate este fara discutie ca aceasta este solutia...