evaziune fiscala

Discutii privind procedura penala
bianca_r

evaziune fiscala

Post by bianca_r » 05 Aug 2007, 14:49

Buna ziua,
As avea nevoie de ajutor in legatura cu o speta care ar suna cam asa:
O persoana fizica straina a savarsit infractiunea de evaziune fiscala in Romania. Se declanseaza urmarirea penala, si procurorul dispune masura preventiva de a nu parasi tara pentru 30 de zile. Expira termenul, urmarirea penala nu este finalizata, procurorul nu realizeaza nici un demers legal de prelungire a termenului masurii preventive. Cu toate aceastea strainului ii este interzis in continuare sa paraseasca tara, pana la terminarea urmaririi penale. Intrebarea e daca este legala mentinerea masurii preventive, chiar daca termenul a expirat? Am studiat OUG 194/2003, legea evaziunii fiscale, si codurile de procedura penala si fiscal, dar nu am reusit sa ajung la nici o concluzie relevanta, care sa aiba un temei legal.
Sper ca ma puteti ajuta.
Multumesc

wittmann

Post by wittmann » 05 Aug 2007, 17:27

Cine ii interzice sa paraseasca tara?

bianca_r

Post by bianca_r » 05 Aug 2007, 20:36

procurorul, pentru ca acesta sustine ca masura preventiva este inca valabila

wittmann

Post by wittmann » 05 Aug 2007, 22:52

A incercat sa iasa din tara?

bianca_r

Post by bianca_r » 05 Aug 2007, 22:54

nu a incercat...dar nu asta era intrebarea...intrebarea era daca mai este valabila masura preventiva de a nu parasi tara?

Baltazar

Post by Baltazar » 06 Aug 2007, 00:08

Daca a fost data pe 30 de zile si nu a fost prelungita, tu cam ce zici?

bianca_r

Post by bianca_r » 06 Aug 2007, 08:14

daca te uiti pe oug 194/2003 vei vedea ca nu e chiar asa...Tocmai asta e dilema, se aplica legea fiscala genarala si codul de procedura penala care spune ca expira la terminarea celo30 de zile, sau se aplica legea speciala oug 194/2004 care spune ca expira numai in momnetul cand se finalizeaza urmarirea penala?

ursu

Re: evaziune fiscala

Post by ursu » 06 Aug 2007, 08:15

bianca_r wrote:Cu toate aceastea strainului ii este interzis in continuare sa paraseasca tara, pana la terminarea urmaririi penale.
Multumesc
cum ii este interzis??? a incercat sa iasa din tara si...???
imposibil! atat timp cat masura nu a fost prelungita...poate pleca linistit!!!
cum adica procurorul sustine ca...??? prin ce??? verbal, sau cum???

bianca_r

Post by bianca_r » 06 Aug 2007, 08:19

procurorul sustine ca daca se aplica oug 194/2003, art15-16, strainul nu are voie sa paraseasca tara decat atunci cand se termina urmarirea penala, indiferent ca termenul masurii preventive a expirat...eu acum caut o speta asemanatoare sa vad cum s-a rezolvat in real life, dar nur resuesc sa gasesc nimic

Baltazar

Post by Baltazar » 06 Aug 2007, 09:55

bianca_r wrote:daca te uiti pe oug 194/2003 vei vedea ca nu e chiar asa...Tocmai asta e dilema, se aplica legea fiscala genarala si codul de procedura penala care spune ca expira la terminarea celo30 de zile, sau se aplica legea speciala oug 194/2004 care spune ca expira numai in momnetul cand se finalizeaza urmarirea penala?
Obligarea de a nu parasi tara este o masura preventiva care este reglementata foarte strict de C.p.p.

Edit: Nu am gasit nici OUG 194/2003 si nici OUG 194/2004, ci doar OUG 194/2002 privind regimul juridic al strainilor in Romania.

Este vorba de nepermiterea parasirii tarii de catre straini, ca masura administrativa pe care o pot lua politistii de frontiera daca fata de strain s-a luat masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea sau tara.

ART. 15
Nepermiterea iesirii
(1) Strainului nu i se permite iesirea din tara in urmatoarele situatii:
a) este invinuit sau inculpat intr-o cauza penala si magistratul dispune instituirea masurii interdictiei de parasire a localitatii sau a tarii;
b) a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si are de executat o pedeapsa privativa de libertate.

... dar daca vorbim din ce prindem "dupa ureche"...

:roll:

bianca_r

Post by bianca_r » 06 Aug 2007, 10:00

stiu asta..dar pe ce te bazezi cand afirmi ca se aplica legea generala si nu cea speciala pt straini?daca se aplica numai legea generala, atunci de ce s-a mai facut o lege speciala pt straini?

Baltazar

Post by Baltazar » 06 Aug 2007, 10:15

Este vorba de masuri diferite.

Codul de procedura penala prevede masurile preventive, iar OUG 194/2002 prevede cum pot fi acestea puse in aplicare (din punct de vedere administrativ) fata de strainii care vor sa paraseasca tara.

Totusi, este posibil ca procurorul tau sa aiba dreptate. Dupa ce s-a luat masura obligarii de a nu parasi tara, Autoritatea pentru straini ii aplica strainului pe pasaport stampila cu litera C (adica nu are voie sa paraseasca tara).

Aceasta masura administrativa se inlatura potrivit art. 16:

Incetarea masurii de nepermitere a iesirii
(1) Revocarea masurii se va face prin anularea consemnului nominal sau prin aplicarea stampilei cu simbolul "L" in documentul de trecere a frontierei de stat, la solicitarea scrisa a autoritatii publice careia ii revine o astfel de competenta potrivit legii, pentru cazurile prevazute la art. 15 alin. (1).
(2) Masura de nepermitere a iesirii inceteaza de drept daca strainul aflat in una dintre situatiile prevazute la art. 15 dovedeste, cu documente emise de autoritatile competente, potrivit legii, organului abilitat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor ca:
a) s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala ori s-a dispus incetarea urmaririi penale, a fost achitat sau s-a dispus incetarea procesului penal;
b) a executat pedeapsa, a fost gratiat, beneficiaza de amnistie sau a fost condamnat, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Nu vad sa scrie "daca nu s-a prelungit masura obligarii de a nu parasi localitatea sau tara" la cazurile de incetare de drept a masurii de nepermitere a iesirii.

In acest caz cred ca procurorul trebuie sa solicite Autoritatii pentru straini aplicarea stampilei cu litera L (care da liber la iesirea din tara):

bianca_r

Post by bianca_r » 06 Aug 2007, 10:19

nu prind dupa ureche, si orice poate sa greseasca (referindu-ma la anul ordonantei)
multumesc pentru raspuns dar nu apreciez tonalitatea acesteindiscutiin
oricum multumesc pt promptotudine

ursu

Post by ursu » 06 Aug 2007, 10:39

mi-e rau!!!
vezi baltazare, dupa ce dai consultanta moca...tre s-o si mangai cand o faci!!!...ca nu suporta altfel!!!

no offence bianca_r...divagam!!!
sunt in vacanta...am voie!!! :grin:

bianca_r

Post by bianca_r » 06 Aug 2007, 10:41

multumesc pt opinie si atentionare..dar cred ca am dreptul sa spun atunci cand ma deranjeaza ceva...suntem intr-o tara democratica

Post Reply