inselaciune?

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
lightning

inselaciune?

Post by lightning » 02 Aug 2007, 23:01

X fiul lui Y (proprietar al imobilului in acte), in urma intelegerii verbale cu Y, X primeste de la Z arvuna pentru vanzarea-cumpararea unui imobil, se incheie o chitanta de mana (cel ce se razgadeste pierde).Z cunoaste situatia imobilului, vede actele, discuta cu X si cu Y, si da arvuna chiar pentru a se definitiva situatia juridica a terenului in vederea inchieierii contractului in forma autentica.
X se apuca de acte, cheltuie banii, insa Z se razgandeste in privinta cumpararii si, ca sa nu piarda banii face plangere pentru inselaciune, motivand ca X a incercat sa vanda un imobil ce nu-i apartine.
eu zic ca e cacealma, nu am intentia de a insela (mai cu seama ca Z s-a purtat o vreme ca un proprietar, pana s-a razgandit, in sensul ca a mers, a varuit, a pus legume pe terenul respectiv...), cu am folos necuvenit si mai am si declaratia lui Y care spune ca el doreste sa vada. eu nu vad inselaciunea 8O

gavril

Post by gavril » 03 Aug 2007, 00:10

nici eu nu prea vad inselaciunea ..

arian

Post by arian » 03 Aug 2007, 22:43

nici vorba de inselaciune. solutia care mi se pare korecta e insa e 10 lit.b. e un litigiu de natura civila toata ziua .... si practica e oarecum constanta in directia asta .... nici nu mai ajungem la latura subiectiva - forma de vinovatie, scop, ca sa vedem conditiile inselaciunii... aiurea... nu poate fi vb de o vanzare a lucrului altuia din moment ce inscrisul ala sub semnatura privata constata o simpla promisiune ...

eu auzisem una si mai buna - A vinde lui B un nr. de oi, intelegandu-se ca pretul sa fie platit la un termen ulterior (2 sapt.) cand B urma sa primeasca o suma de bani de la fiul sau plecat la capsunarit. trece termenul, B evident nu plateste, A merge sa vada ce si cum si constata ca B a facut oile pastrama si refuza categoric plata. Merge A la politie, de aici tot tacamul, pt ca in final B sa fie trimis in judecata pt abuz de incredere .... :grin: ... e drept ca povestea e mai veche ....

Baltazar

Post by Baltazar » 03 Aug 2007, 23:39

Depinde cat de veche, poate a fost declinata competenta la instanta...

arian

Post by arian » 04 Aug 2007, 00:05

nu atat de veche...

parole

Post by parole » 04 Aug 2007, 14:26

Aici ar fi fost vorba de ceva inselaciune, daca X, vanzatorul, ar fi refuzat sa vanda si ar fi luat-o la sanatoasa cu tot cu arvuna, iar Y, batand pe la usile apartamentului cu pricina, ar fi dat de niste proprietari bine instalati acolo! In rest e poveste... :pig:

Post Reply