Temei legal "somatie" prezentare diploma de licent

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
DieHARD

Temei legal "somatie" prezentare diploma de licent

Post by DieHARD » 20 Jun 2007, 15:25

Buna ziua!

Aveti idee in ce temei legal se poate solicita unui salariat diploma de licenta in original, daca la dosarul personal exista doar o adeverinta in care nu se specifica perioada de valabilitate dar au trecut mai mult de 3 ani de la data examenului de licenta?
In ce termen pot sa solicit salariatului sa-mi prezinte diploma?
Ce masuri se pot lua impotriva salariatului daca nu prezinta diploma de licenta si ocupa, in continuare, un post de studii superioare?

Va multumesc anticipat!

dasefx

Post by dasefx » 21 Jun 2007, 07:46

Adeverinta de licenta ar trebui sa aiba termen de valabilitate :?:

DieHARD

Da!

Post by DieHARD » 21 Jun 2007, 07:53

dasefx wrote:Adeverinta de licenta ar trebui sa aiba termen de valabilitate :?:
De regula, in general, da!Sigur ca exprimarea "termen de valabilitate" e usor haioasa.Insa, pe majoritatea adeverintelor de licenta sunt formulari de genul "prezenta este valabila pana la data de..." sau "prezenta este valabila pana la eliberarea diplomei de licenta".Iar eliberarea diplomei de licenta cred ca ar trebui sa se faca intr-un termen rezonabil (cel mult 1 an de la absolvire).

frido

Post by frido » 21 Jun 2007, 08:46

Eliberarea diplomei se face la cerere si nu exista termen,poti s-o faci oricand,poate ca are omul carti nerestituite la biblioteca :grin: Mai bine da-i preaviz si da-l afara,poate se sperie si restituie cartile,mai stiu eu,?Dar,daca-i omul competent ce importanta are diploma?

serafim

Post by serafim » 21 Jun 2007, 23:32

:grin: la noi cu interventii am obtinut diploma dupa trei ani de la sustinere...cotorul inca era "virgin" a fost prima diploma completata...asa ca...cine stie ????

DieHARD

....

Post by DieHARD » 22 Jun 2007, 09:21

frido wrote:Eliberarea diplomei se face la cerere si nu exista termen,poti s-o faci oricand,poate ca are omul carti nerestituite la biblioteca :grin: Mai bine da-i preaviz si da-l afara,poate se sperie si restituie cartile,mai stiu eu,?Dar,daca-i omul competent ce importanta are diploma?
Daca este omul competent?Deja este alta discutie!
Sunt doua forme de competente:
1.cea formala,oficiala, certificata de diplome;
2.cea informala, neoficiala, generata chiar de un hobby.

Admit ca sunt situatii, si nu putine, cand o persoana este mult mai competenta pe anumite probleme (de informatica, spre exemplu) fara nici o diploma in domeniu (doar ca este pasionat) decat o alta cu multe diplome in aria informaticii.
Doar ca, pentru a dovedi ca esti foarte bun...prima conditie este sa "arati" diplomele (astea-s procedurile de angajare);altfel nu ar mai face niciodata nimeni nici o facultate sau nici un curs....

DieHARD

...

Post by DieHARD » 22 Jun 2007, 09:30

serafim wrote::grin: la noi cu interventii am obtinut diploma dupa trei ani de la sustinere...cotorul inca era "virgin" a fost prima diploma completata...asa ca...cine stie ????
Probabil ca, din pacate, practica asta este.E am fost mai norocos...au eliberat-o in acelasi an, in cateva luni;dar imi trebuia pt.master si pt.postul de preparator...
Totusi, ma gandesc ca, din punct de vedere legal, universitatile sunt constranse sa elibereze intr-un terme, chiar daca nu-l respecta...

DieHARD

...

Post by DieHARD » 22 Jun 2007, 09:31

serafim wrote::grin: la noi cu interventii am obtinut diploma dupa trei ani de la sustinere...cotorul inca era "virgin" a fost prima diploma completata...asa ca...cine stie ????
Probabil ca, din pacate, practica asta este.E am fost mai norocos...au eliberat-o in acelasi an, in cateva luni;dar imi trebuia pt.master si pt.postul de preparator...
Totusi, ma gandesc ca, din punct de vedere legal, universitatile sunt constranse sa elibereze intr-un termen, chiar daca nu-l respecta...

demetra

Post by demetra » 27 Jul 2007, 20:50

Nu cred ca salariatul respectiv ar putea invoca un motiv intemeiat pentru neprezentarea diplomei. Chiar daca, pana la urma, cunostintele probate si eficienta conteaza, eu i-as solicita si copie dupa diploma. Adeverinta merge 6 luni-1 an, pana la eliberarea diplomei, dar dupa aceea ... Ar trebui sa insisti, mai ales ca postul e de studii superioare.

serafim

Post by serafim » 27 Jul 2007, 21:08

poate sta linistit...pe ganduri ....si nu se sinchiseste sa-si ridice diploma ca de " mancare nu cere" acolo unde este :-D :grin:

trimite-i o somatie spune-i sa-ti depuina diploma in termen de...ca altfel se schimba situatia lui... :mrgreen:

serafim

Post by serafim » 28 Jul 2007, 10:16

poate sta linistit...pe ganduri ....si nu se sinchiseste sa-si ridice diploma ca de " mancare nu cere" acolo unde este :-D :grin:

trimite-i o somatie spune-i sa-ti depuina diploma in termen de...ca altfel se schimba situatia lui... :mrgreen:

kinga

Post by kinga » 29 Jul 2007, 11:55

invoca dispozitiile Decretului 92/1976 ....

ART. 12

(1) Pregatirea scolara si cea profesionala se dovedeste si se inscrie in carnetul de munca cu actele originale de studii si calificare.

(2) Se considera acte de calificare, dupa caz : diploma sau certificatul de absolvire a scolilor profesionale si a uceniciei la locul de munca, potrivit dispozitiilor legale ; adeverinta eliberata pe baza procesului-verbal al comisiei tehnice de incadrare si promovare a muncitorilor pentru cei calificati prin practica la locul de munca, precum si pentru pregatirea tehnico-productiva prevazuta in planurile de invatamint ale liceelor de cultura generala si scolilor generale de 10 ani ; certificatul de calificare pentru absolventii cursurilor de calificare ; diploma sau certificatul de absolvire a liceelor de specialitate ; diploma de absolvire a scolilor de specializare postliceala si a scolilor de maistri; diploma sau certificatul eliberat de institutele de invatamint superior.

ART. 13

(1) Actele originale pe baza carora se fac inscrieri in carnetul de munca vor fi verificate, in ce priveste indeplinirea conditiilor legale de valabilitate - inainte de inscrierea in carnetul de munca - si vizate de catre jurisconsultul care asigura asistenta juridica a unitatii sau de o alta persoana cu pregatire corespunzatoare, delegata pentru acestea de conducerea unitatii.

Actele originale de studii si calificare, certificatele de stare civila si livretul militar nu se vizeaza.

(2) Actele originale in baza carora s-au facut inscrierile in carnetul de munca se restitue titularului. Copiile ce se fac de pe aceste acte, certifica te pentru conformitate cu originalul si vizate, se pastreaza de unitate. De pe certificatele de stare civila nu se fac copii.

Post Reply