probleme de succesiune

Familiei
kinga

Post by kinga » 25 Jul 2007, 11:59

*) Devenita lege prin Decretul nr. 1126/1944.

Art. 1. - Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la succesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.

io nu cred ca s-a modificat...

serafim

Post by serafim » 25 Jul 2007, 12:16

Dreptul de mostenire al sotului supravietuitor
de Gheorghe PARVAN (73 afisari, 2006-03-27)
ImprimaTrimite MailComenteaza
Ca sa poata veni la mostenire, in afara conditiilor generale ale dreptului la mostenirea legala, sotul supravietuitor trebuie sa indeplineasca si o conditie speciala, si anume aceea de a avea calitatea de sot la data deschiderii mostenirii. In cele ce urmeaza vom face cateva referiri cu privire la cotitatea dreptului la mostenire al sotului supravietuitor.
Legea prevede in favoarea sotului supravietuitor o cota-parte din masa succesorala, a carei marime difera in functie de clasa de mostenitori cu care vine in concurs. Astfel, in situatia in care sotul supravietuitor vine la mostenire
-in concurs cu descendentii defunctului (care reprezinta clasa I de mostenitori legali), indiferent de numarul acestora, el are dreptul la 1/4 din mostenire. Atunci cand defunctul nu are descendenti sau cei existenti nu pot sau nu vor sa accepte beneficiul mostenirii, la aceasta sunt chemati cei din clasa a doua de mostenitori legali, si anume ascendentii privilegiati (tatal si mama defunctului, din casatorie, din afara casatoriei si din adoptie) si colateralii privilegiati (fratii si surorile defunctului si descendentii acestora pana la gradul IV inclusiv - nepoti si stranepoti de frate-sora). In concurs cu aceasta clasa de mostenitori, cota-parte ce revine sotului supravietuitor este de 1/3 din mostenire. In cazul in care sotul supravietuitor vine la mostenire in concurs numai cu ascendentii privilegiati sau numai cu colateralii privilegiati, in ambele cazuri, indiferent de numarul lor, cota-parte este de 1/2 din mostenire. Daca sotul supravietuitor intra in concurs cu alte categorii de mostenitori, si anume cu cei din clasa a treia, care sunt ascendentii ordinari (adica ascendentii defunctului, altii decat parintii acestuia, bunici, strabunici etc., fara limita de grad) sau cu cei din clasa a patra, care sunt colateralii ordinari (adica rudele colaterale ale defunctului care nu sunt frati sau surori ori descendenti ai acestora - unchi, matusi, veri primari etc.), in ambele cazuri, acesta are dreptul invariabil la o cota-parte de 3/4 din mostenire. si, in fine, in cazul lipsei rudelor din cele patru clase de mostenitori, sotului supravietuitor ii revine intreaga masa succesorala ramasa de pe urma sotului decedat.

1. Drepturile de mostenire proprii ale sotului supravietuitor in
concurs cu fiecare clasa de mostenitori

a. In concurs cu descendentii defunctului, indiferent de numarul
acestora 1/4 din mostenire.
b. In concurs cu ascendentii privilegiati ai defunctului, atunci cand
acestia vin impreuna la mostenire, 1/3 din mostenire, iar daca
vine in concurs ori numai cu ascendentii privilegiati ori numai cu
colateralii privilegiati, 1/2 din mostenire.
c. In concurs cu ascendentii ordinari sau cu colateralii ordinari,
indiferent de numarul acestora, 3/4 din mostenire.

In ipoteza in care nu exista mostenitori in nici una din cele patru
clase de mostenitori, sotul supravietuitor va culege singur mostenirea
defunctului. Sotul supravietuitor poate veni la mostenirea defunctului
numai in nume propriu, fiind exclusa posibilitatea reprezentarii. De
asemenea, este mostenitor rezervatar si datoreaza raportul donatiilor
primite de la defunct in cazul in care vine la mostenire cu
descendentii defunctului; el nu este mostenitor sezinar.

2. Dreptul special de mostenire al sotului supravietuitor asupra
mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice, precum si
asupra darurilor de nunta

Cand vine la mostenire cu alti succesori decat descendentii
defunctului, in afara de partea sa succesorala stabilita de lege,
sotul supravietuitor are un drept special de mostenire asupra
mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice, precum si
asupra darurilor de nunta. In cazul in care la mostenire vin si
descendenti ai defunctului, acest drept special al sotului
supravietuitor nu mai subzista, bunurile respective incluzandu-se in
masa succesorala.

3.Dreptul temporar de abitatie al sotului supravietuitor

Potrivit art. 4 alin.1 din legea nr. 319/1944 ,,sotul supravietuitor
care nu are o locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din
indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea
din viata a sotului sau un drept de abitatie asupra casei in care a
locuit, daca aceasta face parte din succesiune".

Pentru aceasta sunt necesare urmatoarele conditii:

* Sotul supravietuitor sa nu aiba o locuinta proprie.
* Locuinta asupra careia se constituie dreptul sa faca parte din
masa succesorala, adica sa nu fi apartinut in proprietate sotului
decedat.
* Sotul supravietuitor sa fi locuit la data decesului lui de cujus
in locuinta respectiva, fie impreuna cu sotul sau, fie separat.
* Daca locuinta a apartinut in exclusivitate defunctului, sa existe
mai multi mostenitori cu vocatie la mostenirea lei de cujus.

Dreptul statului asupra mostenirilor vacante

Potrivit art. 680 C.civ. ,,in lipsa de mostenitori legali sau
testamentari, bunurile lasate de defunct trec in proprietatea
statului".

agenda

Post by agenda » 25 Jul 2007, 12:51

agenda wrote:Art. 1. - Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la succesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
:-x

319/1944
:aplauze: serafime multumesc pentru raspuns deci....in concluzie nici gand de 1/3.
legea nu s-a modificat :mrgreen: :razz:

serafim

Post by serafim » 25 Jul 2007, 13:42

:-D :-D :-D ti-am spus mai sus ca oi fi inventand si eu vreo cota parte abstracta !!!! :mrgreen:

agenda

Post by agenda » 25 Jul 2007, 15:10

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

kinga

Post by kinga » 25 Jul 2007, 15:48

serafim wrote::-D :-D :-D ti-am spus mai sus ca oi fi inventand si eu vreo cota parte abstracta !!!! :mrgreen:
never say never...
depinde cine judeca :mrgreen: :mrgreen:

agenda

Post by agenda » 25 Jul 2007, 15:55

yeap!

ADURbaCA

Post by ADURbaCA » 25 Jul 2007, 17:49

stimati colegi ,
Imi cer scuze pentru toata enervarea , am uitat sa pun un semn al intrebarii ,
Citind raspunsul agendei , masa succesorala nu a fost precizata .
Avind in vedere ca era un raspuns adresat unei persoane care nu este in domeniu , era de preferat sa specificam care este masa succesorala .
Ma bucur in schimb ca am clarificat 1/4 din 1/2 masa succesorala.
Multumesc

caramella

Post by caramella » 25 Jul 2007, 18:03

pai, eu d-aia am fost sarcastica mai devreme ca nici eu nu stiu de vreo modificare a legii lui Antonescu.

nicuvar

Re: probleme de succesiune

Post by nicuvar » 25 Jul 2007, 19:04

dragoman4kat wrote:Buna ziua,

Ma numesc Maria, tatal meu a decedat, in viata a ramas mama si trei surori. Parintii mei detin o casa cu trei camere cu gradina si un hectar de pamant.Va rugam sa ne spuneti care sunt variantele de succesiune.

Mentionez ca tata nu a lasat nici un testament.

Va multumesc anticipat.
Prima clasa de mostenitori este cea a descendentilor, adica cea a copiilor defunctului si a urmasilor lor in linie dreapta la infinit, indiferent daca sunt din casatorie sau din afara ei, inclusiv copiii adoptati cu efecte depline. Daca la mostenire vin numai descendenti de gradul I (copiii), atunci mostenirea se va imparti in mod egal. Daca alaturi de acestia la mostenire este chemat si sotul supravietuitor, atunci se stabileste mai intai cota acestuia de 1/4, iar restul se imparte in mod egal intre descendenti.

In cazul de fata, parintii tai detineau, ca bun comun, casa si pamantul in cote egale 1/2-1/2. Partea detinuta de tatal tau (1/2 din proprietate) va fi supusa succesiunii. Mama va primi 1/4 din 1/2, iar surorile cate 1/4 din 1/2.
Dupa succesiune, cotele vor fi: mama 5/8, fiecare din cele trei surori cate 1/8 din proprietate.

agenda

Post by agenda » 25 Jul 2007, 19:12

si daca sunt patru surori? :evil: :lol: :lol: :lol: :lol: :grin: :grin: :grin:

nicuvar

Post by nicuvar » 25 Jul 2007, 19:17

Daca ai fi citit cu atentie ce a scris Maria si ce am scris eu, nu ai fi pus aceasta intrebare.
Daca alaturi de acestia la mostenire este chemat si sotul supravietuitor, atunci se stabileste mai intai cota acestuia de 1/4, iar restul se imparte in mod egal intre descendenti.
Fa tu calculele pentru 4,5,6,7,8 sau cat vrei.

agenda

Post by agenda » 25 Jul 2007, 19:25

usor, usurel, :-P nu te supara......citeste tot topicul....eu dimpotriva sunt de acord cu tot ce ai scris.
A fost o gluma inocenta.

Intradevar realizez ca tocmai pe acest topic nu ar trebui glumit si imi cer scuze.

in rest................relax! :lol:

kinga

Post by kinga » 25 Jul 2007, 19:27

agenda wrote:usor, usurel, :-P nu te supara......citeste tot topicul....eu dimpotriva sunt de acord cu tot ce ai scris.
A fost o gluma inocenta.

Intradevar realizez ca tocmai pe acest topic nu ar trebui glumit si imi cer scuze.

in rest................relax! :lol:
noa bine ca da....
cu 3 postari mai sus am citat din lege...
deci...
repetitio est.... :mrgreen: :mrgreen:

caramella

Post by caramella » 25 Jul 2007, 20:08

" ... e usor a scrie versuri
cand nimic nu ai aspune!..."

Post Reply