probleme de succesiune
probleme de succesiune
Buna ziua,
Ma numesc Maria, tatal meu a decedat, in viata a ramas mama si trei surori. Parintii mei detin o casa cu trei camere cu gradina si un hectar de pamant.Va rugam sa ne spuneti care sunt variantele de succesiune.
Mentionez ca tata nu a lasat nici un testament.
Va multumesc anticipat.
Ma numesc Maria, tatal meu a decedat, in viata a ramas mama si trei surori. Parintii mei detin o casa cu trei camere cu gradina si un hectar de pamant.Va rugam sa ne spuneti care sunt variantele de succesiune.
Va multumesc anticipat.
pai in acest caz mostenirea va fi legala iar mama si copii vor dobandi bunurile ramase in indiviziune (veti fi coproprietari).
mama in calitate de sotie supravietitoare va dobandi 1/4 din masa succesorala iar fiicele 1/4 fiecare.
Variante nu sunt, cu exceptia in care persoanele renunta la mostenire.
Dupa aceea puteti solicita iesirea din indiviziune.
mama in calitate de sotie supravietitoare va dobandi 1/4 din masa succesorala iar fiicele 1/4 fiecare.
Variante nu sunt, cu exceptia in care persoanele renunta la mostenire.
Dupa aceea puteti solicita iesirea din indiviziune.

deci hai sa o luam babeste sa priceapa si d-soara
mama are cota de 1/2 din start ca bun propriu adica jumatate din casa
iar pe cealalta jumatate adica jumatatea tatalui se imparte intre mama si cele 4 fiice ( inteleg ca mai ai trei surori cu tine sunt patru nu ? )
si atuci acea cota de 1/2/ se imparte in cote "ideale"
mama are 1/3 din totalul ramas dupa tata adica dupa sotul ei iar fiicele ei toate cele patru, au cota de 2/3
impartit in cote ideale ar veni din 1/1 =16/16
mama are 6/16
fetele 10/16 impreuna ...cam asa ceva ar veni
nu sunt notar si poate am descoperit vreo impatire si eu !!!

agenda
este d-soara si trei surori adica 4 copii + mama = 5
iar 4/4 nu se poate imparti la 5 adica fiecare are 1/4 si unul sta cu buzele umflate....de ras...de plans ???
oricum aveti si variantele urmatoare:
- ca toate sa renuntati in favoarea mamei, astfel mama va primi integral partea tatalui de 1/2 + 1/2 al ei proprie = 1/1 adica intreaga casa;
- sa renunte mama in favoarea copiilor astfel fiecare copil va primi 1/4 din jumatatea ce o avea tatal deci 1/2/ din casa va fi a celor 4 fete si 1/2 a mamein
-poate renunta 1,2,,3, 4, la partea lor de succesiune si se va imparti aspoi la cei ramasi !!!
este d-soara si trei surori adica 4 copii + mama = 5
iar 4/4 nu se poate imparti la 5 adica fiecare are 1/4 si unul sta cu buzele umflate....de ras...de plans ???
oricum aveti si variantele urmatoare:
- ca toate sa renuntati in favoarea mamei, astfel mama va primi integral partea tatalui de 1/2 + 1/2 al ei proprie = 1/1 adica intreaga casa;
- sa renunte mama in favoarea copiilor astfel fiecare copil va primi 1/4 din jumatatea ce o avea tatal deci 1/2/ din casa va fi a celor 4 fete si 1/2 a mamein
-poate renunta 1,2,,3, 4, la partea lor de succesiune si se va imparti aspoi la cei ramasi !!!
nu rezulta suficient de clar daca sunt 3 sau 4 copii. autorul putea sa specifice pana acum...dar mai este timp....
Cota de 1/2 ce apartine mamei nu se imparte in nici o cota ideala sau de alta culoare pt ca nu face parte din masa succesorala.
As fi recunoscatoare daca ai explica cum ai ajuns la 1/3???????
iar ca variante ......poate renunta doar o sora sau poate doua? poate chiar trei.....
cu cota mamei cam ai dreptate..ar fi trebuit sa specific ca dansa detine 1/2 din bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei.....
si inca sunt interesata sa inteleg ce a vrut sa spuna aduraba cu "s-au schimbat cotele" ...cam vag

Cota de 1/2 ce apartine mamei nu se imparte in nici o cota ideala sau de alta culoare pt ca nu face parte din masa succesorala.
As fi recunoscatoare daca ai explica cum ai ajuns la 1/3???????
iar ca variante ......poate renunta doar o sora sau poate doua? poate chiar trei.....
cu cota mamei cam ai dreptate..ar fi trebuit sa specific ca dansa detine 1/2 din bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei.....
si inca sunt interesata sa inteleg ce a vrut sa spuna aduraba cu "s-au schimbat cotele" ...cam vag

dragoman4kat
MesajTrimis: 23 Iulie 2007, 18:55 Titlul subiectului: probleme de succesiune
Buna ziua,
Va multumesc anticipat.
agenda
eu din enuntul de sus am inteles ca a ramas mama, trei surori ale Mariei care ne solicita raspunsul=4 copii sau...sunt surorile tatalui ????
in acest caz surorile tatalui nu vin la mostenire si treba se simplifica in sensul ca sotoa supravietuitoare are 1/3 din 3/3 iar copilul 2/3 din 3/3 adica din 1/2 parte imobil al tatalui
MesajTrimis: 23 Iulie 2007, 18:55 Titlul subiectului: probleme de succesiune
Buna ziua,
Va multumesc anticipat.
agenda
eu din enuntul de sus am inteles ca a ramas mama, trei surori ale Mariei care ne solicita raspunsul=4 copii sau...sunt surorile tatalui ????
in acest caz surorile tatalui nu vin la mostenire si treba se simplifica in sensul ca sotoa supravietuitoare are 1/3 din 3/3 iar copilul 2/3 din 3/3 adica din 1/2 parte imobil al tatalui
nu inteleg ce a vrut sa spuna ADURbaCa cu schimbatul cotelor din moment ce nu a zis nimic - proportia ar fi ca mama are mult mai putin in sensul ca daca 1/2 ce se imparte devine 3/3 adica un intreg cota ideala pt. a putea fi impartit si exista doar sot supravietuitor si un copil proportia ar fi :
- 1/3 sot supravietuitor
- 2/3 copil acuma daca sunt 2-5 copii acel 2/3 le revine copiilor urmand sa se fractioneze acea cota de 2/3 in cote ideale pt. a le putea imparti...pe hartie
ca in realitate nu poti spune ca tu ai 1 m pe 3 m din camera de zi sui un coltisor de bucatarie
deci dupa cate stiu eu cota este de o treime din totalul succesiunii pr. sot supravietuitor adica 1/3 ( mai mult de un sfert dar mai putin din jumatate !!!)
cu privire la renuntare pot renunta sotul supravietuitor, 1 fiica, 2 fiice...n fiice...care cum considera
- 1/3 sot supravietuitor
- 2/3 copil acuma daca sunt 2-5 copii acel 2/3 le revine copiilor urmand sa se fractioneze acea cota de 2/3 in cote ideale pt. a le putea imparti...pe hartie
ca in realitate nu poti spune ca tu ai 1 m pe 3 m din camera de zi sui un coltisor de bucatarie

deci dupa cate stiu eu cota este de o treime din totalul succesiunii pr. sot supravietuitor adica 1/3 ( mai mult de un sfert dar mai putin din jumatate !!!)

cu privire la renuntare pot renunta sotul supravietuitor, 1 fiica, 2 fiice...n fiice...care cum considera

bine bine , suntem de acord ca a ramas de pe urma defuntului sotia supravietuitoare si descendentii in numar de 3 sau 4... buuuuuuuuuuuuuuuuuun
sunt de acord ca 1/2 revine sotiei si ca restul de 1/2 reprezinta masa succesorala (exceptie bunuri mobile etc)
Sunt de acord ca 1/2 reprezinta un intreg.
Dar de unde ai luat 1/3?????? :)
sunt de acord ca 1/2 revine sotiei si ca restul de 1/2 reprezinta masa succesorala (exceptie bunuri mobile etc)
Sunt de acord ca 1/2 reprezinta un intreg.
Dar de unde ai luat 1/3?????? :)