Act aditional la formarea profesionala

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
risca

Act aditional la formarea profesionala

Post by risca » 20 Jul 2007, 21:14

Buna ziua!
Am si eu o problema si va rog sa ma ajutati.
Anul trecut in martie m-am angajat la o firma si am fost trimisa la un curs de specializare de 2 saptamani si am semnat un act aditional. Acum o sa va citez din actul aditional:
"Art. 1 (1) S.C..... suporta cheltuielile ocazionate de specializarea profesionala a salariatului pentru dobandirea unor cunostinte aprofundate ..... pentru obtinerea calitatii de ...., cu scoaterea totala din activitate.
(2) Pe perioada specializarii profesionale, salariatului i se vor aplica prevederile art. 194(3) Codul Muncii, salariatul beneficiind de o indemnizatie egala su salariul integral corespunzator postului si functiei detinute, cu toate indemnizatiile, sporurile si adaosurile la acesta.
(3)Cursurile au o durata de 2 saptamani, in perioada: 13.03.2006-24.03.2006.
(4) Cheltuielile ocazionate de formarea profesionala sunt in valoare de 4127 lei.
Art. 2 (1) Salariatul este obligat sa urmeze stagiul de specializare, sa sustina lucrarile/examenele programate si sa finalizeze cursul. De asemenea, salariatul se obliga sa lucreze in cadrul societatii timp de 3 ani de la data terminarii stagiului de formare profesionala.
(2) In perioada specializarii profesionale si in urmatorii 3 ani salariatul se angajeaza sa nu aiba initiativa incetarii contractului sau individual de munca conform art. 79 Codul Muncii sau sa nu determine concedierea sa conf. art. 61 CM prin conduita sa.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiilor prevazute la alineatele precedente ale art.2 determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de specializarea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita la alin.(1) si la plata unei penalitati de 3000 Euro, conform art. 270 CM.
Art. 3. Contravaloarea cheltuielilor prevazute in prezentul act aditional la contractul individual de munca se va stabili conform art. 272 Codul Muncii potrivit valorii acestora de la data cand va avea loc despagubirea."
Eu urmeaza sa-mi depun cererea de incetare a contractului de munca peste o saptamana. Daca partile sunt de acord cu plecarea mea si-mi semneaza plecarea, imi mai pot imputa aceste cheltuieli. Cat de legal este acest act aditional, mai ales plata acelor daune de 3000 de euro?
Din experienta d-voastra credeti ca pot avea castig de cauza in instanta?
Va multumesc

ADURbaCA

Post by ADURbaCA » 20 Jul 2007, 22:26

Denuntarea unilaterala a contractului de munca nu se face cu aordu;l celeilate parti(angajatorul) .
avind in vedere ca ati semnat un act aditional , sunteti obligat sa repectati clauzele , si puteti fi obligata la plata de daune .

risca

Post by risca » 21 Jul 2007, 08:10

Da, far ce daune i-am produs eu angajatorului de 3000 de euro? Nu ar trebui dovediti acesti bani? Art. 270 la ce daune se refera? :(

ADURbaCA

Post by ADURbaCA » 23 Jul 2007, 19:13

Regulile dreptului muncii se sun normelor de drept civil . Vedeti raspunderea juridica . Dv ati produs o paguba anjajatorului , pentru ca nu respectati clauzele contractuale . Acesta a fost de acord sa va plateasca cursul de formare , sa fti salarizata pe perioda cursului , in revansa dv trebuie sa lucrati trei ani , sa nu demisionati si sa nu creati precedent pentru a fi concediat.
Paguba , rezulta din faptul ca angajatorul daca ar fi stiut ca dv intentionati sa demisionati , nu ar mai fi investit in formare profesionala .
Cel mai bine ar fi daca ajungeti cu angajatorul la o intelegere scrisa , care sa va absolve de plata oricarei penalitati , daca nu , cred ca ar trebui sa va treminati contractul .

MihaiC

Post by MihaiC » 17 Oct 2007, 14:31

Eu nu sunt de acord cu aceste daune de 3000 de euro. opinia mea este ca prejudiciul angajatorului este reprezentat doar de catre suma efectiv investita in calificare sau formarea profesionala a angajatului. Iar despagubirile platite de catre angajat trebuie sa fie reprezentate de proportia timpului pe care nu il mai petrece lucrand pentru angajator din perioada de trei ani.

anuta

Post by anuta » 20 Nov 2007, 17:34

parerea mea este ca actul aditional este lovit de nulitate. Durata cursurilor este de doar 2 saptamani si nu de mimim 60 de zile astfel cum prevede legea. Dispozitiile art 195 sunt imperative. "Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3[/b]) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.

Cu plata celor 3000 de euro nici nu poate fi vorba, dispozitiile legii spun ca se restituie doar cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

Post Reply