prescriere datorii

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
andreiionescu

prescriere datorii

Post by andreiionescu » 12 May 2007, 10:13

Buna ziua. Vreau sa va expun cazul meu cat se poate de succint. In 2003, detinand un srl, m-am asociat cu cetatean cu dubla cetatenie(roman/german) care din noiembrie2003 pana in mai 2004 a imprumutat firma, in calitate de asociat, cu diverse sume de bani. La inceput, la O.R.C. s-a declarat cetatean german iar in actul aditional scrie:
1. ,, atragerea in societate a d-lui...., cetatean roman/german, nascut la data...., in jud...., comuna...., domiciliat in germania, berlin,str...., nr...., identificat cu pasaport nr....etc."
A adus cazier fiscal din Germania, nu din Romania.
Dupa 3 luni a facut un alt act aditional in care scrie:
,, modificarea datelor personale ale asociatului xulescu, conform documentelor emise de autoritatile romane:
- cetatenia romana
- domiciliu: romania,bucuresti, str....,nr.....
- identificat cu pasaport... etc"
In septembrie 2006 mi-a trimis prin executor judecatoresc o convocare pentru conciliere prealabila avand drept scop restituirea bunurilor mobile si imobile ce-i apartin ( cu toate ca el nu a facut decat sa imprumute firma cu bani pentru care a primit chitante; nu stiu de unde a scos chestia cu bunurile imobile si mobile, dar in fine...). La conciliere m-am dus insa nu am semnat nimic.
Am mai multe intrebari:
- dupa cati ani se prescriu datoriile din noiembrie 2003 pana in mai 2004?
- legea romana face distinctie intre cetatenii romani si germani, exista vreun termen daca e cetatean roman si un alt termen daca e cetatean german?
- acea convocare pentru conciliere prealabila intrerupe prescriptia?
Va multumesc din suflet pentru raspunsurile d-stra

judge

Post by judge » 12 May 2007, 17:48

Termenul general de prescriptie este de 3 ani. Concilierea intrerupe prescriptia. Banuiesc ca a chemat firma la conciliere iar pe tine in calitate de reprezentatnt al firmei?
Asociatul care a imprumutat firma are dreptul sa primeasca inapoi sumele de bani sau bunurile imprumutate precum si dobanda aferenta daca s-a specificat astfel in contract. Sau nu exista contract de imprumut?
Nu are relevanta cetatenia. Relevant este faptul ca e asociat si ca are o creanta impotriva societatii.

andreiionescu

Post by andreiionescu » 13 May 2007, 09:23

Corect. A chemat firma la conciliere care a fost reprezentata de mine. El nu a imprumutat bunuri ci a imprumutat bani cu care s-au cumparat diverse bunuri. De asemeni, s-au mai executat lucrari de reparatii la o cladire despre care a spus ca o detine (ca mostenitor) insa, ulterior, s-a dovedit ca nu are dreptul ( este vorba despre legea 1/2000, nu a depus la timp cerere de restituire). Pentru banii imprumutati a primit niste fluturasi prinsi in actele contabile, semnate si stampilate, cu data respectiva, insa nu e nimic referitor la dobanda sau altceva. Insa, eu sunt un pic in confuzie in legatura cu faptul ca, concilierea intrerupe prescriptia. Este adevarat ca mi-a trimis convocarea la conciliere la care m-am dus insa nu am semnat absolut nimic, chiar daca avocatul cu care a venit s-a suparat teribil. Dealtfel, nu stiam ca va veni cu un avocat.

judge

Post by judge » 19 May 2007, 12:54

Concluzia este ca societatea este obligata sa ii restituie imprumutul acordat. Sunt suficiente pentru proba imprumutului actele contabile realizate. Dreptul de a cere imprumutul nu este prescris. Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand creanta este certa, lichida si exigibila.

aprilie

Post by aprilie » 21 May 2007, 11:15

Judge, te rog nu induce oamenii in eroare. Concilierea nu intrerupe prescriptia!!!! Cauzele de intrerupere a prescriptiei sunt enuntate in Decret 167/1958 la art. 16 si atat. Concilierea nu este echivalenta cu cererea de chemare in judecata. Atentie andreiionescu sa nu trimiti vreo recunoastere a creantei executorului care a emis notificarea pentru ca s-ar putea prevala de recunoastere.... Pe scurt deci, creanta se prescrie dupa trecerea a fix 3 ani de la nasterea dreptului de creanta (adica de la data scadentei platii - asa cum a fost convenita prin contract). Concilierea nu a intrerupt prescriptia, chiar daca a fost trimisa prin executor. Oricum, ce e inainte de mai 2004 este in mod clar prescris.

wittmann

Post by wittmann » 21 May 2007, 11:23

Subscriu: concilierea nu intrerupe prescriptia, deoarece nu este nici cerere de chemare in judecata, nici recunoastere din partea debitorului. Este o simpla formalitate prealabila introducerii cererii la instanta. Daca in decursul concilierii debitorul recunoaste creanta este altceva, dar concilierea in sine nu este cauza de intrerupere a prescriptiei.

judge

Post by judge » 21 May 2007, 19:01

Da. Am vrut sa spun altceva vizavi de conciliere si prescriptie.
Deci sumele de bani imprumutate sunt dovedite cu chitantele emise de societate.
Se pare ca nu s-a facut un contract de imprumut intre societatea comerciala si asociat in forma scrisa.
Forma scrisa este doar pentru probatiunea contractului.
Daca suma imprumutata depasea de exemplu 10.000 de euro, conform legislatiei fiscale trebuia sa existe un contract scris.
Interesant este insa care era termenul de restituire a imprumutului?
Intr-un contract scris se poate specifica atat termenul de restituire cat si dobanda. De exemplu am avut un caz in care termenul de restituire s-a stabilit sub 3 ani pentru a nu creste gradul de indatorare a societatii (ceva legat de situatiile finaciare anule, chestiune pur contabila).
Daca nu exista contract de imprumut in forma scrisa cum se dovedeste termenul de restituire a imprumutului?
Sumele de bani datorate se pot demonstra cu actele financiar contabile ale firmei.
Daca nu exista contract eu cred ca acea conciliere ceruta de el denota faptul ca solicita sumele de bani inapoi. Deci de la data convocarii as incepe eu sa calculez termenul de prescriptie de 3 ani (cam asta am vrut sa spun si in primul post :grin: ) deorece de la acea data creanta devine certa, lichida si exigibila.
In concluzie este irelevant faptul daca tu recunosti sau nu datoria (ea este deja recunoscuta de societate prin actele contabile si prin situatiile financiare depuse la fisc), concilierea nu intrerupe prescriptia insa eu consider ca genereaza pornirea termenului de prescriptie.
Consider ca ar fi bine sa achiti sumele imprumutate de celalalt asociat (cele stabilite exact pe fluturasi).

gorj

Post by gorj » 21 May 2007, 21:44

Prescriptia dreptului de creanta curge de la scadenta creantei. Cand nu se prevede termen de plata prescriptia curge de la acordarea in parte a fiecarui imprumut. Deci, se pare ca prescriptia a intevenit in cazul de fata; doar daca nu sunt incidente prevederile art. 14 din D-L 167/1958 privind intreruperea termenului de prescriptie intre administrator si societate (pana la data cand s-a facut descarcarea de gestiune).

andreiionescu

Va multumesc mult

Post by andreiionescu » 23 May 2007, 09:11

Si ca sa nu mai exista dubii va prezint cum suna acea chitanta de imprumut :

,, Dispozitie de incasare catre casierie
Nr. din data de ....
numele si prenumele xulescu ion
functia :(calitatea) asociat
suma.........( de la 10 milioane la 25 milioane)
scopul incasarii : imprumut acordat societatii
semnatura si stampila societatii....."

Asta-i tot.

aprilie

Post by aprilie » 23 May 2007, 13:22

deci nu exista contract de imprumut pentru acele sume ci doar chitantele care dovedesc faptul ca s-au platit sume de bani cu titlu de impumut.
Bun. Daca data de emitere a chitantelor este anterioara zilei de 23 mai 2004 rezulta ca dreptul la actiune al partenerului tau german pentru recuperarea acelor sume de bani este prescris . Daca spui ca nu ai semnat nimis la concilier este OK. Ideea este sa nu faci plati voluntare in contul acelei datorii pentru ca nu le vei mai putea solicita inapoi. Asteapta sa vezi daca te vor da in judecata. Eu cred ca nu se va intampla asta - cel putin pentru sumele de bani imprumutate. Despre bunuri, e alta speta.

andreiionescu

Post by andreiionescu » 24 May 2007, 13:56

Va multumesc inca o data. Sigur ca nu o sa-i platesc nimic, ca doar nu sunt nebun.. :lol: . O s-o las asa, sa vedem ce se intampla. Eu asta doream sa stiu, daca isi mai poate recupera banii. Mai ales ca am vazut si pe alte forumuri contradictii si eram destul de confuz. Cat despre bunuri, omul e sarit de 75 de ani si vede lucruri pe care nimeni altcineva nu le vede. Eu ma mir de ce avocatul lui nu i-a spus nimic de prescriere.In fine, nu mai comentez. Inca o data, mii de multumiri.

Cu stima,
Andrei Ionescu

frido

Post by frido » 24 May 2007, 14:26

Si-uite asa din mic in mic suntem oameni de nimic.

judge

Post by judge » 27 May 2007, 12:32

Totusi nu as considera ca a intervenit prescriptia. In speta intervin atat normele legale prevazute in legea 31/1990 cat si cele fiscale si contabile. Aceste norme sunt norme speciale in raport cu prevederile codului civil si comercial si se aplica cu precadere.

aprilie

Post by aprilie » 28 May 2007, 12:24

judge, n-am inteles ce ai vrut sa spui. te rog sa iti motivezi opinia privind prescriptia ...

varsatorsator

Post by varsatorsator » 28 May 2007, 14:13

subscriu la opinia ca datoria s-a prescris daca ultima dispozitie de incasare a fost emisa inainte de 23 mai 2004.
In raportul cu societatea in cazul de fata asociatul, indiferent de cetatenia sa, incheie un contract de imprumut, chiar daca fara forma scrisa, care este supus reglementarilor generale privind plata si prescriptia. Nu are nici o relevanta legea 31 si nici prevederile fiscale. Este un raport strict civil. Concilierea nu intrerupe prescriptia, pentru ca nu exista cerere de chemare in judecata sau recunoasterea voluntara a datoriei de catre debitor. Totusi un aspect este interesant si anume acela al exigibilitatii platii. Daca nu este stipulat un termen de restituire a sumelor imprumutate eu as merge pe prevederea comerciala de 30 de zile(putem interpreta raportul ca un raport de dr com avand in vedere ca una din parti este comerciant). Si atunci prescriptia se implineste pentru ultima disp de incasare semnata la data la care aceasta s-a incheiat plus 30 de zile.Ce ziceti?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests