procura speciala autentica la ORC

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
ist314

procura speciala autentica la ORC

Post by ist314 » 23 Mar 2007, 07:56

Va rog sa ma ajutati in legatura cu urmatorul aspect:
pentru inregistrarea mentiunilor la Oficiul Registrului Comertului asupra modificarilor intervenite (in structura capitalului social, schimbarea obiectului principal de activitate etc.), care ar putea fi argumentele legale pro si contra care ar impune depunerea acestor acte de catre un consilier juridic prin procura speciala in forma autentica?
Mentionez ca pana acum aceste acte au fost admise pe baza delegatiei de serviciu (sau delegatiei speciale), dar referenta primind aceste acte cu mentiunea depunerii procurii in forma autentica, judecatorul delegat mentine si el aceasta cerinta. E legala?
Din moment ce reprezentarea in fata instantelor de catre un consilier juridic se realizeaza prin delegatie (speciala, de serviciu), de ce vrea ORC sa constituie exceptie?
Se cere depunerea procurii speciale in forma autentica printr-o adresa, fara sa se mentioneze baza legala.
Ce credeti, este legala aceasta cerinta (luand in calcul mai ales ca pana acum delegatia de serviciu s-a acceptat)?

minodora

Post by minodora » 23 Mar 2007, 15:28

Nu cred ca este legala. Daca sunteti consilierul juridic al societatii mi se pare aberanta obligativitatea procurii.

valic

Post by valic » 23 Mar 2007, 17:50

Eu nu am patit asa ceva si nici nu am auzit pana acum, e o prostie. Daca firma te deleaga sa depui acte la ORC, nu ai nevoie de procura.

ist314

Post by ist314 » 24 Mar 2007, 11:41

De acord cu parerile exprimate, insa am intentia sa ma prezint la termenul de judecata, in fata judecatorului delegat, pentru a sustine netemeinicia acestei cerinte, prin care am si finalitatea de a elimina introducerea unui sistem al cerintelor procurilor speciale in cazul consilierilor juridici.
Insa care ar putea fi argumentele legale contra unei asemenea cerinte a ORC-lui?

lauraC

Post by lauraC » 26 Mar 2007, 10:17

Preventiv eu am anexat si copii de pe cim si decizia de primire in CCJ. Iar delegatia a fost una obisnuita, de serviciu. Era vorba despre depunerea actului constitutiv actualizat in conformitate cu ultima hotarare AGA si atestat de mine. La termen nu am avut nicio problema din partea judecatorului delegat. Doar referenta s-a legat de faptul ca am atestat declaratia pe propria raspundere a noului administrator. In final, asa cum am spus, totul a fost ok.

Fluffy

Post by Fluffy » 26 Mar 2007, 18:37

In general se cere procura notariala in cazul in care depui in numele asociatilor sau administratorior declaratii pe proprie raspundere.Cand reprezinti persoana juridica delegatia de serviciu e absolut suficienta.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 26 Mar 2007, 18:54

Fluffy wrote:In general se cere procura notariala in cazul in care depui in numele asociatilor sau administratorior declaratii pe proprie raspundere.Cand reprezinti persoana juridica delegatia de serviciu e absolut suficienta.
Corect!! Actele constitutive si hotararile privind modificarea acestora emana de la asociatii care in majoritatea cazurilor sunt persoane fizice. Prin urmare, nu are nici-o relevanta daca eu sunt au ba consilier juridic al societatii in cauza. Eu reprezint persoanele fizice in baza unui mandat si coroborand cu dispozitiile art.68, ali.1 Cod procedura civila, procura trebuie sa fie cuprinsa intr-un inscris sub semnatura legalizata. Prin urmare, cerinta unei procuri autentice este lipsita de temei legal dar ar trebui sa ceara procura sub semnatura legalizata. Asta daca este sa echivalam depunerea unui dosar cu o cerere in justitie. Problema se pune ca, de regula, mandatul dat in cazul ORC se refera la depunerea dosarului si la ridicarea actelor, deci nu la reprezentarea partii in fata judecatorului delegat. In acest caz cred ca ar fi suficienta si o procura sub semnatura privata. Doar ca...ce este necesar stabilesc cei de la ORC. Cel putin deocamdata!

mariusms

Post by mariusms » 26 Mar 2007, 22:02

Consilierul juridic reprezinta societatea in temeiul unei legi speciale, mai exact art. 4 din Legea nr. 514/2003. Este suficienta o delegatie si nicidecum un act autentic.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 27 Mar 2007, 08:59

Ce spui tu este corect,Mariusms! Doar ca societatea comerciala pe care un consilier juridic o reprezinta in baza art.4 din L.514/2003 nu este parte in cazul dosarelor depuse la ORC. Fortand putin as spune ca societatea comerciala este obiectul!
Prin urmare, textul de lege invocat de tine nu are aplicabilitate in cazul acesta. :cafea:

mariusms

Post by mariusms » 27 Mar 2007, 12:24

Obiectul il reprezinta inregistrarea mentiunilor. Referitor la cine poate sa le solicite, vezi art. 22 alin. 1 si 2 din Legea nr. 26/1990.
Respecte.

Fluffy

Post by Fluffy » 27 Mar 2007, 13:10

Pentru a depune cererea de inregistrare mentiuni este suficienta delegatia, insa daca mentiunile sunt referitoare la schimbarea administratorului, autorizarea unui nou obiect de activitate, asociati etc. in toate cazurile in care sunt necesare declaratiile pe proprie raspundere date de persoane fizice, indiferent daca sunt reprezentantii legali ai societatii, pentru a mandata o alta persoana sa semneze in numele lor, este necesara procura notariala.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 28 Mar 2007, 08:36

mariusms wrote:Obiectul il reprezinta inregistrarea mentiunilor. Referitor la cine poate sa le solicite, vezi art. 22 alin. 1 si 2 din Legea nr. 26/1990.
Respecte.
Imi scapa mie subtilitatea aici?
Art.22 se refera la comerciant. Dar este vorba despre comerciantul persoana fizica respectiv asociatii societatii. Iar mentiunile la care se face referire sunt cele referitoare la persoana comerciantului persoana fizica:nume, prenume, brevete, divort, interdicitie etc.
Cu toate respectele, eu chiar nu vad legatura intre art.22 si felul procurii.
Iar referitor la obiect, poate ai sesizat ca am folosit expresia "fortand". Or fi mentiunile obiectul cererii dar mentiunile vizeaza societatea!!!

Mai degraba nu putem referi la art.19 unde se arata ca in cazul societatilor comerciale cererea poate fi semnata de catre administrator sau de catre asociat. Prin urmare, cel ce merge la ORC, consilier juridic au ba, il reprezinta pe administrator sau pe asociat. Iar asta nu este o substituire in mandatul dat administratorului de societate, conform teoriei mandatului.

Eu raman la aceasi parere: depunerea si ridicarea actelor ar trebui sa o poata face oricine, in baza unei procuri sub semnatura privata, chiar a unei delegatii de servici.
Sustinerea cererii in fata judecatorului delegat ar putea necesita o procura sub semnatura legalizata.

mariusms

Re: procura speciala autentica la ORC

Post by mariusms » 28 Mar 2007, 09:10

ist314 wrote: ... urmatorul aspect: pentru inregistrarea mentiunilor la Oficiul Registrului Comertului asupra modificarilor intervenite (in structura capitalului social, schimbarea obiectului principal de activitate etc.)
OBIECTUL este cel din postarea lui ist314, adica inregistrarea de modificari intervenite in structura capitalului social, schimbarea obiectului principal de activitate etc, reglementate la art. 21 si la care face trimitere art. 22 din Legea nr. 26/1990.
Petent poate fi comerciantul (persoana juridica in speta, care potrivit legii poate fi reprezentata in fata institutiilor de consilierul juridic) sau orice persoana interesata.

Semnarea cererii de catre administrator sau alt reprezentant cu specimen de semnatura certificat de directorul oficiului nu se confunda cu reprezentarea in fata institutiei de catre consilierul juridic sau, daca este cazul, de catre avocatul cu care s-a facut un contract in acest sens. De altfel, si cererile de chemare in judecata trebuie semnate de administrator sau alt reprezentant al societatii special mandatat.

Post Reply