Administrator - Director

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
Against_

Administrator - Director

Post by Against_ » 16 Jan 2007, 23:50

Ce se intampla acum cu administratorul care e si director general?
Isi pierde statutul de angajat conform dreptului muncii si se supune unui contract de mandat?
Modificam toate actele constitutive la toate societatile?

Sa vezi ce mijto e sa incerci sa explici intr-un CA posibilitatile sistemului unitar sau dualist...

Daca se poate as vrea un model de contract de management pentru admin persoana fizica. Multumesc.

loredana2006

Post by loredana2006 » 23 Feb 2007, 11:17

Prezumam ca societatea comerciala in discutie nu a optat pana in prezent pentru sistemul dualist de conducere a societatii, al carui mod de operare se fundamenteaza pe existenta unui directorat si al unui sistem de supraveghere, sistem instituit prin Legea nr.441/2006 pentru modificarea si completarii Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata. In consecinta, consider ca este vorba despre sistemul monist, si dat fiind acest fapt administratorul care a indeplinit pana la aceasta data (modificarea legii) si functia de Director General, nu mai poate fi decat administrator unic si eventual actionar semnificativ, in nici un caz director general.
Toate aceste date vizeaza societatea comerciala pe actiuni.
Prin noile prevederi legale, Administratorul va fi remunerat in baza unui contract de administrare (management), contractul individual de munca pe care l-a avut pana la data aceasta urmand sa inceteze de drept.
Modificarea actelor constitutive se va face obligatoriu, mai ales ca legea prevede clar faptul ca orice modificare adusa necesita depunerea la oficiul registrului comertului a textului complet. (vezi art.204, alin.4-Legea 441/2006).
Apropos de modelul de contract de management(administrare) pe care il doreai si eu caut acelasi lucru. Sa speram ca ne ajuta cineva. Bafta!

varsatorsator

Post by varsatorsator » 23 Feb 2007, 12:34

este gresita cred eu interpretarea ta Loredana. Pentru ca legea chiar modificata permite ca Presedintele CA sa fie si director general. Presedintele CA este si administrator. Mai mult atat administratorii cat si directrii vor activa pe baza de contract de administrare/management . Mai verifica odata.

aiurel

Post by aiurel » 23 Feb 2007, 13:10

Nu am reusit sa citesc textul lege.
Exista ceva prevederi diferite si in cazul unui SRL, ma refer la administrator?
Au aparut modificari numai in cazul unui SA?

minodora

Post by minodora » 23 Feb 2007, 13:42

Numa ca asociatul unic daca este si administrator nu poate fi angajat la SC.

varsatorsator

Post by varsatorsator » 23 Feb 2007, 13:59

Din cate am inteles nu este vorba de asociat unic, ci de asociat "semnificativ" probabil asociat majoritar.

aiurel

Post by aiurel » 24 Feb 2007, 10:16

Aveti cunostinta despre posibilitatea ca administratorul unei societati sa-si delege toate atributiile unei alte persoane?

ama

Post by ama » 26 Feb 2007, 08:45

SA, supusa auditarii, sistem unitar de conducere, CA cu 3 membri, nici unul dintre administratori nu este director, actul constitutiv prevede obligatii clare ptr. administratori si ptr. directori.
Intrebare : directorul general (nu este administrator) trebuie sa incheie contract de administrare sau poate ramane cu contract de munca ?

varsatorsator

Post by varsatorsator » 26 Feb 2007, 12:37

legea prevede contract de administrare/management atat pt administratori cat si pentru directori fara sa faca distinctie intre director general si celelate categorii de directori. Concluzie directorul general are nevoie de contract de mandat. Am inteles totusi ca vor urma noi modificari la lege pt ca, comunitatea oamenilor de afaceri este in negociericu MJ privind aceasta lege. Deocamdata s-a marit termenul de punere in aplicare cu 7 luni. Vom trai si vom vedea ce va urma.

andana_va

Post by andana_va » 05 Mar 2007, 13:09

eu am incheiat un contract intitulat de prestari servicii fiind de fapt o insumare a clauzelor contractului de mandat, administrare si prestari servicii gandidu-ma ca asa pot avea mai multe atributii in cadrul firmei, ei avand drept de semnatura in banca si fiind reprezentanti ai societati in fata tertilor.am mentionat si faptul ca acest contract intra sub incidenta art. 52 lit d cod fiscal fiind venituri altele decat cele salariale iar contractele se impoziteaza conf normelor fiscale, fiind incadrat la contracte/conventii civile.problema mea e alta: se inregistreaza sau nu aceste contracte la finante?contabila mea refuza sa il inregistreze pe motiv ca trebuie intai inregistrat la finante, iar acolo mi se spune ca ei nu au nicio treaba cu astfel de contracte.eu retin 10 sau 16% impozit si atat.

varsatorsator

Post by varsatorsator » 05 Mar 2007, 14:49

pana la acest moment(nu stim ce va fi maine) aceste contracte nu se inregistreaza la finante. Impozitul se opreste la sursa iar tu vei face declaratia de venit anuala. atat. roag-o pe d-na contabila sa mai citeasca odata codul fiscal cu modificari.

Post Reply