Tranzactii imobiliare (terenuri)

inregistrari contabile, taxe si impozite, expertize contabile, evaluari, TVA
Post Reply
dinu

Tranzactii imobiliare (terenuri)

Post by dinu » 14 Jun 2006, 15:10

Buna,
Nu inteleg cum se aplica impozitul pe tranzactii imobiliare, in urmatoarea problema. Cu mai mult de 3 ani in urma impreuna cu sotia mea am achizitionat un teren intravilan printr-un contract de vanzare cumparare. Daca doresc ca acest teren sa il donez socrilor mei, atunci eu sau ei trebuie sa plateasca impozit? Sau atunci cand il vor revinde ei va trebui sa plateasca impozit? Si inca o intrebare, socrii mei sunt rude de ce grand cu mine?

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 15 Jun 2006, 10:53

Socrii tai nu sunt rude cu tine, ci cu sotia ta ( rude de gr.I, in linie dreapta);cu tine sunt afini ( afinitate=leg, juridica intre un sot si rudele celuilalt sot).
Daca donezi socrilor terenul, ei vor plati impozit pt. el, iar daca-l vor vinde, va plati impozit noul proprietar.
Acum terenul va apartine amadurora.Dupa donatie, va fi al socrilor si s-ar putea sa nu mai fie si al tau vreodata.Pt. ca, daca-l va mosteni sotia ta(ca unic copil al parintilor), va fi bun propriu al ei, iar daca are frati, va imparti cu ei.Daca socrii tai i-l vor dona la un moment dat, va fi tot bun propriu al ei, cu exceptia cazului in care vor arata ca sunteti donatari amandoi.Iar daca-l vor vinde, banii vor fi ai lor.Deci donezi sau donezi simulat?Adica donezi in acte, dar de fapt socrii iti dau bani?
Ceea ce te arde e impozitul sau altceva?E chiar asa de mare impoz.?

aho

Post by aho » 15 Jun 2006, 11:25

intrebarea privea impozitul pe tranzactii imobiliare si nu impozitul pe teren.

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 15 Jun 2006, 12:52

Sorry, am fost varza!

Donatia e scutita de impozitul pe tranzactie.
Daca socrii vand bunul donat, platesc impozit.

dinu

Post by dinu » 15 Jun 2006, 20:26

Da, era vorba de impozitul pe tranzactii imobiliare.
In codul fiscal se specifica ca donatia la rude de gradul 4 inclusiv (in codul fiscal actual propus de guverne vorba de rude de pana la gradul 2 inclusiv) este scutita de impozit, acum in cazul meu in care eu si sotia detinem in cote egale dreptul de proprietate asupra terenului si il donam socrilor mei respectiv parintilor ei, ne mai incadram in scutirea mentionata in codul fiscal? Si o alta intrebare: daca socrii meu dupa donatie il vor vinde si vor plati impozit, atunci care va fi considerat venitul impozabil tinand cont ca a fost primit prin donatie si nu se mentioneaza valoare de achizitie ca intr-o situatie clasica in care se face diferenta dintre valoarea de instrainare si cea de achiizitie?
Merci

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 23 Jun 2006, 23:36

Daca socrii instraineaza in mai putin de 3 ani terenul primit prin donatie, se impoziteaza diferenta favorabila dintre suma realizata prin vanzare si pretul orientativ minim al terenului la data dobandirii ( pretul minim al proprietatilor imobiliare, utilizat de camera notarilor publici in circumscriptia caruia e situat imobilul).

madalina

Post by madalina » 24 Jun 2006, 12:25

Wrong!
La terenuri nu se aplica termenul de 3 ani. Se plateste impozit la profitul dobandit prin tranzactie indiferent de intervalul de timp dintre data de achizitie si cea de vanzare (cu scutirile de rigoare, bineinteles).

Post Reply